Grammy yolunda 100. yıl marşı besteledi

Güncelleme Tarihi:

Grammy yolunda 100. yıl marşı besteledi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2023 07:00

Küçüklüğünde ‘harika çocuk’ olarak nitelenen ve son eseriyle GRAMMY ödülleri aday havuzunda yer alan Ayşedeniz Gökçin, cumhuriyetin 100. yılına özel bir marş besteledi ve Türkiye’de ‘Cumhuriyet Turnesi’ne çıktı. Uzun yıllardır ABD’de yaşayan piyanist Gökçin, bestelediği marşın okullarda hep bir ağızdan söylenmesini istediğini dile getirdi ve bunun için internet korosu kurma çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Ayşedeniz Gökçin, piyanoyla 5 yaşındayken tanıştı. 16 yaşında New York Eastman School of Music’ten davet aldı. Oradaki lisans eğitiminin ardından Londra Kraliyet Akademisi’nde yüksek lisans yaptı. En çok ses getiren çalışmalarından biri, Pink Floyd’un şarkılarını klasik müzikte Liszt tarzında yeniden uyarlaması oldu. Pink Floyd’un resmi internet sitesinde yayınlanan bu çalışması müzik otoriteleritarafından, ‘Gökçin,klasik müziğin kurallarını değiştiriyor’ şeklinde yorumlandı. Kurt Cobain’e ithafen piyasaya çıkardığı Nirvana Project albümü ise iTunes ‘En iyi klasik albümler’ listesinde ilk 10’a girdi. Son olarak “Hollywood Bağımsız Müzik” (HIMA) platformundaki klasik müzik dalında verilen ödülün sahibi oldu. 2018’de BBC Music Magazine’inde üç yükselen yıldız arasında gösterdiği Ayşedeniz Gökçin, şimdi ise Kelton isimli bestesiyle GRAMMY’de iyi enstrümantal kompozisyon dalında aday havuzuna seçildi. Genç piyanist; bestelediği marşı, çıktığı turneyi, oluşturmak istediği internet korosunu Hürriyet’e anlattı:

Haberin Devamı

100 YIL SONRA OLMAK İSTEDİĞİMİZ YERİ ANLATTIM
“Yurt dışında iyi okullarda eğitim almış olsam da bütün temel eğitimimi Türkiye’de aldım. Ülkemi uluslararası pek çok sahnede temsil etmiş bir cumhuriyet kadını olarak 100. yılımızda bir marş bestelemeyi çok istedim. Özellikle akılda kalıcı ve basit melodilere sahip olmasına fazlaca dikkat ettim. 100’üncü yılı kutlarken ortaya çıkan eserin sözlerinde, bir 100 yıl sonra ne istediğimizin ve hangi noktada olmamız gerektiğinin ön plana çıkması gerektiğini düşündüm. Bu nedenle Atamızın izinde yolumuzu aydınlatacak olan ilim, teknoloji ve demokrasiye vurgu yapmak istedim. Bu turnede kendi bestelerimin yanı sıra 'Çökertme', 'Katibim' ve 'Uzun İnce Bir Yoldayım' gibi türkü düzenlemelerini de seslendiriyorum.

Grammy yolunda 100. yıl marşı besteledi
HERKESİN KATILACAĞI BÜYÜK BİR KORO KURACAĞIM
Yazdığım marşın herkes tarafından söylendiğini düşünmek beni çok heyecanlandırıyor. Bu bizim cumhuriyetimiz ve birlikte söylemek en güzeli olacak .Bu nedenle bir internet korosu kurmak için kolları sıvadım. Web siteme bu marşın sözlerini, notalarını ve altyapısını koydum. Koroya katılmak isteyen herkesten bu kaynaklardan faydalanarak yalnızca bir kulaklıkla marşı söyleyip videoya çekmelerini istiyorum. Bu videolarla muhteşem bir kayıt oluşturacağım. Öğretmenler okulda öğrencileriyle video çekerek bana gönderebilirler. Belki bir gün okullarda zil bile olur ve bu beni çok gururlandırır.
Grammy yolunda 100. yıl marşı besteledi
KONSERVATUVARLAR DAHA AZ TUTUCU OLMALI
Müziğe ilgisi ve yeteneği olan gençlerin açık fikirli olmaları gerekiyor. Özellikle klasik müzikle uğraşan bir çocuğun akranlarıyla iletişim kurma konusunda yaşadığı zorlukları tahmin edebiliyorum çünkü ben de yaşadım. Arkadaşlarım klasik müzik dinlemiyorlardı ve benim hocalarım ise klasik müzik dışında bir şey çalmama izin vermiyorlardı.10 yıl önce Pink Floyd’un 3 şarkısını Listz tarzında yorumladığımda, Kraliyet Müzik Akademisi’nde 20 yılı aşkın süredir piyano departmanı başkanlığı yapan profesör Cristopher Elton’a derste çekinerek çaldım, içimden ’beni kesin dersten atacak’ dedim. Sonunda bana ‘yana kay birlikte çalalım’ dedi. Konservatuvarlarda hep tutucu bir yaklaşım hakimdir. Bence bu durumun biraz esnemesi gerekiyor ki dünyada esniyor. Sanat merkezi dediğimiz yerin tutucu olmaması gerekiyor. Böyle bir çalışmayı ‘müzikte yeri yok’ diyerek umursamasalardı belki Pink Floyd, Supertramp ve Toto gibi ünlü gruplarda saksafon çalmış olan Scott Page ile sahneye çıkmamı sağlayan bu eserleri ortaya koyamazdım.”
Grammy yolunda 100. yıl marşı besteledi

Haberin Devamı

MARŞIN SÖZLERİ
Haydi kutlamaya gel bizle birlikte!
Yüzüncü yılımızda coşku sevinçle,
Her yaştan, kolkola,
Kayalım göklerde yıldızlar gibi!

Aydınlansın yolumuz sanat ve bilimle,
Atamızın izindeyiz demokrasiyle
Bu marşla, barışla,
Kutlayalım Cumhuriyetimizi!

Aydınlansın yolumuz merak ve keşifle,
Yenilik, ilim, spor ve teknolojiyle,
Bu marşla, sevgiyle
Kutlayalım Cumhuriyetimizi!

BAKMADAN GEÇME!