Ev vergisi borç sorgulama nasıl yapılır? Ev vergisi borcu yapılandırılır mı? Borç nereye ödenir?

Güncelleme Tarihi:

Ev vergisi borç sorgulama nasıl yapılır Ev vergisi borcu yapılandırılır mı Borç nereye ödenir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2022 20:04

Türkiye sınırları içerisinde bulunan bine veya arsa mülklerini içeren vergi türüne ev vergisi denilmektedir. 1219 sayılı emlak vergisi Kanuna’da yer almaktadır. Bu vergiler arazi ve bina vergisi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu vergi mülk sahipleri tarafından ödenmektedir. Eğer mülk sahibi yok ise bina ya da arsanın tahsis edilen kişilere vergi ödenmektedir.

Haberin Devamı

Bir ev ya da arsa satın alındığında verginin ödenebilmesi için emlak beyanında bulunması gerekilmektedir. E-devlet üzerinden ya da ilgili belediyelerden bu başvuru işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Ev Vergisi Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

 Ev vergisini sorgulamak isteyen kişiler bulunmuş oldukları belediyeye başvurarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilmektedir. Aynı zamanda www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu web sitesinden de yapılabilmektedir.

 Ev vergisi olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler e-devlet üzerinden de bakabilmektedir.

 Ev Vergisi Borcu Yapılandırılır mı?

 Düzenlemelere göre yapılandırma kapsamına giren borçlar yıllık olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Ev vergisi de yapılandırma kapsamına girmektedir.

 Ev verginizi ödemeye unuttuğunuz da ya da biriken borçlarınızı yapılandırarak daha kolay bir şekilde ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Vergi borcunuzu yapılandırabilmek için ilgili belediyeye başvurulabilir veya e-devlet zerinden de yapılandırma yapılabilmektedir. Yapılandırma süreçleri belli tarihler arasında gerçekleştirilmektedir. Bu tarihlere dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Son başvuru tarihinin kaçırılmaması gerekmektedir.

Haberin Devamı

 Ev Vergisi Borcu Nereye Ödenir?

 Ev vergisi borcunu ödeyecek olan kişiler ilgili belediyeye giderek borçlarını ödeyebilmektedir. Ev vergileri belediyelerinin banka hesap numarasına EFT ya da havale yolu ile de ödeme gerçekleştirebilirler. Bazı belediler internet sitelerinden de vergi ödeme ya da borç soğulama işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden de ev vergisini ödeme işlemini yapabilmek mümkündür. Bazı vergi borçları e-devler üzerinden de ödenebilmektedir. E- devlet üzerinden internet vergi dairesi sekmesinden ev vergilerinizi ödeyebilmeniz mümkündür.

 Ev Vergisinden Kimler Muaftır?

 Ev vergisinden muaf olabilmek için ev sahibinin hiçbir gelirinin olmaması gerekmektedir. Emekli, dul, yetim, gaziler ev vergisinden muaftır. Aynı zamanda ev vergisinden muaf olabilmek için kişinin başka bir gayrimenkulünün olmaması gerekmektedir. Bu evini de ikamet etmek için kullanması gerekmektedir. Hatta bu gayrimenkulünün de 200 metrekareden daha az olması gerekmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!