Çocuklara dost şehirler hazır

Güncelleme Tarihi:

Çocuklara dost şehirler hazır
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2016 14:04

Şehirleri çocukların yaşayabileceği, çocuk haklarını gözeten yerler haline getirmeyi hedefleyen ‘Çocuk Dostu Şehirler’ projesinin ilk aşaması tamamlandı. 10 belediyenin katıldığı projeyle şehirlere çocuk meclisleri kuruldu, engelli ve engelsiz çocukların faydalanabileceği çocuk dostu alanlar, çocuk sokakları ve oyun mekanları tasarlandı.

Haberin Devamı

Çocukların yerel yönetime katılımını teşvik eden ‘Çocuk Dostu Şehirler’in ilk aşamasının sona erişini kutlamak üzere İstanbul’da tören düzenlendi. 10 belediyenin katıldığı proje süresince belediyeler, çocukların haklarını dile getirebileceği çocuk meclisleri kurdu. Çocuk koruma, ebeveynlik becerileri konularında eğitimler düzenlendi. Engelli ve engelsiz çocukların faydalanabileceği çocuk dostu alanlar, çocuk sokakları ve oyun mekanları tasarlandı, inşa edildi. İki yıl önce UNICEF, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG- MEWA), Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi’nin (WALD) işbirliği, İKEA Türkiye’nin mali desteği ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi’nin katkılarıyla hazırlanan projeye, Yüreğir (Adana), Mamak (Ankara), Bitlis, İspir (Erzurum), Bornova (İzmir), Lüleburgaz (Kırklareli), Giresun, Manisa, Mersin ve Eyyübiye (Şanlıurfa) belediyeleri katıldı.

Haberin Devamı

Çocuklara dost şehirler hazır
“500 BİN DOLAR HARCANDI”

Törende konuşan UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, proje kapsamında 200’den fazla gönüllü gencin 10 binden fazla çocuğa ulaştığına değindi. Duamelle, projeye Türkiye’deki diğer belediyelerin de katılması temennisinde bulundu. Proje için iki yılda 500 bin doların üzerinde para harcandığını belirten UNICEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdürü Sanem Bilgin ise, şöyle konuştu:

Çocuklara dost şehirler hazır
Çocuk dostu şehirler çocuk haklarının saygı gördüğü ve bu hakların belediye süreçlerine, bütçelerine yansıdığı yerler. Bu şehirlerde çocuklar eğitim, sağlık gibi nitelikli hizmetlere erişip, güvenlikli ortamlarda yaşayıp, oyun oynar; temiz ve yeşil alanların keyfini çıkarır. Ayrıca çocukların sesleri dikkate alınır ve kendileriyle ilgili karar alma süreçlerinde etkili olurlar. Hedefimiz tüm çocukların bütün hakları için Türkiye’de daha fazla belediyeye ulaşabilmek.”

Haberin Devamı

“ŞEHİRLERİ ÇOCUKLAR İÇİN İDEAL ALANA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”

İKEA Türkiye Ülke Müdürü Fuat Atalay, “Devlet, özel sektör ve sivil toplumun el ele verdiği, toplumsal uzlaşıyı güçlendiren bu projede yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Kentlerimizin çocuklarımızın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda korunaklı ve erişilebilir şekilde düzenlenmesi sağlık, eğitim ve kültürel faaliyetlerden tüm çocukların eşit şartlarda faydalanabilmesi, yerel yönetimlerde çocuk odaklı projelerin arttırılması gerekiyor. Çocukluk döneminin sağlıklı ve mutlu tamamlanması aydınlık bir geleceğin anahtarı niteliğindedir. Şehirlerimizi geleceğimiz olan çocuklarımız için ideal yaşam alanlarına dönüştürmek öncelikli vazifemiz.”

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Daire Başkanı Şefik Aygöl ise, "Çocuğu çok önemseyen bir milletiz. Biz izdivaçtan sonra hayatımızın her şeyini, planlarımızı çocuklarımıza göre ayarlarız. Bu planlamamızı çocuklarımız büyüyüp 18'ini geçtikten, evlendikten, çoluk çocuğu olduktan sonra dahi ayarlarız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, dünyaya bir örnek olarak 23 Nisan'ı, resmi bayramı çocuklara armağan etmiştir. Üzülerek ifade etmek istiyorum ki biz çocuklarımızı bu kadar önemserken, şehirlerimizde buna yönelik bir hazırlıkta bulunulmadığını görüyoruz. Bu proje ile bir farkındalık oluşturduk" diye konuştu.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!