Girişimci öğrenciler hava kirliliğine çözüm üretti

Güncelleme Tarihi:

Girişimci öğrenciler hava kirliliğine çözüm üretti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2022 10:02

İzmir Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Pazarlama ve Perakende Alanı 10’uncu sınıf öğrencileri, özellikle büyük şehirlerde hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde kullanılabilecek bir 'Temiz Hava İstasyonu' tasarladılar. Öğrenciler projelerini hayata geçirmek için bir de şirket kurdu. Proje, Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın düzenlediği 23’üncü ‘Gençbizz Lise Girişimcilik Programı’ kapsamında liseler arasında kurulan 616 şirket arasında ilk 20’ye kalarak Türkiye finaline katılmaya hak kazandı.

Haberin Devamı

Girişimci öğrencilerin yaptığı çalışmayı Pazarlama ve Perakende Alanı Öğretmeni Miray Can şöyle anlattı:

GİRİŞİMCİLİĞİ ÖĞRENDİLER
“Pazarlama ve Perakende Alanı öğrencilerinden oluşan 10 kişilik ekip ‘Rebirth’ ismini verdikleri kendi şirketini kurdu. Öğrenciler, bu ürünü tasarlarken bir şirketin nasıl kurulduğunu, nasıl yönetildiğini ve girişimciliği tam anlamıyla öğrendiler.

KİRLİLİK ORANINA GÖRE HAVAYI TEMİZLEYECEK
Süreç, bir öğrencimin ‘Hocam açık havayı neden temizleyemiyoruz?’ demesiyle başladı. Bir girişimin ortaya çıkmasındaki ilk unsur olan problemi görerek harekete geçtik. Proje üzerinde yaklaşık 6 aydır çalışıyoruz. ‘Temiz Hava İstasyonu’ 15-20 metrekarelik bir açık alanı temizleyebiliyor. İlerde daha büyük sistemler kurabilirsek ürün daha geniş alanları da temizleyebilir. Hatta organize sanayi bölgelerinde yer alan sokak başlarına ve sonlarına yerleştirilirse o alanlar için de fayda sağlayabilir. Ama biz şu anda prototip olarak üreteceğimiz için insanların günlük yaşamda vakit geçirdiği otobüs durakları ve pazar yerleri gibi küçük sosyal alanları hedefledik. Havadaki kirlilik oranı yükseldikçe cihaz otomatik olarak temizlemeye başlayacak. Her şey planladığımız şekilde ilerlerse seri üretime geçmeyi düşünüyoruz.

Haberin Devamı

HALKA HİZMET ETMESİ İÇİN YAPIYORUZ
Ürünün en önemli farkı açık alanda kullanılabiliyor olup halka hizmet edecek olması. Bu şekilde açık alanda kullanılabilen bir hava temizleme ürününe denk gelmedik. Ama asıl farkımız belediyelerle çalışacağımız için ürünü halk için yapıyor olmamız. Bir de ürünün üst kısmına bir ekran yerleştireceğiz. Bu ekranda hava kirliliğini gösteren göstergeler yer alacak, göstergeler yer almadığı zaman o ekrana reklam alınabilecek. Böylelikle belediyelerin ürün maliyetleri düşecek. Yani bizden bu ürünü aldıklarında birden fazla amaç için kullanabilecekler.”

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞIYOR
Lise öğrencilerinin kurduğu ‘Rebirth’ şirketinin Üretim Müdürü Mevlüt Efe Baran ‘Temiz Hava İstasyonu’nun çalışma şekli hakkında şu bilgileri verdi: “Ürün alt tarafında kirli havayı vakumlayarak filtrelerin içerisine gönderiyor. Filtreler kirli havayı temizledikten sonra üst yüzeyden temiz hava çıkışı gerçekleşiyor. Bu durumda da kirli hava temizlenmiş oluyor. Cihazın çalışması için güneş enerjisinden yararlanıyoruz. Elektrik tüketimi yok. Filtre de geri dönüştürülebilir bir malzemeden yapıldı. O da doğaya zarar vermeyecek.”

Haberin Devamı

GERÇEK BİR GİRİŞİMCİ GİBİ SÜRECİ YÖNETTİLER
Sürecin, öğrenciler tarafından küçük bir fikirle başladığını söyleyen Okul Müdürü Selime Özkan, bu proje sayesinde bir fikir ile girişimci olunabileceğini gösterdik diyerek, “Çocuklar ürünleri için ihtiyaç duydukları teknik malzemelerin siparişini verip sanayiye götürdüler. Yapım aşamasına yön verdiler. Ürünün her aşamasında bir iş insanı ve gerçek bir girişimci gibi süreci yönettiler. Bir ticaret lisesi olarak girişimci bir şirket oluşturmak hepimizi mutlu etti” dedi.

BAKMADAN GEÇME!