İhtiyati Haciz nedir? Ne zaman kesin hacze dönüşür? İhtiyati haciz nasıl alınır?

Güncelleme Tarihi:

İhtiyati Haciz nedir Ne zaman kesin hacze dönüşür İhtiyati haciz nasıl alınır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2022 00:28

İhtiyati Haciz, sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan İhtiyati Haciz nedir öğrenebilir ve ne zaman hacze dönüştüğü hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. İhtiyati Haciz nedir? Ne zaman kesin hacze dönüşür? İhtiyati haciz nasıl alınır detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

 

 İhtiyati Haciz, parayla ölçülebilen teminat alacaklarında alacaklının korunması ve takibin de semaresiz kalmaması için getirilmiş olan hukuki bir korumadır. Bunun ile icra takiplerinin başarısız kılınması önlenmeye çalışılır. 

 İhtiyati Haciz Nedir? 

 İhtiyati haciz, para ya da para ile ölçülebilen teminat alacakları için alacaklının korunması amacıyla oluşturulmuş geçici olan bir hukuki korumadır. İcra ve İflas kanununda düzenlenme imkanı bulan İhtiyati Haciz borçluların icra takibini başarısız kılmasına yönelik yolların önüne geçmek için geliştirilmiştir. Alacaklı olan taraf geçici bir koruma altına girer ve borçluların da mallarına geçici bir süre ile el koyulur. İhtiyati Haciz taleplerini iki şekilde yapmak mümkündür. 

Haberin Devamı

 Borç ile ilgili icra takibine başlamadan önce ya da dava açıldıktan sonra talepte bulunmak mümkündür. Dava açıldıktan sonra talepte bulunulursa davanın görüldüğü mahkemeye gitmek ve talepte bulunmak yeterlidir. İcra takibine başlanmadan da bu davanın talep edilmesi mümkündür. Davadan önce talepte bulunulması halinde HMK'nın düzenlemiş olduğu hükümlere göre yetkili bir mahkeme belirlenir. Bu durumda Asliye Hukuk Mahkemesinde ya da Asliye Ticaret Mahkemesinde davanın açılması mümkündür. 

 Ne Zaman Kesin Hacze Dönüşür? 

 İhtiyati haczin ne zaman kesin hacze dönüşeceği de birçok kişi tarafından merak edilerek araştırılmaktadır. Özellikle alacaklı taraflar tarafından sık sık haciz işlemi merak edildiği için internetten araştırılmaktadır. Borçlulara gönderilen icra emirlerinin üzerinden yedi gün geçmesi halinde hala ödenmemiş olursa ve mahkeme tarafından bir geri karar gelmezse ihtiyati haciz kendiliğinde kesin hacze dönüşür. 

 Geçici kaldırma talep edilebildiği için bu kararın uygun görülüp görülmediğine dikkat etmek gerekir. Bu borçtan kurtulma davası borçlu tarafından yedi gün içinde açılması gereken bir davadır. 7 gün içerisinde mahkemeye borcun geçici olarak kaldırılması ya da itiraz edilmesi mümkündür. Eğer borçlu yedi gün içinde borçtan kurtulma ya da geçici erteleme talebinde bulunmazsa ihtiyati haciz kesin hacze dönüşür. 

Haberin Devamı

 İhtiyati Haciz Nasıl Alınır? 

 Kararın uygulanması için öncelikle yetkili makamlardan talep edilmesi gerekir. Talep edildikten sonra mahkeme lehte bir karar verirse icra dairesi yetkilileri tarafından borçlulara ait taşınır ve taşınmaz tüm alacaklar haczedilir. İhtiyati hacizlerin kendi kendine sona ermemesi için mutlaka 10 gün içerisinde icra müdürlüğe gitmek ve başvuruda bulunmak gerekir. Eğer 10 gün şartına uyulmazsa borçlu tarafından şikayette bulunma hakkı olur. Bu kararı uygulama yetkisi olan icra dairesi, kararı olan mahkemenin yargısında olan icra dairesidir. Bu yetki kesin bir yetki olarak icra dairesine verilmiş olur. 

 İcra memurunun yalnızca karardaki borçluya ait mal varlıklarına bağlı olması gerekir. Kararda olmayan mal varlıkları için icra memuru herhangi bir haciz işlemi başlatma hakkına sahip değildir. Dava konusunda alacakların cinsinin Türk lirası olması mecburidir. Eğer mevcut olan borç döviz borcu ise yine de Türk parası olmak zorundadır. Mahkeme tarafından alınmış olan kararın uygulanması sırasında gereken masrafların da alacaklı tarafından peşin bir şekilde ödenmesi gerekir.

Haberin Devamı

  İhtiyati haciz için gereken şartların uygun olması gerekir. İlk ve en önemli şart elbette ki söz konusu alacağın mutlaka para borcu olmasıdır. Ayrıca bu borcun rehin ile teminat altına alınmamış olması da oldukça önemlidir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!