Koçari Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Koçari Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Koçari Ne Demek, Ne Anlama Gelir Koçari Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2022 18:20

Koçari, Artvin yöresine ait bir halk oyunudur. Oyun başlamadan önce kadınlarla erkeklerle karşı karşıya dizilir. Tam ortalarında ise ''Koçari'' adı verilen kişi durur. Oyun başta halay gibi başlasa da daha sonra horona döner. Ritmik ve hızlı bir halk oyunu olan Koçari'nin Muş ve Kars yöresine özgü versiyonları da vardır. Koçari ne demek? Bu ismin kökü ve kökeni nedir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Koçari kelimesinin özgün hali Göçeri'dir. Bu sözcük göç ve er kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. İsim yöresel halk dilinde Koçari şeklinde telaffuz edildiği için, günümüzde de bu şekilde kullanılmaktadır. 

 Koçari Ne Demek, Ne Anlama Gelir? 

 Koçari kelimesinin ilk anlamı uzun boylu ve gürbüz delikanlıdır. Delikanlı, çolpa ve civan sözcükleri Koçari ile eş anlamlıdır. Bu sözcük, Anadolu'nun çeşitli yörelerinde cesur ve mert manasında da kullanılır. 

 Koçari Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı 

 Koçari'nin sözlük anlamı göç zamanı doğan çocuktur. Göç + Er. Er kelimesi hem Karadeniz'de hem de Anadolu'da erkek bebek ve yiğit anlamına gelir. 

 Bunun dışında Koçari, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde en çok bilinen, geleneksel halk oyunlarından biridir. Oyun en az 6 ya da 8 kişiyle oynanır. Oyunda kadın ve erkek sayısı eşit olmalıdır. Aynı ismi taşıyan bir Karadeniz türküsü de mevcuttur.

Haberin Devamı

  Koçari, Karadeniz'de erkek çocuklarına verilen isimlerden biridir. Türkiye'de yaklaşık 400 kişi Koçari ismini taşıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!