KKTC'de yaz kursları iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

KKTCde yaz kursları iptal edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2007 15:04

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak, büyük tartışma yaratan, okullarda düzenleyecekleri yaz kurslarına vatandaşlardan yoğun talep olduğunu, ancak maddi imkansızlık yüzünden bu kursları bu yıl yapmalarının imkansız olduğunu açıkladı.

Öztoprak, makamında düzenlediği basın toplantısında, bakanlığın okullarda düzenleyeceği yaz kurslarıyla ilgili son durum hakkında bilgi verdi.
Öztoprak, tam gün eğitim, yaz kursları ve özel eğitime duyulan ihtiyaç olmak üzere 3 öncelikli projeleri bulunduğunu ve bu yıl, çok önemli bir konu olan özel eğitime ihtiyaç duyanlara katkı sağlama yolunda çalışmayı kararlaştırdıklarını kaydetti.
Yaz kurslarının bu yaz için iptal edilmesinin, sendikaların protestolarıyla veya yapılan spekülasyonlarla alakası bulunmadığını belirten Öztoprak, "Yaz kursları maddi sıkıntı nedeniyle yapılmıyor, ancak hala gündemimizdedir, gelecek yıl için çalışacağız" dedi.

"KUR'AN KURSU AÇMA DÜŞÜNCESİ OLMADI"
Bakanlığının geliştirmeye çalıştığı birçok proje bulunduğunu, ancak sadece birinin bir yönü üzerinde odaklanıldığını ifade ederek, "Okullarda Kur'an kursu açılıyor" şeklindeki tartışmalara atıfta bulunan Öztoprak, "Kur'an kursu düzenleme ya da Kur'an kurslarını okullarda açma gibi bir düşünce hiçbir zaman olmamıştır" dedi.
KKTC'de tam gün eğitime geçilmesi noktasında bir konsensüs bulunduğuna işaret eden Öztoprak, yaz kurslarını projelendirirken, tam gün uygulaması için veri teşkil edebilecek bir pilot uygulama olması ve farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek bir unsuru içerebilmesini amaçladıklarını söyledi.
Yaz kurslarının, İngilizce, bilgisayar, santranç, halk dansları, din kültürü ve ahlak bilgisi, müzik, resim, el işi, turizm gezi ve inceleme, okuma-yazma kursu, tiyatro etkinlerini içeren geniş kapsamlı bir program olduğunu anlatan Öztoprak, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin müfredatta zorunlu olduğunu, yaz kurslarında yer almasının Milli Eğitim yasası açısından hiçbir sakıncası bulunmadığını vurguladı.
Yaz kurslarına olağanüstü talep olduğunu, kursları, öğrencileri taşıma yöntemiyle KKTC genelinde 13 merkezde yapmayı plandıklarını belirten Canan Öztoprak, "Aldığımız talebi değerlendirdiğimiz zaman, bizim bu yıl itibarıyla bu kursları hemen yapmamız imkansız, yani maddi olanaksızlık nedeniyle okullarda yapmamız imkansız. Bu kez bir okulda yapıp ötekinde yapamıyoruz demek de doğru değil" dedi.
Gazetcilerin sorularını da yanıtlayan Canan Öztoprak, din kelimesinden büyük ürküntü duyulduğunu ifade ederek, bakanlığın gündeminde Kur'an kursu bulunmadığını söyledi.
Programda, verilecek eğitimlerin isimlerinin tek tek yazılı olduğunu, bu isimlerin içinde din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin de bulunduğunu, hangi yaş grubunun bu dersi alacağının ve dersin kimin tarafından verileceğinin belli olduğunu belirten Öztoprak, "Bu da öğretmen tarafından verilecektir veya pedagojik formasyonu olan, bu konuda uzman bir kişi tarafına verilecektir" diye konuştu.

"OLMADI OLMAYACAK DA"
Ortada Kur'an kursu olmadığını ve bunun projeleri arasında da bulunmadığını belirten Öztoprak, Kur'an kursları konusunda bazı çevrelerin tepki gösterdiğinin anımsatılması üzerine, "Protestolar neye göre yapılır, bilmiyorum yani. Kur'an kursunu nerede gördüler? Kur'an kursu diye bir şey yok ortada. Kur'an kursu diye bir şey hiç bir zaman bu bakanlığın gündeminde olmadı, olmayacak da" ifadesini kullandı.
KKTC Mili Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak, "İnsanların din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde birtakım ihtiyaçlarını bu kadar istismar ederek ve çarpıtarak da değerlendirilmesini doğrusu anlamakta güçlük çekiyorum" dedi.

BAKANLIĞA SİYAH ÇELENK
Bu arada basın toplantısından önce, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Gençlik Kolları, Kur'an kurslarını protesto etmek amacıyla Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığının kapısına siyah çelenk bıraktı.
Burada yapılan açıklamada, Kur'an kurslarından sonra imam hatip liselerinin açılmasının da gündemde olduğu iddia edilerek, hükümetin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), AK Parti'nin "gönüllü temsilciliğini yapmakla" suçlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!