İçtima nedir ve kelime anlamı ne demek? İçtima nasıl yapılır ve ne kadar sürer

Güncelleme Tarihi:

İçtima nedir ve kelime anlamı ne demek İçtima nasıl yapılır ve ne kadar sürer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:38

Özellikle askerlik söz konusu olduğu zaman içtima kelimesi ile çok sık karşı karşıya kalınır. Genelde bu sebepten dolayı birçok kişi bu kelimenin tam olarak ne anlama geldiğini öğrenmeye çalışıyor. Peki, içtima nedir ve kelime anlamı ne demek? İçtima nasıl yapılır ve ne kadar sürer? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Genel bir anlamı üzerinden ifadesi olması ile beraber aynı zamanda içtima kelimesi askerlik üzerinden de çok fazla kullanılır. Daha da önemlisi askerlik yapanların iyi bildiği ve bir kelimeden daha da fazlası olduğu bir durum şeklinde anlatılabilir.

 İçtima Nedir?

 Genel anlamda toplanma ya da toplantı şeklinde öne çıkan içtima, özellikle Türkçede askerlikte kullanılan bir kelimedir. Gün içerisinde farklı ve belirli zaman dilimlerinde askerlerin toplanması olarak ifade edilebilir.

 Sadece askerler değil, er, erbaş ve komutanların topluca bir araya gelmesidir. Büyük bir disiplin içerisinde gerçekleştirilen içtima, bir askerin dahi bulunmaması ile tüm bölüğe ceza verilebilmektedir. Böylece günün farklı zaman dilimlerinde bir araya gelen askerler, gün içerisinde yapılacak olan işler konusunda komutanlardan emir alır. Ayrıca herhangi bir zaman içerisinde acil olarak toplanma durumu şeklinde de ifade edilebilir.

Haberin Devamı

 İçtima Kelime Anlamı Ne Demek?

 Daha çok askerlik üzerinde kullanılan bir kelime olmasının yanı sıra, içtima sözcüğü kelime anlamı üzerinden de ele alınır. Özellikle Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit, en basit kelime anlamı ile toplanma ya da toplantı şeklinde ifade edilir. Herhangi bir sebepten dolayı farklı zaman dönemlerinde kişiler ya da grupların bir araya gelmesi olarak anlatmak mümkün. Özellikle toplanan kişiler üzerinden kontrol ve denetleme yapılır. Yani içtima her ne sebepten yapılıyor olursa olsun, mutlaka gelen ya da gelmeyen kişiler üzerinden inceleme yapılır. Özellikle askerlik konusunda tüm er, erbaş ve komutanları eksiksiz şekilde bulunması gerektiği durumlardır.

 İçtima Nasıl Yapılır?

 Askerlik dönemi içerisinde disiplin, düzen ve tertibat büyük bir titizlik içerisinde ele alınır. Mesela bütün askerler aynı saatte kalkar ve aynı zaman dilimi içerisinde bir araya gelir. Kurallara harfiyen riayet etmek ve tüm görevleri aynı zamanda yapmak büyük öneme sahiptir. Komutan tarafından belirlenen zaman dilimi içerisinde, tüm askerler bir araya gelir. Silahlı ya da silahsız şekilde yapılabilir. Özellikle firari ve kaçma olaylarının yaşanıp yaşanmadığı noktasında sayım gerçekleştirilir. Bu bağlamda içtima esnasında belli başlı bazı unsurlar ele alınır ve yapılır;

 - Rahat

 - Hazır ol

 - Uygun adım marş

 - Yerinde say

 - Eğitim noktasında sürünme

 - Çökme

 - Şınav

Haberin Devamı

 Bu durum hem acemi hem de usta birliklerinde düzenli olarak gerçekleştirilir. Bu da askerlikte içtima olarak bilinir ve askerliğin en önemli yanları arasında bulunur. Aynı zamanda düzenli şekilde kontrol yapılabilmesi ve disiplinin sağlanabilmesi için, askerliğin vazgeçilmez en önemli yapıları arasında yer almaktadır.

 İçtima Ne Kadar Sürer?

 Askere gidecek olanlar konusunda özellikle içtimanın ne kadar sürdüğü merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Aslına bakılırsa bunun kesin ve belli bir zamanı bulunmaz. Yani herhangi bir zaman dilimi yoktur ve duruma ya da sebebe bağlı olarak daha kısa veya daha uzun sürebilir.

 Örneğin sadece denetleme ve kontrol için yapıldığı vakit, eğer tüm birlik bir arada ise ve sorun yok ise 5-10 dakika içerisinde son bulabilir. Ancak eğer eksik var ise, o vakit eksik tamamlanana kadar dahi sürebilir. Hatta bu durum saatler bile alabilir. Aynı zamanda yapılacak eğitime bağlı olarak da zaman değişkenlik gösterebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!