Gelecek beş yılda bu beceriler öne çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Gelecek beş yılda bu beceriler öne çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2016 15:47

İsviçre Davos’ta yapılan ‘Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Buluşması’nda önemli raporlar açıklandı. Bunlardan biri olan ‘Geleceğin Meslekleri’ raporu, önümüzdeki beş yıl içerisinde öğrencilerin nereye, nasıl odaklanması gerektiği konusunda önemli ipuçları sunuyor. Raporda, şu anda önde olan becerilerin büyük oranda değişeceği görülüyor.

Haberin Devamı

Raporda özellikle 2015-2020 arasında hangi iş alanlarının daha çok ilgi çekeceği ve büyüme yakalayacağı ile ilgili önemli veriler paylaşıyor. Buna göre, önümüzdeki beş yıl içerisinde mimari ve mühendislik en fazla gelişme hızı yakalayan alan olacak. Onu bilgisayar ve matematik takip edecek.

Ayrıca sırasıyla yöneticilik, iş ve finansal operasyonlar ile satış, pazarlama alanları da önemli gelişmeler kaydedecek. Özellikle mimari ve mühendislik iş kollarının, 2020’ye kadar dünya genelinde yüzde 2’nin üzerinde büyüme göstereceği öngörülüyor.

Raporda gelecek becerileri konusunda da dikkate değer bulgular yer alıyor. Geleceğin Meslekleri raporunda sırasıyla 2015’in en önemli becerileri arasında kapsamlı problem çözümü, işbirliği içerisinde çalışma, insan yönetimi, eleştirel düşünme, anlaşmaya varabilme, kalite kontrolü, servis oryantasyonları, muhakeme gücü ve karar verebilme, aktif dinleme ve yaratıcılık sayılıyor. Raporda 2020’de bu sıranın, dünyanın hızlı değişmesi nedeniyle farklılaşacağı vurgulanıyor. Bu tarihte becerilerin çoğu aynı kalsa da önem sırası değişiyor. İşte 2020’de sizi bir adım ileriye taşıyacak beceriler:

Haberin Devamı

1- Kapsamlı problem çözümü
2- Eleştirel düşünme
3- Yaratıcılık
4- İnsan yönetimi
5- İşbirliği
6- Duygusal zekâ
7- Muhakeme gücü ve karar verebilme
8- Servis oryantasyonları
9- Anlaşma yapabilme
10- Bilişsel esneklik

Gelecek beş yılda bu beceriler öne çıkacak

Sanal zekânın yükselişi

Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı raporda gelecek beş yılın öne çıkacak iş modelleri de analiz ediliyor. 2015-2017 arasında yeni enerji kaynakları ve teknoloji, nesnelerin interneti, gelişim üretim sistemleri ve 3 boyutlu baskı, uzun ömürlü ve yaşlanan toplumlar, yeni tüketici etiği ve gizlilik ile kadınların ekonomik  gücünün dünyadaki iş modellerini etkileyeceğibelirtiliyor. 2018-2020 arasında ise üç alanın iş modellerini büyük oranda değiştireceği düşünülüyor. Robot teknolojisi ve otonom taşımacılık, yapay zekâ, materyal bilimleri ve biyoteknoloji 2017’den sonra tüm alanlarda bir adım daha öne çıkmaya başlayacak.

BAKMADAN GEÇME!