İyonlar kimdir ve başkenti neresidir? İyon uygarlığı özellikleri ve İyonyalılar tarihi

Güncelleme Tarihi:

İyonlar kimdir ve başkenti neresidir İyon uygarlığı özellikleri ve İyonyalılar tarihi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 03:43

İyonya Uygarlığı, Milattan önce 1200 senesinde Yunanlar tarafından Batı Anadolu'da kurulmuştur. 12 şehir devletinden oluşan bu uygarlık ticaretin içinde bulunduğundan birçok kültür ile kaynaşmıştır. Önemli bilim adamları yetiştiren İyonlar denizcilik ve tarım alanında da gelişmeler kat etmiştir. İyonların kim olduğu ile beraber başkentlerini ve uygarlık özelliklerini de sizlerin yerine detaylandırdık.

Haberin Devamı

İyonya devleti M.Ö 1200 senesinde kurulmuştur. Yetiştirdiği bilim adamları arasında Hipokrat, Pisagor, Herodot, Tales gibi bilim insanları yer alır.

İyonlar Kimdir ve Başkenti Neresidir?

İlk çağda Anadolu'da birçok medeniyet vardır. Bu medeniyetlerin birçoğu da tarihin akışını değiştirecek adımlar atmıştır. Yunanca Ionia kelimesi İyonya anlamına gelir. İyonya bölgesi de İyonların yaşadığı yere verilen isimdir. Burada yaşayan ve bulunan herkese de İyonlar adı verilmiştir. Yunanlıların etkisi olan kalan İyonlar Foça, Efes, Milet ve İzmir çevrelerinde kurulmuş olan önemli bir uygarlıktır. Başkenti Milet olarak kabul edilir. İyonların bulunduğu bölge verimli bir bölgedir ve bu nedenle de güçlü ve etkili bir uygarlık olmuşlardır. Tarihe yön veren Heredot, Pisagor ve Homeros gibi isimler de İyon devletinde yetişmiştir.

İyon Uygarlığı Özellikleri

İyon uygarlığı Anadolu'da varlık göstermiştir. Kurulduğu bölge ise İzmir ve Büyük Menderes arasında kalan bölgedir. İyon devleti polis adı verilen şehirler kurmuş ve farklı alanlarda da büyük gelişmeler yapmışlardır. İyon devleti özellikle deniz ticareti konusunda gelişmiş ve önemli işler yapmışlardır. Çok tanrılı bir din inanışına sahip olan İyon devleti yaşadığı şehir devletine de İyonya adını vermiştir. Varlık sürdükleri süre boyunca 12 tane şehir devleti kurmuş ve bu şehir devletlerinde yaşamışlardır. Merkeziyetçi bir yapıları vardır. Deniz ticaretinde gelişmiş ve koloniciliğe de önem vermişlerdir. Tıp, felsefe, edebiyat, tarih ve matematik alanlarında gelişim göstermişlerdir. Sanata ve bilime de önem vererek katkıda bulunmuşlardır. Hipokrat, Pisagor, Heredot, Thales ve Homeros gibi isimler de bu uygarlıktan yetişmiştir.

İyonlular Tarihi

Yunanlılar tarafından milattan önce 1200'de Batı Anadolu'da kurulmuş bir medeniyettir. Batı Anadolu'da Gediz nehrinden küçük menderese kadarki kıyı bölgesinde kurulmuşladır. Şehir devletleri halinde yaşamış ve 12 şehir devletinden oluşmuşlardır. Ticaret yollarının bitiş noktasında oldukları için tarım ve deniz ticaretlerinde de ilerlemiş ve kültür, bilim alanında da gelişmişlerdir. Anadolu medeniyetlerinden en gelişmişi haline gelmişlerdir. Yerleşmek için özellikle Karadeniz ve Marmara kıyılarında birçok koloni kurmuşlardır. Şehir devletleri olarak yaşadıkları için birçok bilim insanının da yetişmesine katkı sağlamışlardır. Tıp alanında Hipokrat, felsefe alanında Diyojen, matematikte ise Pisagor ve Tales gibi bilim insanları İyonlulardan çıkmıştır. Çok tanrılı din anlayışına sahip olmuşlardır. İyonlulara Persler tarafından son verilmiştir.

İyonluların Dini Yapısı

İyonluların şehir devletlerinin başında krallar bulunurdu. Asiller zamanla güçlendiler ve kralları da tahttan indirdiler. Halkın seçmiş olduğu kişiler de meclislerin yardımıyla şehirleri yönetmeye başladılar. Ön Asya bölgesinden gelen ticaret yollarının bitim noktasında oldukları için bilim ve kültür alanında da gelişmeler yaşanmıştır. İyon nizamı adı verilen mimari üslubun da yaratıcısı olan devlet konumundalardır. Ticaretin gelişmesi ile beraber birçok farklı kültür ile temas kurma imkanına sahip oldular.

Ekonominin gelişmiş olması ve demokrasinin de varlık göstermesi sanat ve bilimde de gelişmelerini sağladı. Tales, Diyojen, Pisagor, ve Heredot gibi bilim adamları da İyonyalıların en tanınmış bilginleri arasındadır. Fenike alfabesinden yararlanarak kendi alfabelerini kurmuşlar ve şair, yazar yetiştirmişlerdir. Edebiyat alanında Homeros destanları bu dönemde yazılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Ayrıca dram ve komedi türünde de birçok eser yazılmıştır.

 

BAKMADAN GEÇME!