Din dersine girmeyen Süryani öğrenci ‘yok’ yazıldı

Güncelleme Tarihi:

Din dersine girmeyen Süryani öğrenci ‘yok’ yazıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2007 10:59

Dinlerarası diyaloğun sembol kenti olarak bilinen Mardin'de, Anadolu Lisesi'nde okuyan Süryani öğrenci Corc Alkan, dilekçe verildiği için mevzuata göre muaf tutulması gereken Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'ne girmeyince ‘yok’ yazıldı.

BAKANLIĞIN KARARI VAR

1990 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karara göre, Türk vatandaşı olan Hıristiyan ve Musevi öğrenciler, Anayasa'ya göre zorunlu olan ‘Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’ dersinden muaf tutuluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 9 Temmuz 1990 gün ve 1 sayılı karar şöyle:

“Azınlık okulları dışında kalan ilk ve orta öğretim okullarında öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti uyruklu, Hıristiyanlık ve Musevi dinlerine mensup öğrencilerin bu dinlerden birine mensup olduklarını belgelendirmeleri kaydıyla Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine girmelerinin zorunlu olmadığı, ancak bu derse girmek istedikleri taktirde velilerinden yazılı dilekçe getirmelerinin gerekli olduğu hususunun kabulu kararlaştırıldı.”
Alkan'ın yoklamada yok yazılması üzerine Deyrulzaferan Manastırı devreye girerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul yönetimine başvurup, durumun düzeltilmesini istedi. Deyrulzaferan Manastırı Genel Sekreteri Yusuf Bektaş, Mardin ve ilçelerinde okula giden birçok Süryani öğrenci olduğunu, ancak ilk kez böyle bir sorunla karşılaştıklarını söyledi. Milli Eğitim Müdürü Abdulmenaf Bilgin ise “Dilekçeyi incelemeye aldık. Kasıtlı olarak davranan yöneticiler varsa gereken yapılacak” dedi.

Mardin'in Midyat İlçesi'nde oturan diş teknisyeni Aziz Alkan ile Elizabeth Alkan'ın çocukları olan 15 yaşındaki Corc Alkan, bu yıl kazandığı Mardin Anadolu Lisesi'nde okumaya başladı. Ailesi Midyat'ta oturduğu için Mardin'deki Deyrülzefaran Manastırı'nda kalan Corc Alkan'ın veliliğini de manastırdan Simon Üstün üstlendi.

Simon Üstün, okulların açılmasın hemen sonra 27 Eylül 2007 tarihinde okul yönetimine bir dilekçe yazarak, velisi bulunduğu Corc Alkan'ın, gayrimüslüm olduğu için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'nden muaf tutulmasını istedi. Üstün dilekçede, “Velisi olduğum okulunuz öğrencilerinden 9/A sınıfında okuyan 1028 numaralı Corc Alkan, Deyrulzaferan Manastırı'nda ikamet etmekte ve öğrencinizdir. Gayrimüslim olduğundan müfredatta bulunan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'nden muaf tutulmasını istiyorum” dedi.

DİN DERSİNE GİRMEYEN CORC ‘YOK’ YAZILDI

Okula başlayan Corc Alkan, mevzuat ve yasalara göre muaf tutulması gerekmesine karşın ilk iki hafta okul yönetiminin isteği üzerine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine girmek durumunda kaldı.

Olayın Deyrülzefaran Manastırı yetkilileri tarafından duyulması üzerine Simon Üstün, öğrenciye bu dersten muaf olduğunu ve istemezse bu derse girmemesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine derse girmeyen Corc Alkan'ın ‘yok’ yazıldığı ortaya çıktı. Durumun çözülmemesi üzerine bu kez Corc Alkan'ın velisi olan Simon Üstün, Mardin Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 15 Ekim'de bir dilekçe yazdı. Dilekçede, Corc Alkan'ın muaf olması gereken derse girmediği için yok yazıldığını belirten Simon Üstün şunları yazdı:

“Mardin Anadolu lisesi 9/A sınıfında okuyan 1028 numaralı öğrencimiz Corc Alkan, Deyrulzaferan Manastırı’nda ikamet etmektedir. Milli Eğitim mevzuatına göre velinin onayıyla gayrimüslüm olduğunu kanıtlayan ve bunu beyan eden her öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaftır. Bu uygulama yıllardır yürürlükte ve devam ediyor. Mardin ve Midyat'ta Süryani öğrencilerinin okuduğu bütün okullarda uygulama bu şekilde olmasına rağmen Mardin Anadolu Lisesi yönetimi bu öğrencimizi din dersinden sorumlu tutmakta ve girmediği her ders için yok yazmaktadır. Okul idaresine yapılan ve olumsuz yanıtlanan müracaat dilekçesi ilişiktedir. Mardin ve ilçelerinde bağlı hiçbir okulda böyle bir sorun yaşanmazken, Mardin Anadolu Lisesi'ndeki bu uygulama yüzünden adı geçen öğrencimiz mağdur ve müşkül duruma düşmektedir. Bu konuyla ilgili olarak Mardin Anadolu Lisesi'nin nezdinde gereken girişimlerin yapılmasını ve sonucun ivedilikle yazılı olarak tarafıma bildirilmesini derin saygılarımla arz ederim.”

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ: DİLEKÇEYİ İNCELEMEYE ALDIK

Mardin Milli Eğitim Müdürü Abdulmenaf Bilgin, DHA muhabirine Süryani öğrenci Corc Alkan'la ilgili verilen dilekçenin kendilerine ulaştığını ve dilekçeyi inceleyeceklerini söyledi.

Bilgin, “Dilekçeyi incelemeye aldık. Böyle bir sorun varsa görevliler hakkında işlem yapacağız. Kasıtlı olarak davranan yöneticiler varsa gereken yapılacak” dedi.

‘VELİDEN BÖYLE BİR TALEP YOK’

Mardin Anadolu Lisesi Müdür Vekili Halil Güven ise öğrencileri Corc Alkan için dilekçe veren Simon Üstün'ün öğrencinin velisi olmadığını, öğrencinin velisinin babası Aziz Alkan olduğunu ileri sürdü.

Güven, “Babası ile görüştük. Herhangi bir sorun yoktur. Mevzuata göre velinin böyle bir talepte bulunması gerekir. Ancak velinin böyle bir talebi yoktur. Talep olmayınca bu derse girmesi zorunludur. Zaten şu anda din dersi öğretmenimiz yok. Branş öğretmenleri ile bu açığı kapatıyoruz. Öğrencinin gerçek velisi talepte bulunsun değerlendiririz” diye konuştu.

‘İLK KEZ BÖYLE BİR SORUNLA KARŞILAŞIYORUZ’

Mardin'deki Deyrulzaferan Manastırı'nın Genel Sekreteri Yusuf Bektaş, Mardin ve ilçelerinde okula giden bir çok Süryani öğrenci olduğunu ama ilk kez böyle bir sorunla karşılaştıklarını söyledi.

Bektaş, “Ben okul müdürüyle görüştüm. Bakanlar Kurulu kararı ve mevzuatı gösterdim. Gayri müslim olan bir öğrencinin bunu beyan etmesi ve kanıtlaması durumunda din derslerinden muaf tutulacağını söyledim. Ama sorunu çözemedik. Sadece sorun Anadolu Lisesi'ndedir. Öğrenci derse girmeyince yok yazılmaktadır. Bu da öğrencinin mağdur edilmesine yol açmaktadır. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.

VALİ, METROPOLİTİ ARADI

Olayın, Manastır tarafından İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçeyle bildirilmesi üzerine bilgi verilen Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar da Deyrulzaferan Manastırı Metropiliti M. Saliba Özmen'i arayarak konuyla ilgili inceleme başlattığını ve konunun üzerinde önemli durduğunu söyledi.

Vali Kılıçlar'ın bu sorun nedeniyle çok üzüldüğünü de söylediği belirtildi.

CORC ALKAN: DİN DERSİNE GİRMEMEM GEREKİR

Muaf tutulması gereken derse girmediği için yok yazıldığı ortaya çıkan Süryani öğrenci Corc Alkan ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması gerektiğini belirterek, “Bu derse girmemem gerekir. Ancak girmediğim zaman yok yazılıyorum” dedi.

Corc Alkan'ın okulda bulunan kayıt zarfındaki din hanesine ise ‘Hıristiyan’ yazıldığı görüldü.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!