Diş taşı nedir? Neden olur? Diş taşı nasıl temizlenir ve önlenir?

Güncelleme Tarihi:

Diş taşı nedir Neden olur Diş taşı nasıl temizlenir ve önlenir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 21:30

Diş taşı, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan diş taşı nedir öğrenebilir ve neden olduğu hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Diş Taşı nedir? Neden olur? Diş taşı nasıl temizlenir ve önlenir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Diş taşı, tartar olarak da bilinen dişte biriken mineral olarak tanımlanır. Uzun süre temizlenmemesi halinde diş eti çizgisine kadar yayılması mümkündür.

 Diş Taşı Nedir?

 Diş taşı, tartar olarak da bilinen bir diş hastalığıdır. Sertleşen plak ve aynı zamanda mineral birikimi olarak tanımlamak da mümkündür. Diş plağının uzun süreli temizlenmemesi ile ortaya çıkar ve dişlerin büyük kısmını kaplaması da mümkündür. Diş etinin diş eti çizgisine kadar da yayılması mümkündür. Genelde dişlerin arkasına ve aynı zamanda arasına yerleşir ve kahverengi ya da sarı renk olması olağandır.

 Diş taşını engellemek için mutlaka belirli aralıklarla kontrollere gitmek ve dişleri kontrol ettirmek gerekir. Bu sayede mümkün olan tüm diş taşı riskinin önüne geçmek ve daha sağlıklı dişlere kavuşmak mümkündür. Diş temizliği için dişleri fırçalamak ve diş temizliğine özen göstermek de oldukça önemlidir. Her dişin ve ağız yapısının farklı olmasından dolayı bir uzman eşliğinde ilerlemek ve diş bakımını aksatmamak önem teşkil eden bir konudur.

 Neden Olur?

Haberin Devamı

 Ağız içinde çok farklı bakteriler vardır. Bu bakteriler gıdalar ile birleştiği zaman dişlere zarar veren bir asit ortaya çıkar ve bunun sonucunda da plaklar oluşur. Plaklar yapışkan bir yapıya sahiptir ve temizlenmezse gıdalarda bulunan kalsiyum ve diğer tüm maddeleri de toplar ve sertleşir. Bunun sonucunda temizleme yapılmaması halinde diş taşı yani tartar oluşumu meydana gelir. Diş taşının dişlerin önünde ve arkasında olmasının yanı sıra diş eti çizgisi boyunca da oluşması mümkündür.

 Dişin arkasında oluşan sarı lekeler diş taşının belirtisidir ve bununla diş taşı oluşumu anlamak mümkündür. Bu belirtilerin gözlemlenmesi halinde diş doktoruna gitmek ve şikayetleri belirtmek gerekir. Diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak diş taşı ile daha zor bir hal alır. Bu da uzun süre devam etmesi ile diş çürümesine ve diş hassasiyetine sebep olur. Uzun süre sonra bunun diş eti hastalıklarına da yol açması mümkündür.

 Diş Taşı Nasıl Temizlenir ve Önlenir?

 Diş taşının temizlenmesi için mutlaka diş hekimine başvurmak gerekir. Kişilerin ağız ve diş yapısı ile beraber diş sağlığına da bakarak diş hekimleri tarafından bir temizlik belirlenir. Diş eti hastalığının olması ya da bir riskin görülmesi halinde altı ayda bir diş temizliği yaptırılması önerilmektedir. Plak oluşumuna yatkın bir diş yapısına sahip olan kişilere ise daha sık diş temizliği önerilir. Diş taşı oluşumu birçok kişinin başına gelen bir durumdur ve bundan dolayı da yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Haberin Devamı

 Diş temizliği kontrollerini aksatmamak ve günlük olarak diş fırçalamak, diş ipi kullanmak bunun önüne geçmek için yardımcı olur. Düzenli olarak diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, taze sebze ya da meyveleri tüketmek, gargara yapmak diş taşının önüne geçen alışkanlıklar olarak karşımıza çıkar. Diş ipi ile diş taşını azaltmak mümkündür. Taze meyve ve sebze tüketmek ise tükürük üretimine yardımcı olduğundan ağızda plak oluşmasını da engeller. Gargaraları ise plak ve tartara karşı olan türden seçmek ve bu sayede diş taşını engellemek mümkündür. Bununla birlikte diş hekimi kontrolünde sağlıklı dişlere ve diş etine sahip olmak kolay bir hal alır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!