Kampüslerde ‘yaya’ öncelikli trafik

Güncelleme Tarihi:

Kampüslerde ‘yaya’ öncelikli trafik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2024 13:34

Yaya önceliği bilincinin oluşması ve yaya geçidi kullanımını sağlamak amacıyla farkındalık çalışmaları yapan üniversitelerde ‘Yaya Öncelikli Trafik Sistemi’ uygulaması yerleşti.

Haberin Devamı

Kampüslerdeki ulaşım ağlarını, yaya güvenliğini ve önceliğini esas alarak tasarlayan üniversiteler bu konuda öncülük yapıyor. Özellikle öğrenci sayısı fazla olan üniversitelerin kampüslerinde yaya yoğunluğu yaşanan yerlerde trafik yönlendirme ve hız sınırı tabelaları, hız kesiciler, yaya geçitleri ve uyarı levhalarıyla sürücülere geçiş üstünlüğünün yayalarda olduğunu hatırlatılıyor. Uygulamaya ilk başlayan üniversitelerin başında Akdeniz, Anadolu, Çukurova, Ege, Ortadoğu Teknik, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, Erzurum Teknik, Sakarya, Selçuk, İhsan Doğramacı Bilkent, Başkent üniversiteleri geliyor. Son olarak Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi kampüsünü yaya öncelikli olarak düzenleyip haberi öğrencilerine duyurdu.

KURALLARI SENATOLAR BELİRLİYOR
Üniversitelerin yerleşkeleri dahilindeki motorlu taşıtlar trafiği, mevcut kanunların yanı sıra senatoların belirledikleri yönergelerle düzenleniyor. Yönergelerde yerleşkelere giriş çıkışlar başta olmak üzere kampüs içinde otopark kullanımı, kaldırım, bisiklet yolu, otobüs durağı, trafik işaretleri, uyarı levhaları gibi konularda yayalara öncelik esasıyla can ve mal güvenliğini sağlayacak düzenlemeler yer alıyor. Kurallara uyulmaması durumunda oluşturulan ceza puan sistemine göre ceza uygulanıyor. Kural ihlali yapanların taşıt kartları ceza puanlarına göre süreli veya süresiz iptal edilebiliyor. Ayrıca, kurallara uymamakta ısrar eden ziyaretçi ve ticari araç sürücülerin kampüse girmelerine izin verilmiyor. 

BAKMADAN GEÇME!