İki torun sahibi üniversiteli

Güncelleme Tarihi:

İki torun sahibi üniversiteli
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2013 14:25

Küçük yaşta evlendiği için eğitimine ara veren, liseyi dışarıdan bitiren iki torun sahibi Gürsel Ekmen Miroğlu, okumaya devam ediyor. 39 yaşında hukuk fakültesini bitiren 54 yaşındaki Miroğlu, geçen yıl da başka bir üniversitede uluslararası ilişkiler bölümünü kazandı.

Haberin Devamı

Mardin’in tanınmış ailelerinden Miroğlu ailesine mensup, 53 yaşında 2 torun sahibi avukatlık yapan 4 çocuk annesi Gürsel Ekmen Miroğlu, bölgedeki tabuları yıkarak okuma mücadelesi vermiş kadınlardan sadece biri... Liseyi dışardan bitiren, 39 yaşındayken Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan ve geçen yıl da Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü kazanan Gürsel Ekmen Miroğlu, 16 yaşında, Mardin’in Midyat ilçesinde ortaokulu bitirdikten sonra evlendiğini, eskiden kız çocuklarının okutulmadığını anımsattı.
“Hem belli bir aileye mensup olmak hem de günün şartları, kadından yana değildi” diyen Miroğlu, okuma serüvenini şöyle anlattı:
“O dönem küçük bir yerde yaşıyoruz. Tanınmış bir aileye mensubuz, üstelik 17 yaşında anne olmuşum. 4 küçük çocuğum var fakat hem eğitimimi devam ettirmeyi hem de çalışmayı çok istiyorum. Bu isteğimi eşime anlattım. Eşim çalışmaya çok sıcak bakmadı fakat ‘istersen okuyabilirsin’ dedi. Bu, bana büyük bir cesaret verdi ancak Midyat’ta o dönem lise yok. Hemen Mardin’deki liseye kayıt yaptırdım. Liseyi dışardan bitirdim. Bu arada sınavlara hazırlanırken, çocuklarımın mahalleden arkadaşlarının kitaplarından yararlandım. Lise bitirme sınavı için Mardin’e her gün gidip gelirdim. Bazen çocuklarımı da alıp gidiyordum. Lise diplomasını aldıktan sonra bu başarı çok hoşuma gitti. Daha sonra üniversiteye hazırlanmaya karar verdim. Bir dershanenin dergilerine abone oldum. Dergilerden sınava hazırlandım. Bir yıl böyle geçti. 1993 yılında sınava girdim, iyi bir puan da aldım ama üniversiteye girmeme yetmedi. İkinci yılımda iyi puan aldım ama yine istediğim alana yetmiyordu.”

Haberin Devamı

Kızımla aynı yıl sınava girdik

Miroğlu, daha sonra Diyarbakır’a taşındıklarını, bu arada dershaneye giden kızının ders notlarından çalışmaya devam ettiğini, 1995’te kızıyla üniversite sınavına girdiklerini söyledi. Miroğlu, “Ben Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandım ancak kızım o yıl kazanamadı. Kayıt için ben, kızım ve eşim birlikte gittik. Benim için inanılmaz bir duyguydu. 35 yaşında üniversiteye başladım” dedi.
Okuldaki hocalarının kendisinden yaşça küçük olduğunu, kızı ve oğlunun liseden arkadaşlarıyla aynı sıraları paylaştığını belirten Miroğlu, kızının da sonraki yıl hukuk fakültesini kazandığını ve sınavlara birlikte çalıştıklarını anlattı.
Mezun olunca avukat olan eşinin yanında staj yaptığını dile getiren Miroğlu, şöyle devam etti:
“İki torunum ve biri kız olmak üzere dört çocuğum var. Kızım avukat, oğlum doktor, bir oğlum inşaat mühendisi, en küçük oğlum ise inşaat mühendisliği son sınıf öğrencisi. Ben okurken, çocuklar da çeşitli okullarda öğrenciydi. Benimle birlikte evde 5 öğrenci vardı. Evimiz adeta kütüphane gibiydi. Ben hukuku kazandıktan sonra çocuklarım birbirlerine takılırdı. ‘Annemiz kazandığına göre bizim kazanmamamız çok ayıp olur’ derlerdi. Dolayısıyla benim okumam çocuklarımı da kamçıladı, motive etti. Benim dönemimde kızlar okutulmuyordu. Eşim şansım oldu. Feodal yapı, içinde sizi farklı bir konuma oturtuyor. Eşiniz kendisine bir eş, toplum bir aile, çocuklar da sürekli evde olan bir anne istiyor. Özellikle o dönem bunları aşmak, kırmak çok zordu ancak bunlar aşılmalı ve kabuklar kırılmalı. Zira okumanın yaşı yok. Şimdi Batman Barosu’na bağlı olarak çalışıyorum. Hem Diyarbakır’da hem de Batman’da evim var. İşimin yoğunluğuna göre kalıyorum. 11 yıldır avukatlık yapıyorum. Ayrıca Eskişehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü okuyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!