'Kitaplardaki düşmanca ifadeleri çıkartıyoruz'

Güncelleme Tarihi:

Kitaplardaki düşmanca ifadeleri çıkartıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2007 17:58

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Canan Öztoprak, eğitimde yeniden yapılanma ve öğrenci merkezli eğitim sistemine uygun olarak 52 yeni ders kitabı hazırlandığını belirterek, tarih kitaplarındaki düşmanca ifadeleri çıkarmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kitaplarda mücadeleyi küçümseme, geçmişi unutma gibi bir tavır olmadığını ifade eden Öztoprak, bazı kesimlerin kitapları okumadan eleştiriler yaptığına dikkati çekti.

Canan Öztoprak, Cumhuriyet Meclisi genel kurulunda yaptığı konuşmada, çeşitli kesimler tarafından gündeme getirilen tarih kitapları konusuna değindi. Öztoprak, eğitimde yeniden yapılanma ve öğrenci merkezli eğitim sistemine uygun olarak 52 yeni ders kitabı hazırlandığını söyledi.
Yapılandırıcı eğitim felsefesine göre kitaplarda ve öğretmenlerin derste uygulayacakları yöntemler hakkında düzenlemelere gidildiğini kaydeden Öztoprak, hizmet içi eğitimlerin de sürdüğünü anlattı.
Canan Öztoprak, yeni kitapların siyasi boyutta gündeme getirildiğini, suçlamaların doğru olmadığını söyledi.
Kitaplara büyük ilgi gösterildiğini, okullar yanında ilgi gösterenlere de kitap dağıttıklarını belirten Öztoprak, 3 yıldır okutulan kitapları anne ve babaların da incelediğini, suçlamaların haksız olduğunu anlattı.
Yapılan suçlamaların vatanseverlikle bağdaşmadığını ifade eden Öztoprak, Yunanistan'da tarih kitaplarında yapılan düzenlemelerin Güney Kıbrıs'ta yol açtığı eleştirilere dikkati çekti.
Öztoprak, "kitaplardaki düşmanca ifadeleri çıkarmaktan gurur duyduklarını, çünkü bu ifadeleri Kıbrıslı Türklerin kabul etmediğini" belirterek, eleştirilerin Güney Kıbrıs'a yönelmesi gerektiğini söyledi.

"ELEŞTİRENLER İÇERİĞİ BİLMİYOR"

Kitapları eleştiren KKTC Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği temsilcilerinin kitapları okumadığını gördüğünü ve onlara bir set kitap verdiğini kaydeden Canan Öztoprak, öğrencilerin birçok konuyu pratik etkinliklerin desteğiyle öğrendiğine, ödevler hazırladığına ve haftalar düzenlendiğine işaret etti.
Öztoprak, eğitimde reformun hep birlikte başarılması, okul altyapı ve programlarının çağdaş hale getirilmesi gerektiğini belirterek, kitapları yazan öğretmen ve akademisyenlere haksızlık yapıldığını söyledi.
Mücadeleyi küçümseme, geçmişi unutma gibi bir tavır olmadığını vurgulayan Öztoprak, gelecek nesilleri yaşananlardan ders çıkararak bilinçli yetiştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

"GÖREVİMİZİ YAPMAKLA MÜKELLEFİZ"

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Ahmet Barçın da Kıbrıs tarihiyle ilgili kitapların politik amaçla gündem oluşturduğunu söyledi.
Barçın, "birilerinin düğmeye basmasıyla" Türk basınında tarih kitapları konusunda kulaktan dolma bilgilerle yazılar yazıldığını savundu.

Haberin Devamı

"CTP'nin eğitime yeni anlayış getirmesiyle kıyamet koptuğunu" ifade eden Barçın, "Apoletlisi apoletsizi, şapkalısı şapkasızı bu partiye çullanmaya çalışıyor. Ama biz görevimizi yapmakla mükellefiz" dedi.
"Her konuda uzman olanlar tarih konusunda da verip veriştiriyor" diyen Ahmet Barçın, "Yıllarca sarayda oturduktan sonra emekli olanlar, artık evlerinde oturup çaylarını ve bisküvilerini yemeli, her şeye karışmamalı, dinlemeyi öğrenmeli" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"Türkiye basınına Kıbrıs tarihi kitaplarıyla ilgili yanlış bilgilerin Kıbrıs'tan birileri tarafından verildiğini" belirten Barçın, "kitap yazım komisyonlarında KKTC'den tarihçi olmadığı, kitapların girişinde İstiklal Marşı ve bayrak bulunmadığı" gibi kasıtlı yayınlar yapıldığını kaydetti.
Karalama niteliğindeki bu yayınların doğru bilgiler içermediğini söyleyen Barçın, Türk basınına Kıbrıs Tarihi kitaplarıyla ilgili bilgi vereceklerini, kitapların okunması halinde söylenenlerin hiçbirinin doğru olmadığının görüleceğini belirtti.

"KIBRISLILIKTAN GOCUNMAMAK GEREKİR"

Tarih kitaplarıyla ilgili tartışmaların "Kıbrıslılık" bağlamında da yoğunlaştığını ifade eden Barçın, Kıbrıs Türk halkının adada var olduğunu, "Kıbrıslılıktan gocunmamak gerektiğini" söyledi.
Ulusal ve kültürel kimlikleri tanıtmanın, yurt ve toplum sevgisini kazandırmanın kitapların görevi olduğunu kaydeden Barçın, insan sevgisinin önemini vurguladı.
Kitaplarda eskiden olduğu gibi "hainlik ve kahramanlık edebiyatları" yer almadığını belirten Barçın, "Milliyetçi ve şoven duygular dünyada kalkarken, yeni kitaplarda bu unsurlar olamaz, olmamalıdır" dedi.
Eskiden kitaplardaki tek değişimin kapaklarındaki değişim olduğunu, şimdi ise yıllarını veren öğretmenlerin yeni açılımla bu kitapları yarattığını kaydeden Barçın, herkesin bir kez daha düşünerek tarih üzerinden siyaset yapmamasını istedi.

Haberin Devamı

Nefret değil, hoşgörü ve uzlaşı devri yaşandığını ifade eden Barçın, "Kıbrıslı Türklerin dünyayla dost olmaya çalıştığını, tarihin, eski liderleri kendi içinde yargılayacağını" sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!