Hedefi büyük

Güncelleme Tarihi:

Hedefi büyük
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2007 19:42

Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) tarafından düzenlenen “11. Türkiye Felsefe Olimpiyadı”nda, Bursa Nuri Erbak Lisesi son sınıf öğrencisi Büşra Küçük, birinci oldu.

TFK'nin “Çocuklar İçin Felsefe” projesi kapsamında gerçekleştirilen, Türkiye çapında 398 okuldan birer öğrencinin katıldığı yarışmada büyük başarı kazanan Büşra Küçük'ün hedefi, ileride Kant, Sokrates, Thales ve Aristo gibi ünlü bir düşünür olmak.

MEVLANA FELSEFESİ, BİRİNCİLİĞİ GETİRDİ

Olimpiyatta verilen 3 ana temadan Mevlana'nın “İnsan gözdür, öte yanı deriden, etten başka bir şey değil. Gözü neyi görürse, değeri o kadardır insanın” cümlelerini 4 saatlik sürede yazılı olarak yorumlayarak birinciliği elde eden Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoğun şekilde hazırlandığı olimpiyatta “şampiyon” olmanın, okulunun adını önemli başarıyla duyurmanın mutluluğunu yaşadığını bildirdi.
Felsefeye, okuduğu kitapların etkisiyle ilgi duymaya başladığını ve bu nedenle okulun “Felsefe kulübü”ne üye olduğunu anlatan Küçük, kaleme aldığı yazıların felsefe öğretmenleri Gülay Özcan Temir, Birsen Durmaz ve Günay Çambaşalı tarafından fark edilmesiyle, kendisini geliştirme imkanı bulduğunu söyledi.
Büşra Küçük, başarısının, arkadaşları ve öğretmenleri kadar “Felsefe” kavramıyla kendisi sayesinde tanışan mobilyacılık yapan babasını ve ev kadını olan annesini de çok mutlu ettiğini vurguladı.

ÖĞRETMENLERİ VE ARKADAŞLARI “FİLOZOF” DİYOR

ÖSS'ye hazırlandığını, bir yandan yoğun şekilde ders çalışırken diğer yandan felsefeyle ilgili kitaplar okuyarak bu konuda kendini geliştirmeye çalıştığını dile getiren Küçük, aldığı birinciliğin ardından öğretmenleri ve arkadaşlarının kendisine “Filozof” demeye başladıklarını kaydetti.
Felsefeyi çok sevdiğini ifade eden Büşra Küçük, şunları kaydetti:
“Felsefe merakım önce okuyarak başladı. Daha sonra düşünce üretmeye ve bu ürettiklerimi yazmaya başladım. Felsefe Olimpiyadında ilk 10 arasında derece bekliyordum,birincilik benim için sürpriz oldu. Üniversite için tercihim psikoloji, rehberlik veya felsefe gibi insana yakın bölüm kazanmak.”
Küçük, “Felsefenin babası” olarak anılan Sokrates, Thales, Aristo gibi ünlü filozofların yanı sıra Heidegger, Kant gibi düşünürleri kendisine örnek aldığını, gelecekte bu kişiler gibi ünlü bir düşünür olmayı hedeflediğini, bu doğrultuda çalışmalarını yoğunlaştıracağını kaydetti.
Büşra Küçük'ün felsefe öğretmeni Gülay Özcan Temir de olimpiyada hazırlık döneminde öğrencileriyle birlikte yoğun şekilde çalıştıklarını dile getirdi.

“BİZİM İÇİN GURUR KAYNAĞI OLDU”

Küçük'ün, bir devlet okulu öğrencisi olarak Türkiye'nin tanınmış özel okullarının öğrencilerini geride bırakarak birinci olmasının kendileri için ayrı gurur kaynağı olduğunu ifade eden Temir, şöyle konuştu:
“Büşra'nın son yazısını, kulübün felsefe öğretmenleri olarak ayrı ayrı zamanlarda ve birbirimizle görüş alışverişinde bulunmadan okuyup değerlendirdik. Üçümüzün de ortak düşüncesi, 'Artık oldu, Büşra olimpiyatta derece alır' oldu ve dediğimiz de çıktı. Büşra'nın, gelecekte ünlü bir filozof olacağına inanıyoruz.”
Bursa'da nisan ayında düzenlenecek törende birincilik plaketini alacak olan Büşra Küçük, 18-21 Mayıs tarihleri arasında Antalya'da yapılacak “15. Uluslararası Felsefe Olimpiyadı”nda da Türkiye'yi temsil edecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!