IBAN sorgulama ve çözümleme - Banka hesap numarasından IBAN bulma adımları (Tüm bankalar)

Güncelleme Tarihi:

IBAN sorgulama ve çözümleme - Banka hesap numarasından IBAN bulma adımları (Tüm bankalar)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 01:51

İban sorgulama ve çözümleme sıklıkla kullanılan uygulamalar arasındadır. Özellikle bankaların mutlaka transferleri alıcılar tarafından Iban hesap numaraları ile gerçekleşmektedir. İBAN Sorgulama nasıl yapılır doğru iban numarası hesap numarası verilerek nasıl bulunur öğrenebilir ve hatasız para transferi gerçekleştirebilirsiniz. Iban sorgulama ve çözümleme - banka hesap numarasından iban nasıl bulunur detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Bankalar arası para transferleri iban adı verilen ve toplamda 26 hane olarak 2harf ve 24 adet rakamlardan oluşan hesap numarası olarak kullanılmaktadır. 

İBAN Sorgulama Ve Çözümleme 

İban genel açılımı International Bank Account Number olarak ifade edilmektedir. İban uluslararası tüm dünya genelinde geçerli olan hesap numarası olarak ifade edilmektedir. İban uluslararası hesap bilgileri ile dünyanın herhangi bir yerinden banka kanalı veya internet bankacılığı üzerinden para transferi hızlı bir şekilde gerçekleştirmek söz konusu olmaktadır. 

İban uygulaması ilk olarak Eylül ayı 2005 yılında kullanılmaya başlanmış ve 2010 yılında resmi gazete yayımlanmasıyla tüm bankalar zorunlu olarak iban kullanmaya başlanmıştır. iban olarak ifade edilen ve toplamda 26 haneden oluşan hesap bilgileri içerisinde birçok bilgi barındırmaktadır. Örneğin ilk iki harf ülke bilgisini belirtir. TR yani Türkiye ye ait bir hesap olduğu ifade edilmektedir. TR den sonraki 2 rakam kontrol sayılarıdır. kontrol sayılarından sonraki 5 basamak banka kodu olarak ifade edilmektedir. Daha sonraki tek basamak banka rezerv bilgisi ve diğer kalan 15 rakam ise şube kodu ve hesap numaralarının toplamını oluşturmaktadır. İban bilgisi ülkeden ülkeye değişmektedir. Bu bağlamda her ülkenin iban tanımı farklılaşmaktadır. 

Haberin Devamı

İban sorgulamaları hesap numarası banka bilgisi ve şube bilgisi verilerek yapılabilmektedir. Bu bağlamda bankaların internet bankacılığı üzerinden veya İban sorgulama linklerinden kişiye ait iban bilgisine ulaşmak söz konusu olmaktadır. İban bilgisi çözümleme internet üzerindeki güvenli linklerden sorgulanmalıdır. en güvenilir sayfalar bankaların kendilerine ait SSL ile korunan linklerdir. Finansal araçlar arasında en fazla kullanılan hesap türevleri içerisinde yer alan İban bilgisi kullanıcıların daha hızlı ve hatasız para transferi gerçekleştirmesini sağlamaktadır. Ayrıca yurtdışı bankalar ile koordineli olması tek tip hesapların kullanılması farklı ülkedeki bankalardan da sorunsuz para transferi sağlamaktadır. 

Haberin Devamı

İban sorgulamaları banka içerisinde özellikle farklı bankalara eft yani elektronik fon transferi yapmak veya yurtdışına para göndermek olarak ifade edilen swift sisteminde kullanılmaktadır. Her banka kullanıcısının iban numarası kişiye özeldir. Dolayısıyla farklı iban kullanılması halinde isim ve soy isim ile eşleşme yapmayacağından hatalı iban olarak sistem görecek ve para transferini elektronik ortamda yapmasına müsaade etmeyerek güvenli para transfer koridorunu oluşturacaktır. 

İban sistemini diğer faydaları detaylarıyla bakılacak olursa, Banka işlemlerinin ve para transferlerinin hızlı, doğru ve güvenilir yapılmasını sağlamaktadır. İşgücü maliyetlerini düşürmekte ve zaman kazandırmaktadır. İçerdiği kodlar ile şifreleme sistemi merkez tarafından kontrol edilerek sahte para transferlerine izin verilmemekte ve güvenlik koridoru oluşturulmaktadır. 

Haberin Devamı

İban sorgulama ve çözümleme bu anlamda önemlidir. Doğru banka, şube kodu ve hesap numarasının sorgulanmasıyla ilgili banka tarafından kişiye ait iban sistem tarafından kontrol edilerek kullanıcıya doğru iban bilgisi aktarılmaktadır. 

Kontrol numarası olarak belirlenen kodlar uluslararası güvenlik standardına uygun olarak hazırlanmıştır. Yazılım ve kontrol bu şekilde sağlamaktadır. Kişinin iban bilgisi işlem yapıldığı anda tüm banka hareketlerine yansımaktadır. ATM den hesap bilgisine girildiğinde, internet bankacılığı hesaplar başlığı altında, işlem dekontu üzerinde gönderici ve alıcı iban numaraları mutlaka yer almaktadır. 

Banka Hesap Numarasından İban Bulma Adımları (Tüm Bankalar) 

Haberin Devamı

 Tüm bankalara ait iban bilgileri bankalara özel oluşturulmaktadır. Merkez bankası üzerinden ise bankalara ait formatlarda hesap numaraları iban hesap numarasına çevrilmektedir. Bankaların kendi internet bankacılığı içerisinde sadece şube kodu ve hesap numarasının girilmesiyle sistem otomatik olarak o hesaba ait iban bilgisini oluşturmaktadır. Ayrıca yine tüm bankaların yer aldığı merkez bankası platformundan da iban numarası sorgulama adımları gerçekleştirmek söz konusu olmaktadır.

 Kullanıcılar sadece kendisine ait ibanları öğrenebilmekle birlikte alıcıya ait hesap bilgisi ile de alıcı iban bilgisi öğrenilmektedir. En sağlık iban bilgisi sorgulama bankaların kendi güvenli sitelerinden gerçekleşmektedir.

Haberin Devamı

 İban bilgisi doğru hesap numarası verilmesiyle öğrenilmektedir. Ancak hatalı bir iban söz konusu ile bu durumda sistem alıcı adı ve soyadı ile kontrol edeceğinden hatalı para transferine izin vermeyecektir. Bu anlamda oldukça güvenli bir elektronik ağ içerisinde transferler korunmaktadır.

 EFT yani elektronik fon transferi esnasında iban kullanılmakla birlikte havale olarak bilinen aynı bankanın farklı şubesine yapılan transferler içinde İban kullanılmaktadır. İban teknoloji ve dijital bankacılık platformların gelişmesiyle kolay işlenebilir hale gelmektedir.

 Yurtdışı transferler olarak bilinen ülkeler arası elektronik para transferi swift olarak tanımlanmaktadır. Yine ülkenin diğer bir ülkenin hesap kodu kullanılmak suretiyle iban hesap numarasıyla transfer işlemi gerçekleşmesi söz konusu olmaktadır.

 Bir İban hesap numarası dizilimi ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Örneğin Ülkemizde TR ile başlayan yani ülke isminin uluslararası tanımlaması söz konusu olmaktadır. İban hesap numaralarından son 6 hane genellikle bankanın kendi hesap numaraları olarak tanımlanmaktadır.

 Banka şube kanalları içerisinde iban bilgilerine ulaşılabildiği gibi Banka hesap kartları olarak bilinen debit kartlar üzerinde de kartın bağlı olduğu hesabın iban bilgileri bazı bankalar yer vermektedir.

 Uluslararası İban numaraları en fazla 34 haneden oluşmaktadır. Ülkeden ülkeye İban formatı değişiklik göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti banka hesap iban numaraları toplam 26 hane olarak kullanılmaktadır. Her ülkenin kendisine ait iban numaraları aslında global dünyada tek düzen olarak kabul edilmekte ve transferler gerçekleştirilmektedir.

 İban sorgulama yapılırken arka planda sistem veri tabanında yer alan hesap numaraları formatın ulaşmakta ve girilen şube ve banka hesap numaralarının doğru iban ile karşılaştırması yapılmaktadır.

 Bu bağlamda sorgulamada hata payı sıfıra yakın olmaktadır. Ancak banka hesap bilgileri riskli ve kritik bilgilerdir. Dolayısıyla internet yani dijital platform üzerinden her web sayfası üzerinden sorgulama güvenlik açığı olabilmesi durumu söz konusu olması nedeniyle yapılmamalıdır.

 Tüm bankaların iban hesap numaraları sorgulamaları bankaların kendilerine ait internet bankacılığı üzerinden, yine bankaların kendilerine ait ATM cihazlarından, debit kart üzerinde yer alan iban bilgisinden, internet bankacılığı içerisinde kullanıcılara ait vadesiz hesaplar menüsü altından iban bilgilerini görebilir veya internet bankacılığı iban hesap bilgisi sorgulama araçları üzerinden sorgulama yapılarak iban bilgilerine rahatlıkla ulaşmak söz konusu olmaktadır.

 Gönderici kendi iban bilgilerine kendi internet bankacılığından ulaşması ile birlikte aynı zamanda alıcı hesap numarasının da iban bilgisi sorgulaması yapması söz konusu olmaktadır. Böylece transfer yapacağı hesap numarasının doğru ibanına ulaşarak sağlıklı ve güvenli para transferi yapmak söz konusu olacaktır.

 İban hesap bilgisi sorgulamasında kullanıcı platform üzerine istediği iban numarasına ait hesap numarasını sisteme girer bu sırada arka planda algoritmalar çalışarak kullanıcının girdiği hesap numarasının doğrular ve ilgili banka ve şube kodlarını kullanarak alfa nümerik hesap numarasını kullanıcıya iban hesap numarası olarak sistem verir. Kullanıcı ayrıca transfer yaparken yine arka planda bu sefer iban hesap numarası ile alıcı isim ve soy ismi meç eder ve doğru transferi gerçekleştirir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!