Köklü liselerin öğrenciler için artıları

Güncelleme Tarihi:

Köklü liselerin öğrenciler için artıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2022 09:19

Bir ülkenin varlığını devam ettirmesinin yegane temelini oluşturan, birey ve toplumun gelişmesi ve büyümesini sağlayan, milli ve manevi değerlerin kuşaktan kuşağa aktarılması süreci olan eğitim hangi zaman diliminde olursak olalım bir seferberlik sürecini beraberinde getirmiştir. Bu sürecin en kritik unsurlarından biri vazgeçilmez, yeri doldurulamaz, toplumun yaşayan bir parçası, milletin ahlakını, karakterini, ruhi ve manevi özelliklerini yansıtması ve hiçbir kütüphane ya da arşivde bulunmayacak türden bilgileri barındırması bakımından her köşesi buram buram tarih kokan manevî atmosferi ile öğrencilerinin zihinlerinde ve gönüllerinde yer eden tarihi okullarımız önemli bir işlevi üstlenir.

Haberin Devamı

20. yüzyılın başında tüm eğitim reformlarına rağmen idadilerdeki eğitim kalitesinin istenilen düzeye çıkarılamadığı kanaati Osmanlı maarifinde genel kabul görmüş ve idadileri bu okulların bir üst kademesi olarak Avrupa’daki liselerin seviyesinde planlanan sultanilere dönüştürme projesi ilk defa 1910 yılında hayata geçirilmiştir. Böylece bunlardan biri Kabataş Erkek Lisesi olmak üzere tüm idadiler 1913 yılı itibariyle sultanilere dönüştürülmüştür. Osmanlı’nın son döneminde çağdaş normlarla eğitim hayatına başlayan bu okullarımız cumhuriyetle birlikte yoluna büyüyerek devam etmiştir. Bugün ise ülkemize yetiştirdiği on birlerce münevver insanla varlığını sürdürerek ülkemizin kalkınmasında önemli rol üstlenirler.

BATIYA AÇILAN AYDINLIK YÜZ
Hiç kuşkusuz Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi, Haydarpaşa Lisesi, Vefa Lisesi gibi tarihi birikimi olan liselerimiz Türk milli eğitiminde öğretmenleri ve yetiştirdiği öğrencileri ile özel bir konumu vardır. Bu okullarımız esasında Meşrutiyet yıllarından günümüze, ülkemizin yaşadığı tüm büyük dönüşümlerde yerini almış, Türk eğitim tarihindeki gelişim ve değişim evrelerinin en yoğun dönemlerinde bizzat içinde bulunarak Türkiye Cumhuriyeti’nin Batı’ya açılan aydınlık yüzü olmuştur. Türkiye’nin bilim, kültür, sanat, siyaset ve iş dünyasına damgasını vuran birçok önemli isim bu okulların bünyesinden çıkmıştır.

Haberin Devamı

KÖKLÜ OKULLAR YAŞAYAN MÜZE GİBİ
Eğitim, kültür, sanat ve sosyalleşme merkezi olarak adeta yaşayan bir müze haline gelen tarihi ve eğitimiyle güçlü ve köklü liselerimiz, kurum kimliğini simgeleyen nesneleri, eğitim-öğretim süreçlerinde kullandığı materyalleri, okulun tarihsel ve kültürel dokusuyla güçlü bir süreklilik bilincini ve duygusunu beraberinde taşıyarak öğrencileri kültürleme yoluyla kuruma layık olma ve kurumu daha ileriye götürme yolunda mutlak olarak dürtülür. Bu da kendilerine has yöntemleri sayesinde matematikle dost olmayı öğreten, öğrencilerine sayıların evreniyle barışık olmayı benimseten, kişiliği ile her zaman örnek olan, geliştirdikleri teoremlerle deha olarak kabul edilen her biri bilim adamı yetkinliğindeki öğretmen kadrolarıyla gerçekleşir.

Haberin Devamı

OKULUN KÜLTÜRÜ ÖĞRENCİYİ KABUĞUNDAN ÇIKARIR
Kapıdan ilk adımı attıklarında büyük bir tarih ve bu tarihin içinde filizlenip büyümeye devam eden köklü bir kültür karşılar öğrencileri. Bu okulları farklı kılan en önemli özelliklerinden biri oldukça aktif bir kulüp kültürünün, köklü okul geleneklerinin, bilim, kültür, sanat ve spor etkinliklerinin olmasıdır. Bir organizasyonun parçası olmak, sorumluluk almak, iş birliği içinde hedefe ulaşmak bu liseler için son derede önemlidir. Okula çekingen, içe kapanık gelen birçok öğrenci, bu çalışmalar sayesinde kabuğunu kırar ve öz güveni yüksek bireylere dönüşerek, geleceğine güçlü bir adım atar. Bu liselerin geçmişten bu yana taşıdığı, vazgeçilmez gelenekleri sayesinde bu okullara gelen bir öğrencinin sosyalleşmemesi mümkün değildir. Çünkü geçmişten günümüze; bu okullardaki her öğrenci, öğretmen ve yönetici, bu tarihin bir parçası olmanın bilinci ve sorumluluğuyla canla başla çalışır. Beş yılın ardından mezun olup Türkiye’nin ve dünyanın en büyük üniversitelerine giden öğrencilerin yürekleri de akılları da hep bu okullarda kalır. O nedenle bu okullarda öğrencilik beş yıl, kurum aidiyeti ise bir ömür boyu sürer.
Geleceğin Türkiye’sinde yetiştirdiği gençlerin söz sahibi olmalarını amaçlayan, kendine güvenen, çok yönlü, analitik düşünebilen gençleri akademik üst öğrenime ve hayata hazırlayan yüzyılı aşkın köklü bir maziye sahip bu okullar bir tarihin, bir milletin, bir devletin ve bir geleceğin başarı örneği olarak aynı zamanda kurumsallaşmayı da başararak bir kültür merkezi haline gelmiştir. Özellikle edebiyat, sanat, müzik, tiyatro ve spor alanlarında yetenekli bireylerin yetişmesine uygun ortamların hazırlanması, ulusal ve uluslararası etkinliklerde öğrencilerin başat aktör olarak yer almalarına bu güzide okullarda fazlasıyla olanak sağlanır.

Haberin Devamı

TOPLUMA ÖNCÜLÜK EDEN MEZUNLAR
Kökleri çok derinde ve dalları Anadolu’nun içlerine dek uzanan dev bir çınarı andıran bu okullarımız birbirinden zeki, çalışkan, gelecek vaat eden, başarılı öğrencileri bir araya getirerek kaynaştırmıştır. Dolayısıyla Anadolu’nun dört bir yanından gelen gençler bilgiyi, doğruluğu, çalışkanlığı esas alan bir formasyonla eğitimlerini devam ettirerek yüksek bilgi ve becerilerle bu okullardan mezun olmakta böylece yeniden doğdukları yerlere giderek Anadolu’nun dört bir yanında vatana hizmeti misyon edinirler. Eğitim seferberliğimizin dilsiz şahitleri, asla dört duvardan ibaret sayılamayacak, ilim irfan yuvaları bu okullardan mezun çok sayıda genç, devlet yönetiminde, bilimde, fikir ve sanat hayatında çok önemli görevler üstlenerek ülkemize hizmetlerde bulunmuş, kendinden sonra gelenlere ve topluma öncülük etmiş, adını uluslararası arenalarda başarı listesine yazdırmıştır.

Haberin Devamı

HENÜZ YAZILMAMIŞ BÜYÜK HİKAYELER
Dün olduğu gibi bugün de tarihten aldığı güç ve kültürle ayakta duran tarihi ve köklü liselerimiz yetiştirdiği öğrencileriyle geçmişten geleceğe adeta bir köprüdür. Tarihi derinlikleri olan bu köklü kurumlarımız ülkemizin gelişmesine doğrudan katkıda bulunması yönüyle de önemli bir rol model oluşturmuş, başarıları ve süregelen etkinliği ile hep var olmaya devam edecektir.
Her anını dolduracakları beş kısa saniye, beş uzun yıl.. Henüz yazılmamış büyük hikayeler bu liselerde öğrencilerini bekliyor!

MUHARREM BAYRAK KİMDİR?
İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul´da tamamladı. 2009 yılında Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi 'Türk Dili ve Edebiyatı' bölümünden mezun oldu. 2010 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde 'Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi' alanında tezsiz yüksek lisans yaptı. 2010-2011 yılları arasında ABD - New York LISMA Language Center´da ESL (English as a Second Language) eğitimi aldı. 2017 yılında İstanbul Arel Üniversitesinde 'Türk Dili ve Edebiyatı' alanında tezli yüksek lisans yaptı. 2017 yılında Atatürk Üniversitesinde “Adalet” bölümünde önlisans eğitimini tamamladı. 2019 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde 'Eğitim Yönetimi ve Planlaması' bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2021 yılında İstanbul Kültür Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü 'Türk Dili ve Edebiyatı' bölümünde doktora eğitimini tamamladı. İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 'Türk Dili ve Edebiyatı' öğretmeni olarak göreve başladı. 2017 yılında Beşiktaş Anadolu Lisesinde Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 2018 yılında Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde 'Özel Büro Temsilcisi' olarak görev yaptı. 2019 - 2021 tarihleri arasında Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde 'Şube Müdürü' olarak görev yaptı. Beşiktaş Anadolu Lisesinde 'Müdür' olarak görev yaptı. 20 Ağustos 2021 tarihinde okulumuzda 'Müdür' olarak göreve başladı.

BAKMADAN GEÇME!