İbn-İ Sina neyi buldu ya da icat etti? İbn-İ Sina buluşları ve bilime katkıları

Güncelleme Tarihi:

İbn-İ Sina neyi buldu ya da icat etti İbn-İ Sina buluşları ve bilime katkıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2022 15:24

İbn-i Sina yaptığı çalışmalar ve ortaya koyduğu buluşları ile tüm dünyaya yön veren önemli bir bilim adamı olmaktadır. Orta çağ batılı devletlerin ilim bakımından karanlık içinde kaldıkları bir dönem olurken Doğuda İbn-i Sina gibi büyük alimler yaşamaktaydı. İbn-i Sina başta tıp olmak üzere fizik, felsefe, müzik, jeoloji ve daha pek çok alanda bilgi birikimine sahip olan bir alim olmaktadır. Peki, İbn-i Sina neyi buldu ya da icat etti? İbn-i Sina buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır. İşte, İbn-i Sina ve buluşları hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

İbn-i Sina bilim dünyasında Avicenna olarak tanınmaktadır. Pek çok bilim adamı çalışmalarında İbn-i Sina'nın tesiri altında kalmıştır.

 İbn-i Sina Neyi Buldu Ya Da İcat Etti?

 İbn-i Sina'nın 17 tanesi tıp alanında olmak üzere farklı alanlarda yazılmış olan ve halen bilimsel çalışmalarda kullanılan 160'dan fazla eseri bulunmaktadır. İbn-i Sina'nın eserleri arasında El-Şifa, Al-Kanun fi’t- Tıp ( Tıp Kanunu), El-Necat ve El-İşarat ve Tenhibat en önemli olanları olmaktadır. İbn-i Sina'nın El -Şifa adlı eseri mantık, psikoloji, metafizik, tabi bilimler ve fizik olmak üzere farklı bölümlere sahip olan oldukça geniş kapsamlı bir eser olarak belirtilmektedir.

 İbn-i Sina özellikle tıp alanındaki başarılı çalışmaları ile bilinmektedir. Kanın besinleri taşıyan bir sıvı olduğunu söyleyerek şeker hastalığının varlığını idrardan alınacak bir numune ile belirleyebileceğini ortaya koymaktadır. Günümüzde de geçerli olan bu bilgi İbn-i Sina'nın bilgilerinin geçerliliğini koruduğunun ispatı olmaktadır. Ayrıca kızıl hastalığı, şarbon hastalığı ve karaciğere bağlı olan hastalıklar ile hepatiti keşfetmiştir

Haberin Devamı

 İbn-i Sina Buluşları ve Bilime Katkıları

 İbn-i Sina gözle görülmeyen mikropların olduğunu ileri sürerek mikrop kavramını tıp literatürüne sokmuştur. Hacamat tedavisini ilk yapan hekim İbn-i Sina olarak belirtilmektedir. Ameliyatlarda hastayı ilk uyuşturan ilk hekim olmaktadır. İbn-i Sina felsefe alanında da özel bir yere sahip olmaktadır. İbn-i Sina akıl ve deneyin birbirlerini tamamlayarak yaşantıyı oluşturduğu fikrini ileri sürmektedir. İbn-i Sina bilimsel çalışmalarda gözlem, deney ve aklın aynı derecede önem taşıdığını ifade etmektedir.

 

BAKMADAN GEÇME!