Forsa Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Forsa Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:16

Türk edebiyatında hikayeler oldukça önemlidir. Hikaye yazarı olarak bilinen en ünlü isimlerden birisi de Ömer Seyfettin’dir. Yazılarında Osmanlı tarihinden çocukluk anılarına kadar birçok konu anlatmaktadır. Ömer Seyfettin’in Forsa adlı hikayesi hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Ömer Seyfettin’in bilinen hikayelerinden biri olan forsa bir denizcinin eser düşmesi ve uzun yıllar boyunca esir olarak yaşadıktan sonra kurtulmasını anlatan sürükleyici bir hikayedir. 

 Forsa Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Forsa Ömer Seyfettin tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Ömer Seyfettin, 11 Mart 1884’te Balıkesir Gönen’de dünyaya gelmiştir. Vakit hikâyesi sınıfında kitaplar yazmış ve bugüne kadar 170’e yakın hikâyesi bulunan bir eğitimci, subay ve hikâye denemecisidir. Ömer Seyfettin’in anlatımı Türkçe yazı için önemlidir. 

 Yaratıcı, eğitimine Gönen’deki Mahalle Mektebi’nde başladı. Ömer Seyfettin, babasının mecburiyeti nedeniyle İstanbul’a taşındı. Önce Mekteb-i Osmaniye’de, daha sonra 1893’te Askeri Gazi Rüştiye’de yoğunlaştı. Okulu bitirdikten sonra Kuleli Askeri Lisesi’ne kaydoldu. Daha sonra bu noktada Edirne Askeri Lisesi’ne geçerek yoluna devam etti. Ömer Seyfettin ilk ilmî çalışmalarına Edirne’de başladı. Ömer Seyfettin 150’ye yakın öykü kaleme almış ve eserleri 60 lehçede dağıtılmıştır. Yazarın kitapları İş Bankası Kültür Yayınları, Parıltı Yayınları, Yapı Kredi Yayınları gibi birçok dağıtım evinde dağıtılmıştır. 

Haberin Devamı

 Forsa Konusu 

 Bu eserde esaret altında yaşamış olan bir denizcinin özgürlüğüne kavuşması anlatılmaktadır. 

 Forsa Özeti 

 Erdemitli Kara Memiş, ünü tüm topraklarda bilinen, dönemin krallarının bile bildiği bir Türk denizcidir. Hızır Aleyhisselam’ın geçtiği yerleri geçti, uğramadığı yer kalmadı. Yanından geçtiği bir ülkede tanıştığı daha bir kadınla evlenir ve bir çocuğu olurdu. Uzun vadede, Malta okyanusu korsanları tarafından esir alındı ve ayakları bağlanarak esir tutuldu. Forsa’ya gemilerde bekleyen tutuklular denir. Yirmi yıl oldu, ayaklarındaki demir çürüdü. Zincirleri değiştirildi, ancak korsanların elinden kurtulamadı. Teknede tutulduğu süre boyunca sürekli olarak benzer bir rüya gördü. Bir gün Türk teknelerinin gelip onu Erdemit’e götürmesinin en büyük hayali olan rüyasını görürdü. 

 Son derece yaşlı ve güçsüz olduğuna inanıldığı için bir adada korsanlar tarafından satıldı. Bir süre bir kişi tarafından rehin tutulduktan sonra sokağa atıldı. Hem ileri yaşla hem de muhtaçlıkla boğuşur ama sürekli benzer bir rüya görürdü. Bu yüzden güvenini hiç kaybetmedi, bir gün gelecekler diye beklerdi. Aradan yıllar geçmiş ve ailesinin yaşayıp yaşamadığını bilememektedir. Bir ara kıyıya baktığında Türk gemilerinin geldiğini görmüş, denizcilere gitmiş ve kendisinin Kara Memiş olduğunu söylemiş. Görevliler onu teknenin kaptanına götürmüşlerdir. Kaptan, Kara Memeş olduğunu kanıtlamasını istemiştir. Azizimiz daha önce aldığı yarayı gösterir. Sonrasında teknenin kaptanı onun çocuğu olduğunu söyler. 

Haberin Devamı

 Forsa Türü ve Özellikleri 

 Türk edebiyatının en iyi durum hikayelerinden biri olan Forsa akıcı bir dile sahip olması ve sürükleyici hikayesi ile herkesin okuyabileceği keyifli bir kitaptır. Konuşma dilinin yazı diline uygulandığı bir kitap olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!