Kambiyo nedir? Nasıl hesaplanır? Kambiyo vergisi ne demek?

Güncelleme Tarihi:

Kambiyo nedir Nasıl hesaplanır Kambiyo vergisi ne demek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 00:13

Pek çok farklı yerde kambiyo kelimesi ile karşı karşıya kalınır. Ancak aslında bakılırsa bu kelimenin tam olarak ne anlama geldiği bilmez. Merak edenler ise bunu internet üzerinden araştırmaktadır. Peki, kambiyo nedir? Nasıl hesaplanır? Kambiyo vergisi ne demek tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Kambiyo uluslararası düzeyde yapıya sahip para ile ilgili bir unsurdur. Özellikle ülkeleri arasında para değişimi için değerlendirilen bir yapı olarak ön plana çıkar. Günümüzde birçok farklı amaç altında ülkeler arasında kullanıldığını ifade etmek mümkün. Tabii bu durum birçok değişik neden üzerinden gerçekleşmekte ve para yerine kullanılmaktadır. 

 Kambiyo Nedir? 

 Para ya da para yerine geçen belgelerin değiştirilmesi kambiyo olarak bilinir. Özellikle para alım satım işlemi ile ilgili bir özelliğe sahiptir. Örneğin iki ayrı ülke paralarının birbiriyle değiştirilmesi bu konu üzerinden ele alınabilir. 

 Yabancı bir ülkedeki alacağın tahsil edilmesi, borcun ödenmesi ya da bir ülkeden alınabilecek para yerine geçen değerler kambiyo şeklinde ifade edilir. Bu doğrultuda özel hesaplama ile beraber sonuç ortaya çıkarılmakta ve özellikle ülkeler arasında işlem yapılmaktadır. Aynı zamanda bu açıdan unsura bağlı ve sürece göre kambiyo vergisi de bulunduğunu söylemek mümkün. Günümüzde hala geçerli olan ve amaca uygun şekilde kullanılan bir para değişim türü olarak ön plana çıkar. 

Haberin Devamı

 Kambiyo Nasıl Hesaplanır? 

 Kambiyo hesaplaması daha çok kambiyo vergi hesaplaması olarak ön plana çıkar. Bu doğrultuda banka ve sigorta muameleleri vergisi tahsil edilmek suretiyle hesaplama gerçekleşir. Bu hesaplama içerisinde banka, döviz büroları, diğer finans kuruluşlarından alınan döviz ile beraber fiziki olmayan altın üzerinden %0,2 ile yapılan işlem şeklinde hesap gerçekleşir. 

 Sonuç olarak bu işlemler ile beraber kambiyo vergi hesaplaması yapılır ve buna bağlı olarak ödeme gerçekleşir. Banka ve sigorta muameleleri ise kısaca BSMV şeklinde ifade edilir. Bu şekilde öne çıkan yapı ve vergi ile birlikte, kambiyo ödemesi üzerinden yapılan sözleşme kapsamında işlem gerçekleşir. 

 Kambiyo Vergisi Ne Demek? 

 Para ile beraber para kaynağı olarak dile getirilebilecek olan diğer yatırım unsurları eşliğinde, elde edilmiş olan artı değerler kambiyo vergisi olarak bilinir. Genel olarak ise belirli işlemlerde kambiyo vergisi sıfır olarak uygulanır. Genelde ülkeler arası gerçekleşen para değişimi ya da para değeri olan unsurlar kapsamında ön plana çıkar. Bu doğrultuda kambiyo vergisi belli bir oran üzerinden ele alınır ve hesaplaması gerçekleşir. Bu hesaplama eti banka ve sigorta muameleleri doğrusunda % 0,02 şeklinde öne çıkar. Elbette duruma bağlı olarak bu miktarın farklılık yaratabileceğini ifade etmek gerekir. 

Haberin Devamı

 Kambiyo Vergisi Ne Kadar? 

 Kambiyo vergisi genel olarak parasal yönden değil daha çok yüzde şeklinde ifade edilir. Bu doğrultuda ele alınan unsurlar ile birlikte kambiyo vergisini % 0,2 olduğunu söylemek mümkün. Tabii yapılan değişimler ile beraber %0,02 olarak da değerlendirildiğini söylemek gerekir. Aynı zamanda bu durum ülkeden ülkeye göre değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik neticesinde kambiyo vergisi yapılan karşılıklı para değişimi ya da paraya değer yatırım enstrümanları değişimi kapsamında hesaplanır. 

 Kambiyo Vergisi Döviz Bürosunda Bulunur mu? 

 Satış ile beraber döviz bozdurma noktasında kambiyo vergisi olmadığını ifade etmek mümkün. Alırken bankalarda aldığı gibi aynı şekilde tüm döviz büroları üzerinden binde 2 şeklinde bir vergilendirme gerçekleşir. Yani döviz bozdurma üzerinden vergi bulunmazken, alımı esnasında verilen yüzdelik dilim ile birlikte kambiyo vergisi alındığını söylemek gerekir. Bu bütün farklı banka ve aynı zamanda döviz büroları gibi değişik yerlerde ön plana çıkar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!