İşsiz öğretmenlerin isyanı

Güncelleme Tarihi:

İşsiz öğretmenlerin isyanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2007 14:02

Eğitim fakültelerini bitirip öğretmen olan, ancak ÖSS'den (Öğrenci Seçme Sınavı) sonra yaşadıkları KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) engeline takılarak atamaları yapılmayan genç eğitimciler, ağustos ayında ‘mağdur öğretmenler mitingi’ düzenliyor.

Haberin Devamı

Ankara'da yapılacak miting çalışmalarını başlatan öğretmenler, “KPSS kaldırılsın, açık 200 bin kadroya mezuniyet yılı itibariyle atamalar yapılsın” taleplerini dile getirdi.

Eğitim- Sen 1 Nolu Şube'de toplanan bir grup öğretmenin sözcüsü olarak açıklama yapan Hacettepe Üniversitesi Almanca Öğretmenliği mezunu Sevtap Emir, sorunlarıyla ilgili şunları söyledi:
“Türkiye'de 100 binden fazla öğretmen neredeyse hiçbir sosyal haktan yararlanmadan devlet okullarında iş güvencesinden yoksun, ayda sadece 400 YTL ücretle ‘ücretli öğretmen’ adı altında çalıştırılıyor. 30 bine yakın sözleşmeli öğretmen yarınının kaygısını taşıyarak iş güvencesinden yoksun olarak çalışıtırılıyor. Binlerce öğretmen stajyerlik adı altında özel dersanelerde ücretsiz ve hiçbir sosyal haktan yararlandırılmadan, kölelik koşullarında günde en az 10 saat çalıştırılıyor. Öğretmen açığının 200 bine ulaştığı ülkemizde, her yıl KPSS'ye yüz binlerce öğretmen adayı giriyor, ama buna karşın sadece 10- 20 bin arası öğretmenin ataması yapılıyor. Bizler, her yıl birbirimizle yarıştırıldığımız ve bizleri rekabete götüren KPSS aldatmacısıyla sözleşmeli, ücretli, işsiz, özel sektörde çalışan öğretmenleriz. Kadrolu olan ve devlet okullarında çalışan öğretmenlerle aynı diplomayı almış olmamıza karşın işsisiz veya iş güvencesinden yoksun olarak çalışmaktayız.”
Öğretmen atamalarına sınır getirilirken, torpilli atamaların durmadığı kaydedilen toplantıda, KPSS'nin öğretmen yeterliliğini belirleyen bir sınav olmadığına dikkat çekildi. Atanmama nedenlerinin öğretmenlik yeterliliğiyle ilgisinin olmadığını savunan öğretmen adayları, bu çarpıklığın devlet tarafından bir eğitim politikası haline getirildiğini söyledi. Toplantıda Ankara'da ağustos ayında Türk Eğitim Sen ve Eğitim Sen'in katkılarıyla gerçekleştirilecek, yeri ve tarihi daha sonra açıklanan miting için çağrı yapılırken, Sevtap Emir bazı çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:
“Eğitim fakülteleri kontenjanlarının düşürülmesini, Polis Meslek Yüksekokulları gibi düzenleme yapılmasını, yani ihtiyaca göre öğretmen alımının gerçekleştirilmesini istiyoruz. KPSS'nin derhal kaldırılmasını ve 200 bin öğretmen açığının mezuniyet yılı itibariyle geçmişe dönük sırayla acil olarak kapatılmasını, yoksa 10 yıl sonra 1 milyon öğretmen işsiz kalacak ve bu dram büyük sosyal patlamalara yol açacak. Ücretli, usta öğretici, sözleşmeli adı altında sürdürülen güvencesiz öğretmen istihdamı uygulamasının son bulmasını ve öğretmen unvanı alan herkese derhal iş güvenceli kadro hakkının geri verilmesini istiyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!