Feraiz İsminin Anlamı Nedir? Feraiz Ne Demek? Feraiz Adının Özellikleri, Analizi Ve Kökeni

Güncelleme Tarihi:

Feraiz İsminin Anlamı Nedir Feraiz Ne Demek Feraiz Adının Özellikleri, Analizi Ve Kökeni
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2022 21:55

Feraiz kelimesi, İslam hukukunda yer alan ifadeler arasında yer alır. Feraiz kelimesi, Arapça'da farz kökünden geliyor. Miras hukukunda, kesin olarak, belirlenmiş pay üzerine de açıklanabilir. Hadislerde sıkça Feraiz kelimesine rastlanıyor. Kuran'da ise Feraiz sözcüğü yer almıyor. Feraiz isminin anlamı nedir sizler için derledik.

Haberin Devamı

İslam miras hukukunda yer alan en önemli konu başlıklarından birisi olan feraiz, farz kökünden türemiş olan bir kelimedir. 

 Feraiz İsminin Anlamı Nedir? 

 Feraiz kelimesi, bir şeyi belirlemek, takdir etmek, açıklamak, kesinleştirmek şeklinde tanımlanır. Kur'an-ı Kerim'de yer almayan feraiz hadislerde sıkça karşımıza çıkıyor. Hadislerde geçen haline göre Peygamber Efendimiz ise, "Ferâizi öğrenin ve öğretin. Çünkü ferâiz ilmin yarısıdır ve unutulacaktır. Ümmetimden çekilerek alınacak ilk ilim de odur." şeklinde buyurmuştur. Ferâiz farz kökünden türetilmiş olan farîza kelimesinin çoğulu olarak bilinir. 

 Feraiz Ne Demek?

Feraiz kelimesi, belirlenmiş pay ve takdir ve tayin edilmiş şey anlamına gelir. Farz ile eş anlamlı olan farîza kelimesi, İslâm literatüründe mükelleften yapılması bağlayıcı ve kesin bir şekilde istenen dinî görevleri ifade eder. Aynı zamanda, evlenme akdi gereğince mirasçıların terikedeki payları ve kadına ödenmesi gereken mehir de önceden belirlenmiş olduğundan dolayı farîza şeklinde anılır. 

Haberin Devamı

 Feraiz Adının Özellikleri 

 Kur’an’da farîza kelimesinin son iki anlamı olduğu görülür. Aynı zamanda her dinî görevin literatürde ayrı bir isimle anılması şeklinde olması gerekir. 

 Feraiz Kelimesinin Analizi ve Kökeni 

 Ferâiz mirasçıların terekedeki paylarını ifade eden bir terimdir. Fransızcadan dilimize geçmiş olan bu kelime, farz kelimesinin çoğul halidir. Kuranda geçmese de hadislerde bu kelime sıkça yer alır. Bu kelime, bir şeyi takdir etmek, belirlemek gibi pek çok farklı anlamda sıkça kullanılır. Bu nedenle dilimizde önemli bir yere sahiptir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!