Kampana nedir? Ne işe yarar? Kampana sistemi nasıl çalışır?

Güncelleme Tarihi:

Kampana nedir Ne işe yarar Kampana sistemi nasıl çalışır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 22:33

Kampana otomobil ve lastik alanında sıklıkla kullanılan kelimeler arasındadır. Özellikle kullanım alanı bakımından önem taşıyan otomotiv alanındaki kavramlar arasında yer almaktadır. Bu bakımdan Kampana nedir? Ne işe yarar? Kampana sistemi nasıl çalışır öğrenebilir ve buna göre kullanabilirsiniz. Sizin için Kampana nedir? Ne işe yarar? Kampana sistemi nasıl çalışır detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Kampana lastiklerin sıkıştırılması için kullanılan demir malzeme olarak ifade edilmektedir. Kampana diğer isimleri ile zil veya çan olarak ta tanımlanmaktadır.

 Kampana Nedir?

 Kampana aracın lastikle olan bağlantısını sağlayan ve içten dışa sıkıştırma yöntemi ile otomobilin güvenliğini sağlayarak arka lastiklerin yavaşlaması ve böylece aracın savrulmasını önleyen malzeme olarak ifade edilmektedir. Araçlarda kampananın varlığı çok önemli ve hayati görevleri söz konusu olmaktadır.

 Kampana Ne İşe Yarar?

 Araçların fren sistemlerinin güvenli ve doğru şekilde montajının yapılması ve fren bakımının doğru zamanlarda aksatılmadan gerçekleşmesi gerekmektedir. Araçlarda iki tip frenleme sistemi kullanılmaktadır. Ancak bu iki tip frenleme sistemlerinde farklılıklar vardır. Birinci tip frenleme sistemi olarak kampana sistemi kullanılmakta diğeri ise fren disk sistemi olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Kampana fren sistemi kullanılmasının en büyük sebebi fren disk sistemine göre kampana sisteminin bütçeye daha uygun olması sebebiyle tercih edilmesidir. Ancak iki sistem arasında bir takım farklılıklar söz konusu olmaktadır. Ancak her iki sistem araçta aynı zamanda kullanılabilmektedir. Maliyeti düşürmek amacıyla ön fren sisteminde disk arka fren sisteminde ise kampana sistemi kullanılmaktadır.

 Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta araç bakımları esnasında kampana fren sisteminin ortalama 80.000-90.000 km aralığında servis kontrolünün sağlanması olmalıdır. Kampana fren sistemi yuvarlak ve silindir şeklinde demir malzemedir. Kampana, aracın lastik ile fren arasındaki sürtünme yardımı ile aracın güvenli bir şekilde hızını kesme ana görevi arasında yer almaktadır.

 Kampana Sistemi Nasıl Çalışır?

 Kampana fren sistemi çalışmasının detaylarına bakılacak olursa Öncelikle Kampana fren sistemi; sürtünme bağlı olarak hareket parçalarının ısınması ve sürtünmesi suretiyle aracın yavaşlaması ve durması konusunda yardımcı olan parçalardan oluşmaktadır. Kampana fren sisteminin avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Dezavantajı olarak sürtünme yüksek ısı açığa çıkartmakta bu durum silindirin yıpranmasını sağlamaktadır. Diğer dezavantajı ise su alması söz konusu olmaktadır. Özellikle yüksek ve yoğun yağışlar esnasında silindire su girmesi frenleme sisteminde sorun yaratabilmektedir.

Haberin Devamı

 Kampana Fren sisteminin avantajları ise; Tüm otomobil teknik servislerinde kampana fren sistemi malzemeleri mevcuttur. Parçaları düşük maliyetli olması sebebiyle araç sahipleri tarafından tercih edilmektedir. Kullanılabilir parçaları piyasada çokça bulunmaktadır. Basit tamir aletleri ile montajı yapılabilmektedir.

 Kampana fren sistemi ile disk fren sistemi bir arada kullanılmaktadır. Disk fren sistemi ön tekerleğe kampana fren sistemi ise arka tekerleğe monte edilmektedir. Disk fren sistemi kampana fren sistemine göre daha hafiftir. Bu sebeple kampana fren sistemi ağırlık olarak daha güçlü olması sebebiyle ve aracın arka yük kg göre ağır olması nedeniyle kampana fren sistemi arka tekerlek sistemine montajı sağlanmaktadır. Disk fren sisteminin ısınması daha geç olmaktadır. Kampana fren sistemi daha hızlı ısınmaktadır. Bu durum disk fren sisteminin avantajı hanesine yazılmaktadır. Ancak kampana fren sistemi ağırlığı disk fren sistemine göre daha güçlü olması sebebiyle kampana fren sistemi tercih edilmektedir. Bu sebeple her iki sistem aynı araçta kullanılmakta ve fren sistemi kendi avantajlarına uygun montajları yapılmaktadır.

Haberin Devamı

 Kampana fren sistemi bir otomobilin hayati önem taşıyan parçaları arasında yer alır Çünkü fren sistemi olmayan veya sağlıklı fren sistemi bulunmayan araç kullanılmaya elverişli değildir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!