Kimlik Değişimi İçin Gerekli Belgeler Ve Evraklar Nelerdir? Kimlik Değiştirme Ücreti Ödeme Nasıl Yapılır Ve Ne Kadar

Güncelleme Tarihi:

Kimlik Değişimi İçin Gerekli Belgeler Ve Evraklar Nelerdir Kimlik Değiştirme Ücreti Ödeme Nasıl Yapılır Ve Ne Kadar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2022 17:31

Kanunen herkesin sahip olması gereken kimlik kartları sorgulama işlemlerinin daha kolay yapılması için çipli hale gelmiştir. Bu nedenle eski kimliklerin yenilenmesi için gerekli evrakların toparlanıp Nüfus Müdürlüğüne gidilmesi ve kimlik değişikliğinin yapılması gerekir. Kimlik değişimi için gerekli belgeler ve evraklar nelerdir? Kimlik değiştirme ücreti ödeme nasıl yapılır ve ne kadar? İşte, kimlik değiştirmek için yapılması gerekenleri sizler için derledik.

Haberin Devamı

Eski kimliğin değiştirilmesi için öncelikle randevu alınması gerekir. Daha sonra gerekli evrakların hazırlanması ve belirli bir miktar ücretin yatırılması istenmektedir.

Kimlik Değişimi İçin Gerekli Belgeler ve Evraklar

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre eski tip nüfus cüzdanlarının 2023 yılına kadar yenilenmesi gerekmektedir. Fakat yoğunluktan dolayı ilk olarak randevu alınması daha sonra başvuru işlemlerini yapmak gerekmektedir. Randevu almak isteyen vatandaşların Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi web sayfasına girmesi gerekir. Buradan kimlik değiştirme randevusu alınmaktadır. Ayrıca internetten randevu almak istemeyen vatandaşlar telefon hattından da randevu talebi oluşturabilirler. Bunun için ALO 199 hattını aramak ve randevu oluşturmak gerekmektedir.

Haberin Devamı

Randevu oluşturan vatandaşların randevu tarihinde Nüfus Müdürlüğüne gitmeden önce bazı evrakları hazırlaması gerekir. Bu evrakların özellikle randevu saatinden önce ayarlanması çok önemlidir. Aksi halde evrakı eksik olan kişiler kimlik değiştirme işlemi gerçekleştirememektedir. Kimlik değişimi için gerekli evraklar şunlardır:

 - Nüfus Cüzdanı / kimlik kartı, aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi

- Bir adet biyometrik fotoğraf

Kimlik Değiştirme Ücreti Ödeme Nasıl Yapılır?

Kimlik değiştirme ücretlerini yatırmak için 5 farklı yöntem bulunmaktadır. Eskiden nüfus cüzdanı ile ilgili ödeme işlemleri sadece nüfus dairelerinde nakit bir şekilde yapılmaktaydı. Fakat artık günümüzde internet üzerinden ödemelerin gerçekleştirilmesi mümkündür. Kimlik değiştirmek için ödeme işlemleri şu şekilde yapılabilir:

 - İnteraktif vergi dairesi üzerinden ödeme yapılmaktadır. İnteraktif vergi dairesine giriş yaptıktan sonra kredi kartı bilgileri ile harç ödemesi gerçekleşmektedir.

 - ATM ile ödemeler de yapılmaktadır. İstediğiniz bir ATM' yi kullanarak banka hesabındaki paradan nakit olarak kimlik kartı ücreti yatırılabilir.

 - PTT şubelerinden ödeme yapmak en çok tercih edilen yöntemdir. İstediğiniz bir PTT şubesinden TC kimlik numarası yardımı ile kimlik değiştirme para yatırma işlemleri gerçekleşmektedir.

Haberin Devamı

 - Banka şubelerinden de ödemeler kabul edilmektedir. T.C. kimlik numarası ile istenilen banka şubesinden yeni kimlik kartın harcı yatırılmaktadır. Günümüzde işlem yapmakta olan birçok bankanın nüfus işlemleri anlaşması bulunmaktadır. Bu sayede kişiler kendi bankalarını kullanarak harçlarını kısa sürede yatırılmaktadır.

Kimlik Değiştirme Ücreti Ne Kadar?

2021 yılı içinde kimlik yenileme ücreti 30 TL olarak belirlenmişken kayıp kimliklerin yenilenmesi ücreti 60 TL olarak açıklanmaktadır. Fakat bu ücretler 2022 yılı itibari ile değişmektedir. 2022 yılında kimlik değiştirme fiyatları değiştirme sebebine göre değişmektedir. Kimlik değiştirme ücretleri şu şekildedir:

Haberin Devamı

- Doğum sebebi ile düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL

- Değiştirme sebebiyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 37,50 TL

- Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 37,50 TL

- Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 75,00

Kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıl olmaktadır. Sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren kimlikler yenilenmektedir. Geçerlilik tarihi ise kimlik kartının üzerinde belirtilmektedir. Kimlik kartı değiştirme işlemleri için Nüfus Müdürlüklerine gitmeden önce istenen evrakların hazırlanması ve gerekli tutarın mutlaka yatırılması gerekir. Bu işlemlerin ardından randevu tarihi ve saatinde Nüfus Müdürlüklerinden kimlik değiştirme işlemi yapılmaktadır. Başvuru sonrasında ise yeni kimlik belirtilen adrese ve kişiye PTT aracılığı ile teslim edilmektedir. Teslimat süresi ortalama 1 hafta olmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!