Joseph Proust neyi buldu ya da icat etti? Joseph Proust buluşları ve bilime katkıları

Güncelleme Tarihi:

Joseph Proust neyi buldu ya da icat etti Joseph Proust buluşları ve bilime katkıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2022 15:26

Bilimin öncüsü olan çok sayıda isim bulunmaktadır. Bu isimlerin kimi uzun yaşamış kimi ise erken yaşta ölmüştür. Ancak her ne olursa olsun bu kişilerin bilime olan katkıları günümüzde bile yankı bulmuştur. Joseph Proust neyi buldu ya da icat etti? Joseph Proust buluşları ve bilime katkıları nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Yaşadığı dönemde önemli katkıları ile bilime yön vermiş olan kişiler bulunmaktadır. Bu kişilerin sayesinde çok iyi icatlar ortaya çıkmıştır. Doğal olarak insanlık tarihi bu kişilerden dolayı önemli bir ilerleme kaydetmeyi başarmıştır. Bu kişilerden biriside Joseph Proust olarak bilinmektedir.

Joseph Proust Neyi Buldu ya da İcat Etti?

 Joseph Proust, orta öğretimi bitince babasının eczanesinde çalışmaya başlar. Zaten bu çalışma kimya alanında başarı yakalaması içi ilk adım olur. Daha sonra ise Paris'e gider. 1776 yılında Salpetriere Hastanesinin eczacılığına başlar. Burada çok önemli kimya çalışmaları yapma fırsatı elde eder. 1778'de ise doğduğu ülke olan Fransa'dan ayrılarak İspanya'da gider. Orada ise kimya dersleri vermeye başlar. Zaman zaman Fransa'da dönüp tekrar İspanya'ya gittiği bilinir.

Haberin Devamı

Joseph Proust, yaşadığı dönemde bilim alanında çalışmalar yapmış ve o döneme damga vurmuş olan bir isimdir. Bu ismi ünlü yapan buluş ise Sabit Oranlar Kanunu'nu bulmasıdır. Bu kanuna göre bileşiği oluşturan elementlerin belirli kütle oranlarında birleştikleri ortaya çıkmıştır. Bunu kanıtlayan Proust bu kanun hakkında bir açıklamada yapmıştır. Joseph Proust buna göre şöyle demiştir:

'Bir element diğer bir elementle birleşerek bileşik oluşturduklarında bu bileşik içindeki elementlerin ortaya çıkan kütleleri oranı sabittir.

Joseph Proust Buluşları ve Bilime Katkıları

Joseph Proust kimyager ve yazar olarak anılan bir isimdir. 26 Eylül 1754 yılında doğmuştur. Ölüm tarihi ise 5 Temmuz 1826 yılı olarak bilinmektedir. Öldüğünde 72 yaşına gelmişti.

 Hayatı bilimsel çalışmalar ile geçen Proust, 1799 yılında bir kimya laboratuvarında başına geçmiştir. Bu laboratuvarının İspanya'da bulunan Madrid'te yer almaktaydı. Zaten Sabit Oranlar Kanunu'nda bu tarihte bulmuştur. Bu ismin bilime katkılarından dolayı ünlü kimyager Dalton, 1807 yılında ilk bilimsel atom teorisini ortaya atmıştır.

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!