İnternet kampüsü

Güncelleme Tarihi:

İnternet kampüsü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2007 11:25

Üniversitelerde okutulan derslere bir tıkla ulaşmak mümkün olabilecek.

Haberin Devamı

“Ulusal Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu” adı altında hayata geçecek proje sayesinde, konsorsiyuma üye üniversitelerin dersleri ortak bir havuzda toplanacak ve ücretsiz olarak herkesin kullanımına açılacak. Böylece Gaziantep Üniversitesinin bir öğrencisi okuduğu dersin Boğaziçi Üniversitesinde nasıl anlatıldığını görebilecek ve bu malzemelerden herkes yararlanabilecek.

Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) girişimiyle bir araya gelen “Ulusal Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu”nun hayata geçmesi yolunda ilk önemli adım, konsorsiyum protokolünün imzalanması ve yönetim kurulunun belirlenmesiyle atıldı.

Projeyle, üniversite eğitiminde kalitenin yükseltilmesi, herkesin her yerden üye üniversitelerin derslerine ulaşabilmesi, kaynak sayısında artış sağlanması ve paylaşıma açık, geniş tabanlı bir eğitim zemininin oluşturulması amaçlanıyor. Projenin hayat boyu öğrenmeye destek olacağı, üniversite seçimi yapacak öğrencilere yol gösterebileceği ve öğretim üyeleri arasında bilgi alışverişine katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ABD'de, 2000 yılında Massachusetts Institute of Technology (MIT) öncülüğünde başlatılan ve daha sonra 19 ülkenin katılımıyla uluslararası boyuta taşınan “OpenCourseWare Consortium” (Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu), farklı üniversitelerden birçok farklı derse ilişkin ders malzemesini kullanıma sunuyor.
“http://www.ocwconsortium.org” internet adresi üzerinden ulaşılabilen uluslararası konsorsiyum sayfasında, konsorsiyumun görevi, “Eğitimi ilerletmek ve dünyanın çeşitli yerlerindeki insanları açık ders materyalleri sayesinde daha güçlü bir hale getirmek” olarak tanımlanıyor. İnternet sitesine dünyanın dört bir tarafından gelen mesajlar da hem öğrencilerin, hem de kendini geliştirmek isteyen farklı meslek gruplarından kişilerin bu girişimden ne kadar faydalandıklarını ve duydukları memnuniyeti anlatıyor.

ULUSAL KONSORSİYUMUNDA HANGİ ÜNİVERSİTELER VAR?

Konsorsiyumun ilk genel kurul toplantısında, imzalanan protokol uyarınca yönetim kurulunun 7 üyesi belirlendi. Kurul başkanlığına YÖK üyesi Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul seçildi. Yönetim kurulunun diğer üyeleri ise ODTÜ'den Doç. Dr. Kürşat Çağıltay, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinden Prof. Dr. Ali Yazıcı, Ankara Üniversitesinden Doç. Dr. Doğan Atılgan, Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazmi Ulutak, Karadeniz Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Arslan ve Ege Üniversitesinden Dr. Mustafa Murat İnceoğlu oldu.

Haberin Devamı

“ÖĞRENMEDE FARKLI KANALLAR KULLANABİLMEK ÖNEMLİ”

ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Ulusal Açık Ders Malzemeleri Konsorsiyumu Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Kürşat Çağıltay, projeye ilişkin soruları yanıtladı.

İnternet sayesinde uzaktan eğitimin popüler hale geldiğini anımsatan Çağıltay, MIT'nin başlattığı açık ders malzemeleri programı sayesinde kaliteli eğitimin dünyanın her yerine yaygınlaştırılmasının amaçlandığını anlattı. Çağıltay, ulusal konsorsiyum sayesinde öğrenme kaynaklarının artacağına işaret ederek, şunları söyledi:
“Önemli olan öğrenme ortamlarının zenginleşmesi. Araştırmalar gösteriyor ki öğrenme pratiğini daha etkin hale getirmenin en iyi yolu farklı kanalları kullanabilmek.
Ortamı ne kadar zenginleştirebilirsek, öğrenciye ne kadar kaynak verebilirsek, öğrenci de bunları kullanabilirse daha kalıcı, daha etkin bir öğrenme olur. Eğer oraya kaliteli materyal konursa ve öğrenci işine yarayacağını anlarsa ilgi gösterecektir. Öğrencinin ilgisini çekmek, öğretim üyelerine kalıyor.

Haberin Devamı

MIT'nin yaptığı araştırma, sunulan dersler arasında en çok ilgiyi etkileşimli materyaller, yani içerisinde simülasyonlar, videolar olan ders materyallerinin çektiğini gösteriyor. Sadece metinden oluşan, içeriği kuru olan ders materyallerine insanlar bir kez bakıyor bir daha dönmüyor ama diğer materyallere defalarca bakılıyor.”

“HAYAT BOYU ÖĞRENMEYE DE KATKI SAĞLAYACAK”

Konsorsiyuma üye 47 üniversite ve kurumlar şöyle; 

Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi,Atatürk Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi,Cumhuriyet Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi,Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Fatih Üniversitesi,Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi, Harran Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Muğla Üniversitesi,Mustafa Kemal Paşa Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Türkiye Bilimler Akademisi, Yeditepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Yükseköğretim Kurumu ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi.


Araştırmaların, öğrenciler ve öğretim üyelerinin yanı sıra öğrenmeye istekli herkesin bu projelere ilgi gösterdiğini kanıtladığını belirten Çağıltay, bu yönüyle projenin hayat boyu öğrenme kavramına da büyük katkı sağlayacağını kaydetti.
Çağıltay, “Bir üniversite mezunu olabilir, kendisini geliştirmek isteyen bir kişi olabilir ya da teknik okuldan mezun olan bir kişi olabilir. Bir lise öğrencisi de bakabilir. 'Üniversitede ne okuyacağım, bu derslerin içeriklerinde neler var' diye bu derslere bakabilir. MIT'den elde edilen figür, hayat boyu öğrenme grubunun ders materyallerine ilgisinin fazla olduğunu gösteriyor” dedi.
Çağıltay, iyi materyaller hazırlandığı sürece küçük ya da büyük üniversite olmanın fark yaratmayacağını, kurumlar arasında karşılıklı bir alışveriş olabileceğine işaret ederek, derslere ilişkin sınıflandırmanın bölüm bazında yapılacağını söyledi. Çağıltay, ulusal konsorsiyuma katılabilmek için her üniversiteden en az 10 ders katkı yapmasını istediklerini belirterek, şu an ulaşılan üye sayısının yarısının bile 10 ders açabilmesi durumunda, toplam ders sayısının bir anda 250 olacağını vurguladı. Çağıltay, projenin sonbahar döneminde hayata geçmesini hedeflediklerini anlattı.
Projenin kaynak ihtiyacı için çeşitli kurum ve kuruluşlara başvurulacağını da belirten Çağıltay, tercüme, telif ve değerlendirme konferansları için finansmana ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Çağıltay, ulusal konsorsiyumun, kısa vadeli hedeflerinden birinin de uluslararası konsorsiyuma üye olmak olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!