Haremeyn Neresidir? İki Harem Anlamına Gelen Haremeyn Neyi İfade Eder?

Güncelleme Tarihi:

Haremeyn Neresidir İki Harem Anlamına Gelen Haremeyn Neyi İfade Eder
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2022 21:49

Dini açıdan önemli bir yere sahip olması ile beraber, özellikle İslamiyet üzerinden haremeyn kelimesi öne çıkıyor. Taşımış olduğu anlam eşliğinde belli şehirlerin bulunduğu yerde yine belli bir bölgeyi ifade etmektedir. Peki haremeyn neresidir? İki harem anlamına gelen Haremeyn neyi ifade eder tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

En çok merak edilen ve son dönemlerde araştırılan kelimelerden biri harameyn sözcüğüdür. Özellikle İslami tarih açısından ele alındığı zaman önemli bir yer taşıdığını anlatmak mümkün. Belli bir yeri ifade etmesi ile beraber bu yerler aynı zamanda İslamiyet için kutsal olarak sayılır. O yüzden bu yönüyle Müslümanların bilmesi gerektiği konular içerisinde geldiğini ifade etmek mümkün.

  Haremeyn Neresidir? 

 İslam dininin doğumu ile beraber yayılma sürecinin başlamış olduğu, Hicaz’da bulunan Mekke'yi Mükerreme ve medine-i Münevvere şehirlerin her ikisine verilen addır. Özellikle bu iki şehrin belirli çevresi ortak şekilde harem olarak ifade edilir. Böylece bu iki şehir aynı zamanda iki harem bölgesi olarak anlatılır. Bu doğrultuda haremeyn ile beraber aynı zamanda Haremeyni şerifeyn şeklinde anlatılır. Ortak şekilde her iki şehrin belli sınır çizgisi doğrultusunda öne çıkan bölge olarak anlatmak mümkün. Özellikle İslamiyet'in doğumu ile beraber yayılma sürecini gösteren bölgeleri olduğu için önemli bir yere sahiptir. 

Haberin Devamı

 İki Harem Anlamına Gelen Haremeyn Neyi İfade Eder? 

 Arapça kökenli bir kelime olması ile beraber haremeyn, Türkçe üzerinden bakıldığında iki harem şekilde ifade edilir. Böylece İslamiyet'in doğması ile yayılma sürecini gösteren 2 şehri anlatır. Bu şehirlerden biri Mekke ve diğeri ise Medinedir. Özellikle Kabe'nin inşası ile beraber Mekke Harem olarak konulmuştur. Ancak daha sonra Medine hicreti ile beraber Hz Peygamber tarafından harem sayılmıştır. Zaman içerisinde ise Mekke ve Medine arasındaki belli sınır çizgileri, haremeyn olarak dile getirir. Bu da İslamiyet'in doğuşu ve aynı zamanda yayılma sürecinin temsil eden en önemli unsurlar içerisinde yer alır. O yüzden bu yönüyle önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün.

 TDK Üzerinden Harem Ne Demek? 

 İslamiyet üzerinden ele alındığı vakit haremeyn kelimesi önemli bir yer taşır. Aynı zamanda bu kelime ile beraber Harem sözcüğü öne çıkıyor. Çünkü Mekke'de Kabe'nin inşası ile beraber, bu yer Harem olarak kabul edilmiştir. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit Harem kelimesinin Türkçe karşılığı, ‘Korunmuş yer’ biçiminde anlatılır. Böylece Mekke ve Medine arasında ortak bir sınıf çizgi ve çeviri olarak bilinen haremeyn, hicret üzerinden kurulmuş olan bölgeler şekilde anlatılır. 

Haberin Devamı

 Haremeyn Kelimesinin Önemi 

 İslamiyet üzerinden öne çıktığı vakit harameyn kelimesi günümüzde önemli bir yer taşır. Korunmuş yer kelime kökeni üzerinden öne çıkan bu sözcük, Mekke ve Medine arasındaki belli bir bölgeyi gösterir. Bu bölge ise temsil olarak İslamiyet'in doğuşu ve yayılışını anlatır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!