İntranet nedir, nasıl kurulur? İnternet ve intranet arasında ne fark var?

Güncelleme Tarihi:

İntranet nedir, nasıl kurulur İnternet ve intranet arasında ne fark var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 16:24

Söz konusu farklı sektörlere üzerinden iş yerleri olduğu zaman internet önemli bir yer taşıyor. Özellikle teknolojinin getirmiş olduğu unsurlar ile güçlü bir iletişim olanağı tanımaktadır. Peki, intranet nedir? Nasıl kurulur? İnternet ve intranet arasında ne fark var detayları ile derledik.

Haberin Devamı

İnternet bilindiği üzere artık Küresel çapta en büyük iletişim ağıdır. Buna benzer ancak daha küçük bir iletişim alanı kapsayan internet, kullanıldığı alan itibariyle günümüzde önemli bir yer taşıyor. Bunun ne olduğu ve nerede kullanıldığı, aynı zamanda aradaki farkları merak edilen konular içerisinde yer alıyor.

 İntranet Nedir?

 Farklı işyerlerinde çalışanlar arası iletişimi sağlamak ve paylaşım gerçekleştirmek amacıyla hazırlanmış özel ağ İnternet olarak bilinir. Aynı zamanda özel bir iş olarak bilinmesi ile birlikte, İngilizce üzerinden Network şeklinde ifade edilir. Bu doğrultuda şirketin kendi özel web ağı olduğunu anlatmak mümkündür. Bu doğrultuda internet ile beraber aynı protokolleri ve altyapısını kullandığını ifade etmek gerekir. Böylece belli bir İletişim ağı kurulması ile beraber, gün içerisinde şirkette gerekli olan İletişim daha özel biçimde öne çıkar. Tabii bu da şirket içerisinde güvenliğin daha üst düzeyde kalmasına olanak tanımaktadır. Diğer yandan daha hızlı şekilde bilgilerin ulaşmasına da imkan verdiğini söylemek mümkün.

Haberin Devamı

 İntranet Nasıl Kurulur?

 Şirket içi yapılan iletişim konusunda günümüzde intranet kullanılıyor. Aynı zamanda internetin küçük bir yapısı olduğunu söylemek mümkündür. Böylece şirket çalışanları ortak şekilde klasörleri ulaşmakta ve gerekli iletişimi sağlamaktadır. Tabii internet kurulumu gerçekleşmek için gerekli olan kriterler dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır.

 - Öncelikle internet için bir ana klasör oluşturulur.

 - Daha sonra bu ana klasörün alt klasörleri oluşturulur.

 - Hemen arkasından klasör üzerine sağ tıklamak suretiyle, share with ve spesifik people bölümüne giriş yapılır.

 - Bu bölümde dosya içerisine izin verilen kişilerin isimleri yerleştirilir.

 - Aynı şekilde üst klasöre verilen yetki ile beraber diğer alt klasörleri de aynı yetki verilir. Bu doğrultuda klasöre girmek suretiyle, ‘properties’ kısmına geçiş yapılır.

 - Açılan ekran üzerinden ‘Advantage’ bölümüne girilir.

 - Hemen arkasından ‘disable intheritance’ butonuna tıklanır.

Haberin Devamı

 Bu şekilde yukarıda verilen aşamalar ile beraber gerekli uygulamalar ele alınır. Tabii bu işlemin doğru şekilde yapılabilmesi için mutlaka profesyonel bir destek almanın önemini unutmamak gerekir. Çünkü yukarıda verilen aşamalar ile beraber daha devam etmesi gereken diğer kriterler bulunmaktadır. Bu kriterler doğrultusunda intranet şirket içinde kurulur.

 İnternet ve İntranet Arasında Ne Fark Var?

 İnternet ile beraber intranet arasında belli başlı bazı farklar ön plana çıkıyor. Tabii aynı ağı ve sistemi kullanması ile beraber bazı farklılıkların bulunduğunu ifade etmek gerekir.

 - Basit bir şekilde internet dış ağ ve intranet ise iç ağ olarak bilinir.

Haberin Devamı

 - İnternet dünya çapında bir dağ olması ile beraber, intranet özel bir ağdır.

 - Bu ağlar cihazlara birbirleri üzerinden, TCP/IP üzerinden bağlantı kurarlar.

 Bu şekilde öne çıkan aile beraber önemli bazı farklılıkları olduğunu ifade etmek mümkün. Tabii en önemlisi iletişim çapı olarak ön plana çıkar. Bu çap doğrultusunda amaca uygun olarak farklı yerlerde değişik biçimlerde kullanılır.

 İntranet Nerede Kullanılır?

 Özellikle birçok farklı şirket üzerinden kullanımı ile beraber intranet önemli bir yere sahiptir. Çünkü bu sayede dosya paylaşımı ile birlikte şirket içerisinde çalışanlar özel bir iletişim imkanı sağlar. Bu da bilgilerin çok daha güvenli bir biçimde paylaşılmasına olanak verir. Bu sebepten dolayı günümüzde farklı sektörler üzerinden şirketler için bu özel ağ önemli yere sahiptir.

BAKMADAN GEÇME!