Eşlenik Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Eşlenik Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Eşlenik Ne Demek, Ne Anlama Gelir Eşlenik Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2022 19:39

Matematiksel bir terim olan eşlenik, geometri, fizik ve aritmetik gibi sayısal bilimlerde de sıklıkla kullanılmaktadır. İngilizcesi "complex conjugate" olan eşlenik, birbirine eşit olan sayısal verileri tanımlamak için kullanılır. Farklı türlerde olmasına rağmen oranları, ağırlıkları ya da uzunlukları aynı olan nesneler de eşlenik olarak tanımlanır. Örneğin bir kilo demir ile bir kilo pamuk eşleniktir. Çünkü iki nesnenin türleri farklı olsa da ağırlıkları birbirine denktir. Eşlenik hakkında merak edilen detaylar.

Haberin Devamı

 Denk ve musavi sözcükleri eşlenik ile eş anlamlıdır. Ancak matematiksel terimler için sadece eşlenik kelimesi kullanılır. 

 Eşlenik Ne Demek, Ne Anlama Gelir? 

 Sayıları eşit ya da uzunlukları aynı olan nesnelere eşlenik denir. Farklı şekilde ifade edilmesine rağmen miktarları ve oranları birbirine denk olan tüm sayısal birimler de eşlenik olarak nitelendirilir. 

 Örneğin: 

 1- Bir deste kalem ile 10 kitap.

 2- Bir düzine defter ile 12 tane kitap 

 Eşlenik Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı

  Matematikte farklı işlemlerle aynı sonuçları elde etme yöntemine eşlenik denir. Bu sözcüğün Osmanlıca karşılığı müzdevice'dir. 

 Örnekler: 

 2 x 4 = 8

 15 - 7 = 8 

 Bu durumda 2 x 4 ile 15 - 7 işlemleri birbiriyle eşleniktir. Bu terim miktar, yoğunluk, ağırlık ve uzunluk gibi nicelik ile ilgili tüm terimlerde kullanılabilir. 

Haberin Devamı

 300 santim ile 3 metre de birbirleriyle eşleniktir. Çünkü farklı ifade edilmelerine rağmen aynı sonucu verir. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!