Haddeleme nedir, ne işe yarar ve nerelerde kullanılır? Haddeleme nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Haddeleme nedir, ne işe yarar ve nerelerde kullanılır Haddeleme nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 15:55

Haddeleme, maddeleri işlemden geçirerek işlevini artırmaktır. Sıcak ya da soğuk haddeleme işlemi yapılabilmektedir. Yaygın olarak yapılan haddeleme işlemleri, kaynaksız halka üretimi, boruya diş açmak, dikişsiz boru üretimi ve vida dişi açmaktır. Haddeleme işlemine tabi tutulacak maddelerin kalınlığı düşürülerek kolay işlenir hale getirilmektedir. Haddeleme nedir? Ne işe yarar ve nerelerde kullanılır? Haddeleme nasıl yapılır ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Haddeleme, malzemenin işleme tabi tutularak değişime uğramasına denmektedir. Sıcak haddeleme ve soğuk haddeleme olarak çalışan sistem sanayi üretim alanlarına büyük destek olmaktadır. Her maddenin işlemden geçirilerek son halini almasına da haddeleme denmektedir. Üretim proseslerinde ilk adım olarak kullanılan haddeleme işlemi çok önemlidir. Haddeleme, ekseni etrafında dönen silindirler arasına verilen ürünün aradaki boşluğun şeklini alması yöntemidir.

 Haddeleme Nedir? Ne İşe Yarar?

 Haddeleme, bir çeşit ürün şekillendirme işlemidir. Soğuk haddeleme – sıcak haddeleme yöntemleri bulunmaktadır. Soğuk haddeleme; Genellikle plastik şekillendirme(haddeleme) işlemleri kalıp yardımıyla yapılmaktadır. İki döner merdane birbirlerine karşı olarak çalışmaktadır. Araya verilen plastik maddesi soğuk-sıcak haddeleme işlemine tabi tutulmaktadır.

Haberin Devamı

 Haddeleme işlemiyle, yassı, çöğen, kare, dikdörtgen ve yassı üretimler yapılabilmektedir. Ayrıca U demiri, köşebent, I demiri, ray, kesit ve T demiri üretimleri yapılabilmektedir. Yassı- profil haddeleme denilen iki tür üretim bulunmaktadır.

 Haddeleme işlem sıcaklığı yüksek olan şekillendirme gereksinimlerinde sıcak haddeleme yapılmaktadır.

 İşlem sıcaklığı sınırlı tutulan yassı sac haddeleme işlemlerine de soğuk haddeleme denmektedir.

 Haddeleme Nerelerde Kullanılır?

 Haddeleme, kütük halinde bulunan metalin, kendi ekseni etrafında dönen merdaneler arasından geçirilirken ezilmesi işlemine denmektedir. Ezilen ürün merdaneler arasında bulunan boşluğun ölçüsünü alarak çıkmaktadır. Yani kütük olarak verilen malzeme haddeleme işlemiyle şekillenerek çıkması demektir. İmalat proseslerinin ilk adımı haddeleme işlemidir. Haddeleme işlemi,

Halka haddeleme,

 

Ovalama,

 

Dikişsiz boru üretimi,

 

Termomekanik haddeleme işlemlerinde kullanılmaktadır. Sanayi ve Endüstri üretimlerinin ilk aşamasında haddeleme işlemi yapılmaktadır.

 

Haberin Devamı

Sıcak haddeleme işlemiyle sıvılaşan metal, metalürji işlemlerinden geçirilerek ingotlara(kalıp) dökülmektedir. Burada bloom, slab(çelik levha) ve kütük üretilmektedir. Bu aşamadan sonra uygulanacak haddeleme aşamasından da sac, profil, çubuk, boru, levha, sac ve folyo üretilmektedir. Demir çelikten plastiğe kadar bütün üretim alanlarında haddeleme işlemi yapılmaktadır.

 

 Haddeleme Nasıl yapılır?

 

 Haddeleme işlemi, kendi ekseninde dönen iki merdane arasına verilen ürünün merdaneler arasında bulunan boşluğun şeklini alarak çıkmasıdır. Soğuk haddeleme ve sıcak haddeleme denilen iki tür haddeleme sistemi bulunmaktadır. Haddeleme işlemi sırasında aşınmayı önlemek için yağlama yapılmalıdır.

 

Haberin Devamı

 Haddelemede yağlamanın önemi çok büyüktür. Soğutma ve aşınmayı önlemek için yapıldığı düşünülen yağlama işlemi malzeme ve merdane arasındaki sürtünmeyi de azaltmaktadır. Sıcak haddeleme işleminde, yağ asitleriyle bileşik yağlar tercih edilmektedir. Ayrıca grafiti de yağlama ürünü olarak kullanılmaktadır. Soğuk haddeleme işleminde ise emülsiyonlar, mineral yağlar, parafin kullanılmaktadır. Haddeleme işleminde vizkozitesi düşük yağlar kullanılmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!