İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2015 09:03

Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından İstanbul Üniversitesi’nde rektörlük seçimi heyecanı yaşanıyor. Prof. Dr. Yunus Söylet’in, milletvekilliği aday adaylığı için istifa etmesinin ardından yeni rektör seçimi için öğretim üyeleri bugün sandık başında. Son sayımlara göre 15 profesör İÜ rektörlük koltuğuna oturmak için yarışıyor. Rektörlük için yarışanlardan Prof. Dr. Recep Seymen salonda akademisyenlere "Bu seçim hukuksuzdur" diye seslenirken adaylara kendini tanıtma ve söz hakkı verilmediğini savundu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Tükel önde gidiyor

Saat 20.44
Rektörlük seçiminde saat 20.44’e kadar 2192 oy sayıldı. Bunlardan 2141’i geçerli, 51’inin ise geçersiz olduğu açıklandı. Oy sayımı sırasında Prof. Dr. Raşit Tükel 1000 oy aldığını öğrendiğinde ayağa kalkarak alkış tuttu. Yanındaki ve salondaki bazı akademisyenler de alkışlayarak destek verdi.

Geçerli oy dağılımı şöyle:

Prof. Dr. Mahmut Ak: 777
Prof. Dr. Harun Cansız: 324
Prof. Dr. Faruk Erzengin: 12
Prof. Dr. Recep Seymen: 16
Prof. Dr. Raşit Tükel: 1002
Prof. Dr. Ergün Tuğrol: 1
Pof. Dr. Naci Tolga Saruç: 1
Prof. Dr. Seçkin Özmen: 1
Prof. Dr. Halim Kazan: 1
Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu: 1
Prof. Dr. Mert Savrun: 1
Prof. Dr. Muhittin Kaplan: 1
Prof. Dr. Ceyhan Kandemir: 1
Prof. Dr. Özgün Enver: 1
Prof. Dr. Emine İnanır: 1

Haberin Devamı

Tükel ile Ak arasında 157 oy farkı var

Saat 20.00:
İstanbul Üniversitesi’nde oy sayımı devam ederken, Prof. Dr. Raşit Tükel açık ara öne geçti. Saat 20.00’ye kadar sayılan 1644 oydan 744’ü Prof. Dr. Tükel’e çıktı. Prof. Dr. Mahmut Ak’ın aldığı oy sayısı ise 587. Bu arada 1644 oydan geçerli oy sayısı 1605, geçersiz oy sayısı ise 39 olarak açıklandı.

Sayılan oylarda dağılım şöyle:

Prof. Dr. Mahmut Ak: 587
Prof. Dr. Harun Cansız: 241
Prof. Dr. Faruk Erzengin: 10
Prof. Dr. Recep Seymen: 14
Prof. Dr. Raşit Tükel: 744
Prof. Dr. Ergün Tuğrol: 1
Pof. Dr. Naci Tolga Saruç: 1
Prof. Dr. Seçkin Özmen: 1
Prof. Dr. Halim Kazan: 1
Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu: 1
Prof. Dr. Mert Savrun: 1
Prof. Dr. Muhittin Kaplan :1
Prof. Dr. Ceyhan Kandemir:1
Prof. Dr. Özgün Enver: 1
Prof. Dr. Emine İnanır: 1

Zarftan “Tayyip Bey” çıktı

Oy sayımı sırasında bir zarftan “Tayyip Bey” çıktı. Oy geçersiz sayılırken salondakiler gülmekten kendilerini alamadı.

Saat 19:00 itibariyle sayılan oylarda dağılım şöyle:

Prof. Dr. Mahmut Ak: 408
Prof. Dr. Harun Cansız: 144
Prof. Dr. Faruk Erzengin: 4
Prof. Dr. Recep Seymen: 9
Prof. Dr. Raşit Tükel: 416
Prof. Dr. Ergün Tuğrol: 1
Pof. Dr. Naci Tolga Saruç: 1
Prof. Dr. Seçkin Özmen: 1
Prof. Dr. Halim Kazan: 1
Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu
Prof. Dr. Mert Savrun: 1

Haberin Devamı

Kullanılan oy sayısı: 1012

Geçerli oy sayısı: 987
Geçersiz oy sayısı: 35

Rektör adayı rakibi kutladı

Öte yandan rektör adaylarından Prof. Dr. Recep Seymen oy sayımı henüz tamamlanmadan salondan ayrılmadan önce rektör adayı Prof. Dr. Raşit Tükel’i tebrik etti. Prof. Dr. Seymen, Prof. Dr. Tükel, ““Birinci olsanız da, birinci olmanızı isterim ama en yüksek oyu da alsanız seçilme şansınız sıfır. Birinci olsanız da atanma ihtimaliniz yok” diyerek tebrik etti ve solandan ayrıldı.

Saat 18.20

İÜ’de hangi aday önde?
İstanbul Üniversitesi’nde oy sayımı işlemi devam ediyor. Saat 18.20 itibarıyla toplam 517 oy açıldı. Bunlardan 18’i geçersiz sayıldı. Geçerli oyların adaylara dağılımı ise şöyle:

Haberin Devamı

Prof. Dr. Mahmut Ak: 200
Prof. Dr. Harun Cansız: 84
Prof. Dr. Faruk Erzengin: 4
Prof. Dr. Recep Seymen: 5
Prof. Dr. Raşit Tükel: 205
Prof. Dr. Ergün Tuğrol :1

Saat 18.00

6’ıncı aday da belli oldu
Oy sayma işlemi devem ederken salondan da sık sık alkış sesleri duyuldu. Prof. Dr. Mahmut Ak 100 oya ulaştığında alkış alırken Prof. Dr. Raşit Tükel de 100 geçerli oy sayısına ulaştığında salondan alkış sesleri yükseldi. 5 adayın yarıştığı seçimde Prof. Dr. Ergün Tuğrol da oy alarak 6’ıncı rektör aday adayı arasına katıldı.
Öte yandan oy sayımı sırasında Prof. Dr. Raşit Tükel’in soyadı yanlış yazıldığı için 2 oy geçersiz sayılmasına salondan itiraz edildi. Ancak adayın ismi tam olarak doğru yazılmadığı gerekçesiyle oylar geçersiz sayıldı.

Haberin Devamı

Saat 17.30

Oy sayımı başladı
Saat 17.00’de oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından 17.30’da oy sayımı başladı. 5 adayın rektörlük için yarıştığı İÜ’de 6’ncı adayın da sandıktan çıkması bekleniyor.

17.00

Oy kullanma işlemi sona erdi
Son oyun da kullanılmasının anons edilmesinin ardından İstanbul Ünivresitesi’nde rektörlük seçimleri için oy verme işlemi tamamlandı. Saat 8:30’da başlayan oy verme işlemi saat 17:00’da son buldu. 3 bin 2 öğretim üyesinin oy kullanması beklenirken, 2 bin 596 akademisyen sandık başına gitti. 406 akademisyen ise oy vermedi. 5 rektör adayının yarıştığı seçimde sandıklar açıldıktan sonra en fazla oy alan 6 adayın adı YÖK e bildirilecek.

Haberin Devamı

16.45

Birinci sıradaki aday Harun Cansız saat 16.45’te oy kullandı
Rektör adayı Prof. Dr. Harun Cansız 3 numaralı sandıkta birinci sırada oy kullanması gerekirken seçimin bitmesine yakın, saat 16.45’te sandığa giderek oy verdi.

16.30

Oy sayımına dakikalar kaldı
Üniversitedeki rektörleri belirleyecek seçimlerde oy kullanımı saat 17.00’de sona erecek. Tercihlerini son dakikalara bırakan öğretim üyeleri de oylarını kullanmaya devam ediyor. Öte yandan rektör adaylarına YÖK’e bildirilmek üzere özgeçmiş bilgilerinin istendiği formlar dağıtıldı. Formda özgeçmiş bölümünün yanında “ Üniversitenin başlıca sorunları neler?”, “ Rektör adayı olarak çözüm önerileriniz neler?”, “ Tasarladığınız projeleriniz neler?” gibi sorular da yer aldı.

15.00

Kulislerde neler konuşuluyor?
Rektörlük seçimi devam ederken salona da akademisyenlerin seçim sürecini konuştukları kulisler damga vuruyor. Özellikle üniversite seçim sürecinin “apar topar” yapıldığını öne süren öğretim üyelerine göre bazı adaylar seçim propagandasında üniversite dışı yemekli toplantılar düzenledi, öğretim üyelerini isim hitabıyla telefonla aradı, gecenin geç saatlerinde mailler yolladı.

Kadın akademisyenler de oy kullanırken hemcinsleri arasından rektör adayının çıkmamasından üzüntü duyduklarını söyledi.
İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilal Kazan en yüksek oyu alanın atanmasını beklediğini belirtirken, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, seçim sürecini eleştirdi:
“Baskın bir seçim süreci yaşanıyor. Adaylara kendilerini ve projelerini tanıtmaları için gerekli zaman verilmedi. Adaylar arasında seçim çalışmaları ve tanıtımlarına yönelik eşitlik yok. Seçim süreci antidemokratik. En çok oyu alan çok önemli ama atamalarda bir önemi olmayacak. En çok oyu alan adayın rektör olarak atanmasını istiyorum.”

Murat Hancı: Rahatsızlık duysunlar diye gelip oy kullanıyoruz

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor


Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Hancı da “Atamalarda kendi bildiklerini okuyacakları için rahatsızlık duysunlar diye gelip oy kullanıyoruz. Üniversitede de ülkemizde de demokrasinin olduğuna inanmıyorum. En fazla biat eden aday rektör olarak atanacak” sözleriyle seçim sürecine yönelik düşüncelerini paylaştı.

14.00

Adaylardan Mahmut Ak da oyunu kullandı

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor

Adaylardan İstanbul Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da oyunu kullandı. Prof. Dr. Ak, 1 nolu sandıkta 107 sıra numarasıyla oy verdi.

13.00

Oy verenler ne dedi?

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor
Oy kullanmaya 2 yaşındaki kızıyla birlikte gelen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Vefa Çobanoğlu, beklentisini, “Demokratik bir seçim sonucu bekliyoruz. En yüksek oyu alan aday rektör olarak atanmalı” diyerek dile getirdi.

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor
Ünlü deprem uzmanlarından İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise oyunu kullanırken, “Seçimlerin ardından bir değişiklik beklemiyorum. Üniversitede mevcut olan statü yani yönetim biçimi devam eder” dedi.

12.30

İlk oyu Tükel kullandı

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor

Rektör adaylarından İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Raşit Tükel ilk olarak oyunu kullanan rektör adayı oldu. Prof. Dr. Tükel, 9’uncu sandıkta 4’üncü sıra numarasıyla oy kullandı.

Erzengin oyunu 4’üncü sandıkta kullandı

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor

Adaylardan İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Erzengin oyunu 4’üncü sandıkta kullandı.

Seymen de 8’inci sandıkta oy kullandı

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Seymen de 8’inci oy verdi.

11.30

Rektör adayı Seymen'den tepki

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor

Sandık başkanlarının oluşturulması sürecinde adaylardan Recep Seymen sık sık ayağa kalkarak salona seslendi. Arkasındaki akademisyenlere dönerek bağıran Seymen şöyle dedi:

“Bu seçimler hukuksuzdur. Rektör vekili rektör adayı olamaz. Buna izin vermeyin, onur ve haysiyetinizi koruyun. Hukuka aykırı olarak seçim süreci yaşanıyor. Beni tanımıyorsunuz. Ben kendimi size tanıtamadım, izin verilmedi. Rektör adaylarına 3 dakikalık konuşma hakkı, kendilerini ifade etme hakkı tanınmalı.”

11.00
Saat 11.00'de salonda oy kullanacaklarda aranan çoğunluk sayısı oluştu ve oy kullanma işlemine geçildi. Sandık başkanlığı için üniversitedeki bütün profesörlerin isimleri tek tek okunurken zaman kaybetmeden bir an önce seçime geçilmesi için Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, gönüllü olmak isteyen sandık başkanlarını kürsüye davet ederek sandık kurullarını oluşturdu.

08.30İstanbul Üniversitesi’nde yaklaşık 3 bin öğretim üyesinin oy kullanacağı seçim için akademisyenler saat 08.30’da salona gelmeye başladı. Oylama saat 17.00’ye kadar sürecek. Üniversitenin Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’na gelen akademisyenleri rektör adayları karşıladı.

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor

Adayların ilk 3 hedefi

Rektör adayları seçim sonuçları öncesi, hedeflerini öncelik sırasına göre 3 maddeyle şöyle özetledi:

Prof. Dr. Faruk Erzengin
1- Üniversite olarak Nobel Ödülü’nü almak
2- Şeffaf, demokratik üniversite ortamı yaratmak
3- Üniversitenin gelirlerini arttırmak

Prof. Dr. M. Raşit Tükel
1- Bilimsel özgürlük
2- Akademik özerklik
3- Katılımcılık

Prof. Dr. Mahmut Ak
1- Huzur ve güven
2- Akademik özgürlük
3- Katılımcı yönetim

Prof. Dr. Harun Cansız
1- Özgürlük, kardeşlik ve sevgi
2- Bilimsel araştırmalarda engelleri ortadan kaldırmak
3- Üniversiteyi layık olduğu yere taşımak

Prof. Dr. Recep Seymen

1- Siyasetçiyi üniversiteden çıkarmak
2- Rektörlük makamını sembolik ve onursal hale getirmek
3- Dekanlık ve anabilim dalı başkanlıklarını seçimle belirlemek

Adayların her birinin farklı projeleri var. İşte adayların Hürriyet’e yaptığı açıklamalar:

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor
Akademik özgürlüğü savunmaya devam edeceğiz
Prof. Dr. Mahmut Ak (Vekil Rektör): Akademik özgürlüğü savunmaya, arkasında durmaya devam edeceğiz. Dış paydaşları ile olan ilişkisinin etkin bir biçimde geliştirilmesini amaçlıyoruz. Bilimsel işbirliklerinin yanında karşılıklı etkileşimde bulunduğumuz kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör temsilcileriyle bir araya geleceğiz.
Öğrenci odaklı üniversite kavramı artık öğrenen odaklı üniversite olarak değişiyor. Bir üniversite sadece öğrencilerine eğitim hizmeti vermiyor. Topluma, kendi personeline, ortaöğretim öğrencilerine varana kadar öğrenen bir kesime hizmet veriyor. O nedenle artık hedefimiz öğrenen odaklı üniversite. Eğitim ve öğretim artık geleneksel anlamda ‘öğrenene, geleneksel amaç, içerik ve yöntemlerle belirli bilgi ve becerileri kazandırma’ sınırlarını aşmış durumda. Öğrenci merkezli ve öğrenci dostu bir üniversite olmak için büyük bir dönüşüm ve gayret içindeyiz. Üniversitemizde son dört yılda, bir yandan geleneksel eğitim-öğretim işlevlerimizi geliştirerek sürdürürken diğer yandan da yenilikçi program ve yöntemleri devreye soktuk.

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor
İÜ, her branşta Nobel adayı olacak
Prof. Dr. Faruk Erzengin (İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi. 1998-2004 arasında dekanlık yaptı):
En büyük hayalim üniversitenin her branşta Nobel adayı haline gelmesi ve Nobel Ödülü alması. Çünkü üniversitemizin karizması ve kapasitesi buna uygun. Biraz iddialı olacak ama İstanbul Üniversitesi’nin en azından dünyada ilk 50 üniversite arasına girmesi için çalışacağım. Daha önce İstanbul Tıp Fakültesi’ne iki dönem dekanlık yaptım. Her şeyden önce herkesi kucaklayan, ulaşılabilen, çağdaş, demokrat, şeffaf, katılımcı, üretken, herkese açık ve eşit mesafede yakın, bireylerle değil sorunlarla uğraşan bir yönetim anlayışı. Haliyle öğretim üyelerimizin de gelirlerini en üst düzeyte arttıracak şekilde düzenlemeler yapmak da hedeflerim arasında. Öğrencilerimizin hepsinin en az bir yabancı dil öğrenmesini sağlamak, onları yurtdışına göndermek istiyorum.

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor
Bir kadın aday çıksın, geri çekilirim
Prof. Dr. Recep Seymen (İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi): İstanbul Üniversitesi’nin rektörlük seçimlerde rektör belli, karar siyasal iktidar tarafından çoktan verildi. Biz adaylarla da buna ‘meşruluk’ süsü veriliyor. Rektör şimdiden belli, Mahmut Ak. İstanbul Üniversitesi’nde kararlarını siyasal iktidardan bağımsız alacak bir rektör göreve gelemez. Hiç kadın aday yok, bir tane çıksa ben adaylığımı çekeceğim. Kadınlar sonucu biliyor. Rektörlük onursal, sembolik bir görev. Bu makamda liyakat öne çıkmalı, üniversitelerde sıkıyönetime ihtiyaç yok. Makam arabası, koruma kullanmam. Üniversitenin ekonomik sorunu yok. Dekanları hocaların seçmesini sağlarım. Akdemisyenler bilimsel açıklamalar yapabilir, ahlaki değerler kapsamında isteyen istediği şeyi anlatır. Üniversitelerde taciz olayları arttı. Bunlara yönelik önlem alacağım. Öğrencilere soruşturma açılmamalı, gerekli özgürlük sağlanmalı. İntihal, ahlaksızlık, taciz gibi olaylar olduğunda belgeleri varsa ancak öğrenci ve akademisyenler hakkında soruşturma açılması taraftarıyım.

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor
Ötekileştirme ve mobbing sona erecek
Prof. Dr. Harun Cansız (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi):
Üniversitemizde öğretim üyesi ve elemanlarımızın asli görevleri özgür bir ortamda bilim üretmek ve araştırma yapmak. Ancak akademisyenler pek çok sorunla boğuşmak zorunda bırakılıyor. Korku, baskı ve yıldırmanın olduğu bir üniversitede bilim üretmek mümkün değil. Biz onurlu, özgür ve kendini yöneten bir üniversite idealiyle yola çıktık. Bu nedenle ilk işimiz insan onurunu zedeleyen, baskıcı ve statükocu yönetim algısını değiştirmek olacak. Akademik özerkliğin ve bilimsel araştırmaların önündeki tüm engelleri kaldıracağız. Ötekileştirme, mobbing ve özlük haklarıyla oynamalar son bulacak. Biz katılımı artıracağız ve üniversitemizi bir marka haline getireceğiz. Stratejik alanlarda mükemmeliyet merkezleri kurarak, bilimsel çalışmaları hızlandıracağız. İstanbul Üniversitesi’nin mevcut durumunu ulusal ve uluslararası eğitim kurumlarıyla kıyaslayacağız. Lüzumsuz derslerin kaldırılması, yerine nano teknoloji gibi yeni alanların konulması gerekiyor. Sahibinin değil, kendisinin sesi olan bir üniversiteyi, akademsiyenlerle gerçekleştireceğiz.

İstanbul Üniversitesi rektörünü seçiyor
Dekanlar seçimle göreve gelmeli
Prof. Dr. M. Raşit Tükel (İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi): Bir süredir uygulanan eğitim ve sağlık alanındaki politikalar, İstanbul Üniversitesi’nde önemli çatlakların oluşmasına yol açtı. Sorunların görmezden gelinerek, paylaşımdan uzaklaşılması, eleştirel yaklaşımların saldırı olarak algılanmasıyla İstanbul Üniversitesi derin bir sarsıntı içine girdi. Demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti çerçevesi içinde, katılımcı, özgür ve özerk bir üniversite istiyoruz. Bunun için, öğretim üyeleri hiçbir baskı ve müdahaleye uğramadan, araştırma, eğitim ve hizmet işlevlerini yerine getirebilmeli. Üniversite öğrencilerinin eleştirel düşünmeyi öğrenmeleri, yaratıcılıklarını geliştirmeleri, eğitimin temel amaçlarından olmalı. Öğretim üyeleri ve tüm çalışanların, genel bütçeden ve üniversite kaynaklarından maddi imkânlar yaratılarak, yarın kaygısı duymadan, hak ettikleri gelir düzeyine ve sosyal olanaklara kavuşturulmasına yönelik çalışmalar yapılmalı. Atama ve satın alma süreçlerinde tam bir tarafsızlıkla hareket edilmeli. Rektör, öğretim üyelerinin oylarıyla belirlenmeli. Dekanlar atamayla değil, seçimle göreve gelmeli.

Nasıl oy kullanılıyor?
Öğretim üyeleri öncelikle kendi fakülte/enstitü/yüksekokul sekreterinin görev yaptığı masaya giderek imza atıyor. Ardından salon girişinde oy kullanacağı sandığın numaratöründen sıra numarası alıyor. Kendisine sıra gelen öğretim üyesi TC kimlik numaralarının yazılı olduğu kimlik kartını göstererek imza karşılığında oy pusulası alıyor. Oy pusulalarının üstüne adayın ismi yazılıp zarfın içine konulduktan sonra oy sandığına atılıyor.

En yüksek oy alan adaylar YÖK'e bildirilecek

İkademisyenlerin katıldığı seçimlerin ardından en yüksek oy alan adayların isimleri YÖK’e bildirilecek. YÖK de 3 ismi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunacak. Erdoğan adaylardan birini rektör olarak atayacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!