İşverenler, işe alırken acaba neye önem veriyor?

Güncelleme Tarihi:

İşverenler, işe alırken acaba neye önem veriyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2016 11:19

Neden üniversite eğitimi alıyoruz? Bunun için birçok yanıt verilebilir, ancak herkesin ortak paydası daha iyi bir gelecek. Bunun yolu da konuya maddiyat açısından bakacak olursanız, iyi bir işe sahip olmaktan geçiyor. THE, dünyada iş imkânları sağlamada en iyi 150 üniversiteyi sıraladı.

Haberin Devamı

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), dünyada iş imkânları sağlamada en iyi 150 üniversiteyi sıraladı. Bunun için 20 ülkede 2 bin 200 işveren ve 2 bin 400 uluslararası şirket yöneticisi ile görüşülerek anketler gerçekleştirildi. ‘2015 Dünya Üniversiteleri İş İmkânı Sağlama Anketi’nde yöneltilen soruları şu iki başlıkta özetlemek mümkün: “Hangi üniversiteden mezun adayı işe alırsınız?” ve “Onda ve okulunda ne gibi özellikler ararsınız?” Tahmin ettiğiniz gibi ABD ve İngiltere’nin genel dünya sıralamalarında önde gelen üniversiteleri, yanıtlarda ilk sıraları aldı. Dünyanın ‘iş imkânı sağlama’da en iyi üniversitesi Harvard olurken, onu küçük puan farklarıyla Cambridge ve Oxford üniversiteleri takip etti. Türkiye’den hiçbir üniversite bu sıralamaya giremedi.

Haberin Devamı

Anketin en ilgi çekici sonuçlarından biri, işverenlerin kendi ülkelerindeki yükseköğretim kurumlarından ne oranda memnun olduğunu göstermesiydi. Buna göre Türkiye değerlendirmeye alınan 20 ülke içerisinde bu konuda geride kaldı. Her 10 işverenden yaklaşık 6’sı Türkiye’deki yükseköğretimden tatmin olduğunu belirtti. Bu sadece Türkiye’ye özgü değil. Japonya’da da benzer bir sonuca ulaşıldı. Hindistan ise işverenlerin, ülkelerinin yükseköğretimini en çok beğendiği ülke olarak öne çıktı. Bu çok enteresan bir sonuç. Çünkü Hindistan üniversiteleri bırakın dünya sıralamalarını, bölge listelerinde bile yer alamıyor ancak bu ülkede neredeyse 10 işverenden 8’i yükseköğretimden memnun. ABD, Kanada, Singapur, İngiltere, Rusya, Hollanda ve İsviçre de işverenlerin ülkelerindeki yükseköğretimden en tatmin olduğu ülkeler arasında yer aldı. Bu ülkelerde ortalama 10 işverenden 7’si üniversitelerinden memnun. Bu konudaki dünya ortalaması ise 6.8.

İşverenler, işe alırken acaba neye önem veriyor

Anket işverenlerin mezunları nasıl seçtiği ile ilgili veriler de sundu. Buna göre, özellikle Amerika kıtasında işverenlerin yüzde 50’sinin adaydaki özel yeteneklere önem verdiği görüldü. Aynı şekilde Asya-Pasifik ve Avrupa’da da neredeyse yüzde 50 oranında bu kriterin etkili olduğu tespit edildi.

Haberin Devamı

Gelelim işverenlerin üniversite mezunlarını seçerken ikinci olarak hangi kriteri dikkate aldığına: Amerika, Asya-Pasifik ve Avrupa’da ‘profesyonel tecrübe’ çok önemli. Yani mezun daha önce iş hayatında yer almış mı, uluslararası şirketler buna bakıyor.

MEZUN OLUNAN ÜNİVERSİTE DÖRDÜNCÜ SIRADA

Uluslararası şirket işverenlerinin işaret ettiği üçüncü kriter ise ‘mezun olunan alanda uzmanlaşma’. Amerika ve Asya-Pasifik’te işverenlerin yüzde 30’u üçüncü olarak bu niteliği aradı. Avrupa’da ise bu kritere verilen önem daha fazla; yüzde 37. Beklenmedik şekilde, personel adayının hangi üniversiteden mezun olduğu dördüncü önemli kriter olarak karşımıza çıktı. Bu kriter de üç kıtada ortalama yüzde 15 civarında. Mezun olunan kuruma en çok değer veren işverenler ise Asya- Pasifik’te yer aldı. Yani mezun olduğunuz okul o kadar önemli değil, iş sizde bitiyor. Bu dört önde gelen kriteri lisans not ortalaması, yurtdışı deneyimi, özgeçmiş ve müfredat dışı aktiviteler takip etti.

Haberin Devamı

Ankette işverenlerin personel seçerken, üniversitelerde nelere dikkat ettiği de incelendi. İşverenlerin yüzde 20’si bir ‘üniversitenin öğrencilerine sunduğu deneyimler’e önem verdiği söyledi. Bu kriteri yüzde 15 ile ‘uluslararası görünürlük’ ve ‘bir alanda uzmanlık’ takip etti. Ayrıca ‘sektöre hazır mezun yetiştirmek’, ‘araştırma tesislerinin kalitesi’ ve ‘üniversite saygınlığı’ da yüzde 10’un üzerinde dikkat edilen kriterler arasında yer aldı. Ankette dünya üniversite sıralamalarının, işverenler tarafından çok dikkate alınmadığı da belirlendi. İşverenlerin sadece yüzde 5’i bu kriterin önemli olduğunu dile getirdi.

THE Dünya En iyi İş İmkânı Sağlayan Üniversiteler Sıralaması 2015

Haberin Devamı

1- Harvard Üniversitesi (ABD)
2- Cambridge Üniversitesi (İNGİLTERE)
3- Oxford Üniversitesi (İNGİLTERE)
4- California Teknoloji Enstitüsü (ABD)
5- Yale Üniversitesi (ABD)
6- Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (ABD)
7- Stanford Üniversitesi (ABD)
8- Columbia Üniversitesi (ABD)
9- Princeton Üniversitesi (ABD)
10- Toronto Üniversitesi (KANADA)

İşverenler, işe alırken acaba neye önem veriyor
İşverenler, işe alırken acaba neye önem veriyor


BAKMADAN GEÇME!