Eğitimin yurtdışına açılan kapısı

Güncelleme Tarihi:

Eğitimin yurtdışına açılan kapısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2013 14:49

Türk Ulusal Ajansı ülkemizde Avrupa Birliği’nin eğitim ve gençlik alanındaki hibe programlarını yürütmek amacıyla 2003 yılında Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde kuruldu. Haziran 2011’de Bakanlıkların yeniden yapılandırılması kapsamında Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu haline geldi.

Haberin Devamı

Kurumumuz eğitim ve gençlik alanlarında kurumsal olarak proje sunan ve/veya bireysel olarak yurtdışı tecrübesi edinmek isteyen kişilere karşılıksız hibe sunuyor. Farklı hedef kitlelere yönelik olan programlar her yaştan ve her kesimden vatandaşımızı kapsıyor. Bu anlamda garsonundan çiftçisine, mühendisinden memuruna, öğrencisinden ev hanımına kadar her yaş grubundan ve her meslekten kişi bu hibelerden faydalanma imkanına sahip.
Hibe destekleri, çoğunlukla, başvuru sahibi olan kuruluşların Avrupa’daki kuruluşlarla işbirliği halinde yapacakları projeler aracılığı ile sağlanıyor. Projeler kapsamında yurtdışı kuruluşlarda eğitim, staj, işbaşı eğitimi, oryantasyon, deneyim paylaşımı ve gönüllü hizmetler gibi farklı biçimlerde faaliyetler gerçekleştirilebilir.
Türkiye, müzakereler kapsamında bir aday ülke statüsünde olmasına rağmen Avrupa Birliği’nin eğitim ve gençlik alanındaki topluluk programlarına 2004 yılından bu yana tam üye. Yani vatandaşlarımız, AB üyesi ülkelerin vatandaşlarıyla eşit haklara sahip olarak bu programlardan faydalanabiliyorlar. Projeler kapsamında vatandaşlarımıza verilen hibeler Avrupa Birliği Komisyonu’nun üye ve aday ülkelere sağladığı bütçeden karşılanıyor.
Ulusal Ajansın yürüttüğü programların ana hedefi Avrupa’da sınırların ortadan kaldırılıp ülkeler arasında kültürel ve toplumsal açıdan bir entegrasyonun sağlanmasıdır. Programlar, farklı kültürlerin biraraya gelmesi sayesinde önyargıların ortadan kalkmasına bizzat destek oluyor. Bu faaliyetlerle toplumsal ve kültürel alanda ülkeler biraraya geliyor ve gelecek nesillerin bribirlerinden öğrenerek, birbirleriyle barışık olarak yaşamasını hedefleniyor. Bugüne kadar ülkemiz, Ulusal Ajans’ın destek verdiği projeler ile Avrupa’dan 100 bin kişiyi programlar kapsamında misafir etti. Bu kişiler, ülkemizin değerlerini görerek burada yaşadığı tecrübeleri, kazanımları ülkesine aktarmış ve aynı şekilde AB ülkelerine giden vatandaşlarımız da burada Türk kültürünün tanıtılmasına katkıda bulundu.

Haberin Devamı

İki ana çatı program

Haberin Devamı

Şu an devam eden iki tane ana çatı program bulunuyor. Bunlar, “Hayatboyu Öğrenme Programı” ve “Gençlik Programı”dır. Hayatboyu Öğrenme Programı içerisinde okul eğitimi, mesleki eğitim, yüksek öğretim ve yetişkin eğitimine yönelik programlar yer alıyor. Gençlik Programı’nın temel hedefi ise gençlerin bütün toplumla yoğun bir şekilde bütünleşmelerini kolaylaştırmak, girişimcilik ruhlarını teşvik etmek, bilgi, beceri ve yeterlilik kazanmalarına yardımcı olmaktır. Bir gençlik grubu, sivil toplum kuruluşu, okul, üniversite, yerel yönetim veya gençliğe hizmet eden bir kamu kuruluşu bu programdan yararlanabilir. Hatta dört gencin biraraya gelmesiyle kurulan bir gençlik grubu Avrupa Birliği hibelerinden faydalanabilir. Alt faaliyetlere göre değişiklik göstermekle birlikte 13-30 yaş arasındaki tüm gençler programlardan yararlanabilir. Ancak, Avrupa Komisyonu, bahsedilen bu programların yapısında 2014-2020 dönemini kapsayacak şekilde yapısal bir değişikliğe gidiyor. Şu ana kadar alıştığımız Comenius, Grundtvig, Leonardo da Vinci gibi program adları “Eramus+” adı altında birleşecek; bununla birlikte şu ana kadar yapılan faaliyetler aynen korunacak. Buna göre mesleki alanda, kültürel alandaki hareketlilikler ve işbirliği projeleri yapılmaya devam edecek.

Haberin Devamı

Bu programların AB ülkelerindeki geçmişi 25 yıllık

Kurulduğu ilk yıllarda bütçesinin ve programlar hakkında bilgi sahibi olan kişi sayısının çok az olması nedeniyle Türk Ulusal Ajansı’na sunulan proje sayısı çok azdı. Türkiye’nin bilgi toplumuna ulaşma hedefleri ışığında, diğer ülke ve uluslararası kuruluşlarla eğitim ve gençlik alanlarında çok yönlü işbirliğini sağlamış kilit kurum olmak vizyonumuz çerçevesinde geçtiğimiz 10 yıl içerisinde büyük bir yol katettiğimizi söyleyebiliriz. Bu programların AB ülkelerindeki geçmişi 25 yıllık, Türkiye ise 2004 yılından beri programlara katılım sağlıyor. Ülkemiz bu kadar kısa sürede büyük bir yol katederek 33 ülke içinde en büyük 3’üncü bütçeye sahip ülke konumuna geldi. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Egemen Bağış’ın girişimleri ile Avrupa Komisyonu ile 2012 yılı için yapılan müzakerelerde Türkiye için ayrılan bütçenin yüzde 40 oranında artırılması sağlandı ve böylece 61 bin vatandaşımız 2012 senesinde yurtdışı olanaklarından faydalandı. 2013 senesi için ise bu sayıyı 70 bin’e çıkarmayı hedefliyoruz. Kuruluşundan bu yana geçen 10 yıl içerisinde vatandaşlarımızın proje ya da bireysel faaliyet imkanlarından faydalanabilmesi için Ulusal Ajans 500 milyon Avro’nun üzerinde hibe tahsis etti, 300 binden fazla vatandaşımızı Avrupa’da eğitim ve gençlik fırsatları sundu. 2014-2020 yıllarını kapsayan 7 yıllık dönemde yine şu an yürümekte olan programları uyguluyor olacağız. Yeni dönemde programlarda bazı değişiklik olacak ama asli olarak okul eğitimi, mesleki eğitim, yükseköğretim, yetişkin eğitimi ve gençlik programları devam edecek.
Bu rakamlara ulaşılması konusunda 2004 yılından beri çok yoğun bir şekilde bilgilendirme, tanıtım ve yaygınlaştırma faaliyetleri yapılıyor. Denilebilir ki ülkemizde ziyaret edilmemiş ilimiz kalmadı hatta ilçelerimizde dahi bilgilendirme toplantıları yapıldı. 2012 senesinde 81 ilimizde toplam 350 adet bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdik. 2013 yılı için yine bu rakamı koruyacağız. Etkinliklerimizin yönünü odak gruplarla yapılan bilgilendirme toplantılarına ek olarak büyük kitlelerin katılımıyla yapılan yaygınlaştırma faaliyetlerine de çeviriyoruz. Günümüz dünyasının en önemli iletişim kaynağı olan Facebook, Twitter, Youtube gibi sosyal medyayı kanallarını da etkin bir şekilde kullanıyoruz. Vatandaşlarımız bu kanallar üzerinden bizi ve paylaştığımız haber ve duyuruları güncel olarak takip edebiliyorlar.

Haberin Devamı

Kişilerin vizyonları genişliyor

Ulusal Ajans bünyesindeki programlar kapsamında yapılan projeler sayesinde vatandaşlarımız bireysel, sosyal ve mesleki becerilerini geliştirme fırsatı yakalıyor, daha kolay iş bulabiliyor veya çalışma ortamlarında yükselebiliyorlar. Programlar kalifiye, entelektüel donanımlı bireylerin yetişmesine olanak sağlıyor ve bireyler yurtiçinde ve yurtdışındaki sektörlerde daha kolay kabul görüyorlar. Kişilerin vizyonları genişliyor. Kendilerini ulusal ve uluslararası platformda çok daha iyi ifade etme şansı yakalıyolar. Ulusal Ajans 2004 yılından bugüne kadar 300 binden fazla insanimizin hayatında dönüm noktası oldu. Ulusal Ajans’ın sunduğu imkanlardan faydalanarak yurtdışı tecrübesi edinen bir çok yararlanıcı Türkiye’ye tecrübe edinerek döndüler. Örneğin; Trabzon’da İngilizce Öğretmenliği yapmakta olan Pınar Yılmaz İngiltere Oxford Üniversitesi’nde yaratıcı dil eğitimi üzerine eğitim aldı. Yalova’da, yaşadığı köyden çıkıp İstanbul’a dahi gitmemiş ortaokul öğrencisi Aleyna Aşık bireysel öğrenci haraketliliği kapsamında bir dönem boyunca İspanya’daki bir okulda eğitimine devam etti ve İspanyol bir ailenin yanında ikamet ederek yabancı dilini geliştirdi. Down Sendromlu 18 Yaşındaki Cem Osborn, Grundtvig projesi kapsamında Down Sendromlular üzerine çalıştı ve bu konuda Bulgaristan’da sunum yapma fırsatını yakaladı. Bu örnekler, Ulusal Ajans’ın hibelerinin çok farklı kitleler ve her yaştan her kesimden insanımız için sunduğu fırsatları gösteriyor.

Haberin Devamı

Ulusal Ajans’ın desteklediği projelerle ülkemizin eğitim sistemine uluslararası bir boyut kazandırılırken insan kaynağımızın gelişimine de büyük katkı sağlanıyor. Nitekim, insanımızın bu desteklerle 10 yılda elde ettiği başarıları, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Bakanımız Sayın Egemen Bağış’ın onurlandırdığı “81 İl 81 Proje: Türk Ulusal Ajansı’nın 10’uncu Yılı Festivali” etkinliği ile yansıtmaya çalıştık. Farklı hedef gruplardan, farklı yaşlardan yaklaşık 5 bin kişinin katılımı ile 10 Mayıs 2013’te gerçekleşen etkinlik bir bayram havasında yaşandı. Hibe imkanlarından faydalananlar yaşadıklarını, tecrübelerini, kendilerindeki değişimleri, bu hibelerden yararlanmak isteyenlere anlattı.

Eğitimin yurtdışına açılan kapısı

Yeni dönemde bütçemizin daha da artacağını ve bu sayede daha çok vatandaşımıza Avrupa’nın kapılarını açacağımızı ümit ediyoruz. Tüm vatandaşarımızı www.ua.gov.tr adresini ziyaret ederek bizlerle iletişim kurmaya ve Avrupa’ya doğru valizlerini toplamaya davet ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!