EMG nedir?

Güncelleme Tarihi:

EMG nedir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2021 10:25

EMG nedir? günün internette cevabı merak edilen soruları arasında yer alıyor. Sinir ölçüm testi olarak bilinen EMG, Elektronöromiyografi (ENMG) veya daha yerleşmiş adı ile Elektromiyografi (EMG), elektro (elektriksel), nöro (sinir), miyo (kas) ve grafi (yazı) sözcüklerinden oluşan bileşik bir sözcük olup sinirler ve kasların elektriksel sinyallerinin yazdırılması anlamını taşır. Çevrenin farkında oluşumuz ve yine çevreye uyum sağlamak için ortaya çıkan tepkilerimiz biyoelektriksel süreçlerle olabilmektedir.

Haberin Devamı

Elektronöromiyografi (ENMG) veya daha yerleşmiş adı ile Elektromiyografi (EMG), elektro (elektriksel), nöro (sinir), miyo (kas) ve grafi (yazı) sözcüklerinden oluşan bileşik bir sözcük olup sinirler ve kasların elektriksel sinyallerinin yazdırılması anlamını taşır. EMG çevresel sinirleri etkileyen hastalıklarda tanı koymak, tanıyı doğrulamak, çevresel sinirlerde ortaya çıkan işlev bozukluklarını ya da yapısal hasarların şiddetini belirlemek, hastalık sürecini izlemek ve uygulanan tedavinin etkisini değerlendirmek için başvurulan bir inceleme yöntemidir. Bir EMG incelemesinde hastaya farklı testler uygulanabilir. En çok uygulanan testler "sinir ileti çalışmaları" ve "iğne elektromiyografisi" testleridir.

Çevredeki, fizik (ışık, ısı, yanma, batma, ağrı, temas, basınç vs) ve kimyasal faktörler (tad ve koku oluşturan bileşikler), ile organizmanın durumunu belirten faktörler (pozisyon, gerilme, yer çekimi, açlık vs) özel reseptörleri vasıtası ile elektriksel sinyallere dönüştürülerek ilgili duyu sinirlerine aktarılır. Bu duyu sinirleri aldığı elektrik sinyalini omurilik vasıtası ile merkezi sinir sistemine aktarır, sinyaller orada değerlendirilir, bellektekiler ile kıyaslanır ve duyum olarak algılanır.

Haberin Devamı

Organizmada algılanan bu duyumlar organizmanın çevreye karşı durumunu belirler ve çevrenin durumuna uyum göstermek için organizmada tepkiler oluşur, doğaldır ki bu tepki, organizmanın korunması ve yaşamını, giderek türünü devam ettirmesine yöneliktir.

En bilinen tepki de harekettir. Beyindeki hareketten sorumlu jeneratör hücrelerden çıkan elektriksel sinyaller omuriliğe ve oradan kaynak alan sinir telleri vasıtası ile ilgili kaslara ulaştırılırlar.

 

NE GİBİ DURUMLARDA EMG TETKİKİNE BAŞ VURULUR?

Bel ve boyun fıtıkları,
Elllerde ayaklarda uyuşmalar ağrı yanma
Kollarda bacaklarda uyuşma ve kuvvet azlıkları,
Şeker hastalığında uyuşma
Dializ hastalarında uyuşmalar
Kaslarda erime ve seyrimeler
Kaslarda aşırı kasılma,
Kas ağrıları
Zaman zaman olan kuvvetsizlik atakları
Özellikle günün ilerleyen saatlerinde olan kuvvet azalmaları göz kapağı düşmeleri
Yüz felçleri
Belirli kas gruplarında kuvvetsizlik
Kaza ve delici kesici silah yaralanmalarına bağlı hareket ve duyu kusurları
Enjeksiyonlara bağlı hareket ve duyu kusurları
Zehirlenme ve ilaçlara bağlı hareket ve duyu kusurları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!