İdeal kilo nasıl hesaplanır? Gerçek ideal kilo hesaplama nasıl yapılır (Yaşa ve Boya göre)

Güncelleme Tarihi:

İdeal kilo nasıl hesaplanır Gerçek ideal kilo hesaplama nasıl yapılır (Yaşa ve Boya göre)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2022 19:35

İdeal kilo yaşa ve boya göre hesaplanır. İdeal kilo, kişinin kendi boyu ile kolaylıkla hesaplanır. Kilo, sağlık için çok önemli bir kriterdir. İdeal kilonuza kısa zaman içinde ulaşmak için sağlıklı beslenmeli ve düzenli olarak da egzersiz yapmalısınız. İdeal kilo hesaplaması yaparken boy ve kilo oranından yararlanılır. İdeal kilo nasıl hesaplanır sizler için derledik.

Haberin Devamı

 Bir insanın sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilmesi için sahip olması gereken kilo oranı ideal kilodur. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, sadece 1 kg zayıflamanın bile insan ömrünü 3 ya da 4 ay kadar uzattığı tespit edilmiştir.

  İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?

  İdeal kilo hesaplama sırasında boy ve kilo oranından sıkça yararlanılır. İdeal kilo, yaş ve cinsiyet kategorileri için de değişiklik gösterebilir. İdeal kiloda olmamak bağışıklık sisteminin yavaşlaması, metabolizmanın yavaşlaması, halsizlik, baş ağrısı ve dikkat dağınıklığı gibi durumlara neden olabilir. İdeal kiloda olan kişiler günlük hayatında kendini çok daha zinde hisseder ve bağışıklık sistemleri çok düzgün bir şekilde çalışır.

  Değerler, 18,5’in altındaysa az kilo, 25 ile 29,9 arasında ise fazla kilo, 30 ve üzeri değerlerde ise, obezite şeklinde gösterilir. Kilonuz (kg) ve boyunuzun karesi (m²) formülü ile vücut kitle endeksinizi kolay bir şekilde hesaplayabilirsiniz.

Haberin Devamı

  Boy ve cinsiyet oranı baz alınarak yapılan ideal kilo hesaplamalarında ise, kadınlarda 45,5 + 2,3 x [(Boyunuz (cm) / 2,54) – 60], erkeklerde ise, 50 + 2,3 x [(Boyunuz (cm) / 2,54) – 60] formülleri kullanılır.

  Gerçek İdeal Kilo Hesaplama Nasıl Yapılır? (Yaşa ve Boya Göre)

  Kişilerin kilosunu etkileyen pek çok faktör bulunur. Yeme alışkanlıkları, günlük hareket miktarı, stres, sigara ve alkol kullanımı gibi pek çok durum kiloyu etkileme konusunda önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda pek çok sağlık merkezinin sunduğu ideal kilo hesaplamaları sayesinde vücudunuz için gerekli kilo değerini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

  Fizyolojik ölçüm sonrasında elde edilen yağ ve kas kütlesi, boy ve yaşınız ile toplanarak ideal kilonuzu ortaya çıkarır. İdeal kilonuzu öğrenmek için, basit ideal kilo hesaplama araçlarından da kolaylıkla yardım alabilirsiniz. Bu araçlar ise, cinsiyet ayrımı yapmaz ama kadınlar erkeklere göre daha fazla yağ kütlesine sahiptir. İdeal kilo hesaplama konusunda vücut kitle endeksinden de yararlanılır.

  İdeal kiloyu tanımlamak için en çok kullanılan ölçek ise, vücut kitle indeksidir (VKİ) ya da İngilizce body mass index (BMI)’dır. Erkeklerde ideal vücut kitle indeksi ise, 20-25 olarak bilinir. Kadınlarda ideal vücut kitle indeksi ise, 19-24 arası olarak bilinir. 50 yaş ve üzeri olan kişilerde bu değerlere 2 birim ekleyerek normal ölçüleri kolaylıkla değerlendirebilirsiniz (mesela 50 yaş üzeri olan erkeklerde 22-27 arası normal kabul edilir.)

Haberin Devamı

  Kişilerin ideal kiloya sahip olmaları kendilerinin daha sağlıklı olmasını, hastalıklara yakalanma ihtimallerinin çok daha düşük olmasını da sağlar. Aynı zamanda ideal kiloda olan kişilerin bağışıklık sisteminin çok daha güçlü olduğu da bilinir.

  Boy ve Kilo Oranı Nasıl Hesaplanır?

  Boy ve kilo oranının bir formüle karşılık gelmesinin kısa tanımlamasına vücut kitle indeksi adı verilir. Vücut kitle indeksinin formülü ya da online hazır özel boy kilo oranı hesap makinaları ile kolay bir şekilde bu sayının kaç olduğunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Bu sayede de kolayca boy kilo indeksinizin normal ölçülerde olup olmadığınızı kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

  Vücut kitle indeksi formülü ise:

 VKİ = vücut ağırlığı (kg) / boy (cm) karesi

  Örnek: 160 cm boya ve 100 kg ağırlığına sahip olan birinin vücut kitle indeksi hesabı; 100 / 1.60 x 1.60 = 39 şeklinde hesaplanır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!