Kalemtraş nasıl yazılır? Kalemtraş kelimesi TDK'ya gbre bitişik mi yazılır ayrı mı?

Güncelleme Tarihi:

Kalemtraş nasıl yazılır Kalemtraş kelimesi TDKya gbre bitişik mi yazılır ayrı mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2022 04:51

Dilimize Yunancadan geçmiş olan kalem kelimesi, 15. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Orijinal dilinde ''kalamos'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı çubuk biçimindeki yazı yazma gerecidir. Tıraş kelimesi ise Farsça kökenlidir ve ''terasiden'' kökünden türetilmiştir. Terasiden, yontmak ve kazımak anlamına gelirken, tıraş da ucunu açmak demektir. Birleşik bir isim olan kalemtıraş, kalem ve tıraş sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Kalemtraş nasıl yazılır? Kalemtraş kelimesi TDK'ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Kalem ve tıraş kelimelerinin içinde yer aldığı diğer sözcükler ve doğru yazılışları şu şekildedir: 1- Kalemlik 2- Kalemşor 3- Kalemiye 4- Kalemgir 5- Kalemkeş

 6- Tıraşlamak 7- Tıraş Losyonu 8- Tıraşlı

 Kalemtraş Nasıl Yazılır?

 Kalemlerin ucunu açmaya yarayan gerece kalemtıraş denir. Tıraş kelimesi yazımı en çok karıştırılan sözcüklerin başında geliyor. Kelime birçok kişi tarafından ''traş'' şeklinde yazılsa da doğrusu ''tıraş'' şeklindedir. Bu nedenle kalemtraş kelimesinin doğru yazılışı da şu şekilde olmalıdır.

 KALEMTIRAŞ

 Kalemtıraş Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır Ayrı mı?

 Kalem ve tıraş kelimelerinden oluşan kalemtıraş sözcüğü birleşik bir isimdir. Birleşik isimlerin tamamı ayrı değil bitişik yazılır.

 KALEMTIRAŞ - Doğru

 KALEM TIRAŞ - Yanlış

Haberin Devamı

 Kalemtıraş Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı

 1- Kalemtıraşın jileti eskidi için kalemlerin ucunu kırıyor.

 (Doğru Kullanım)

 2- Kalem traşımı evde unuttuğum için sıra arkadaşımınkini kullandım.

 (Yanlış Kullanım)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!