Harran’dan ‘Çevre dostu pamuk’

Güncelleme Tarihi:

Harran’dan ‘Çevre dostu pamuk’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2023 10:18

Şanlıurfa’daki Harran Üniversitesi, Türkiye’de ilk olacak ‘çevre dostu pamuk’ üretimine başlıyor. Üniversite, bu sayede çevre dostu üretim yaparken aynı zamanda pamukla üretilen tekstil ürünlerinin de daha kaliteli ve dayanıklı olmasını sağlayacak. Proje, TÜBİTAK tarafından da sanayi-üniversite iş birliği programı kapsamında destekleniyor.

Haberin Devamı

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Osman Çopur, Türkiye’deki pamuk tüketiminin yaklaşık 1 milyon 600 ton, üretimin ise yaklaşık 850 bin ton olduğunu belirterek tekstil sektörünün ihtiyacının karşılanabilmesi için tarım alanlarına sürekli pamuk ekildiğini söylüyor. Prof. Dr. Çopur’a göre sürekli aynı ürünün ekilmesi topraktaki bitki besin dengesinin zarar görmesine, kullanılan su miktarının artmasına ve kimyasal gübre ve ilaçlara giderek daha fazla ihtiyaç duyulmasına neden oluyor. Tüm bu etkenler uzun vadede üründe verim ve kaliteyi düşürürken doğaya da büyük zarar veriyor. Harran Üniversitesi’nin pamuk projesi de bu olumsuz etkenlere çare olmayı hedefliyor.

TOPRAKTA SÜREKLİ BİTKİ OLACAK
Son zamanlarda tekstil sektöründe doğa dostu tarım uygulamalarının oldukça popüler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çopur, “Bu şekilde üretilen pamuğa da bir talep var. Bu durumu Kahramanmaraş merkezli bir tekstil firması bize anlattı. Bunun üstüne biz de araştırmaya başladık. Çevre dostu pamuk üretiminde yani rejeneratif tarım sürecinde yapılması gereken işlemler var. Onlardan biri de topraktaki erozyonun önlenmesi için toprak yüzeyinin sürekli bitkiyle kaplı olması. Bunun için pamuğun yetiştiği mayıs- kasım ayları dışında kalan 6 ay boyunca kışlık yem bitkileri ekerek toprağın sürekli bitkiyle kaplı kalmasını sağlayacağız” dedi.

Harran’dan ‘Çevre dostu pamuk’
PAMUĞUN GÜBRESİ BAKLAGİLLERDEN
Prof. Dr. Çopur toprağın daha verimli hale gelmesi ve kimyasal gübreye duyulan ihtiyacın azalması için yapılacakları da şöyle anlattı: “Kış döneminde toprakta yer alacak bitkiler, baklagiller familyasına giriyor. Onlar, köklerindeki bakteriler sayesinde havanın serbest azotunu toprakta biriktiriyorlar. Bu sayede pamuğun ihtiyaç duyduğu gübrenin bir kısmı sağlanabiliyor. Ayrıca baklagil grubundaki bitkileri yetiştirerek toprağı organik madde yönünden de zenginleştirmiş olacağız. Dolayısıyla pamuğun daha sağlıklı gelişeceğini, bunun verime de yansıyacağını ve tekstil ürünlerinde de farkındalık yaratacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

DAHA AZ SUYLA DAHA KALİTELİ ÜRÜN
Projede, damla sulama sistemiyle de sudan tasarruf edilmesi planlanıyor. Çopur, “Bu uygulamalarla sudan yüzde 30’dan fazla , gübredense yüzde 25 civarında tasarruf etmeyi bekliyoruz. Bu çalışmayla birlikte toprağın veriminin yüzde 10 ila 20 arasında artacağını düşünüyoruz. Ayrıca bu şekilde pamuğun lif özelliklerinde de bazı iyileşmelerin olmasını bekliyoruz. Bu sayede pamuğun kalitesi de artacak ve daha dayanıklı ürünler ortaya çıkacak” dedi. Yurt dışında yaşayanların çevre dostu ürünleri kullanmaya önem gösterdiğini de söyleyen Prof. Dr. Çopur, “Rejeneratif pamuk üretimi yurt dışında da çok yeni. Şu an sadece Brezilya’da ve Avustralya’da yapılıyor. Ülkemizde bu proje bir ilk olacak. Projeye 15 ekimde kışlık ürün ekimiyle başlayacağız” diyerek üniversitelerinde geliştirilen bu yöntemin kısa sürede tüm pamuk üreticilerine örnek olmasını dilediklerini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!