Çocuk ve gençlerde bahar alerjisine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Çocuk ve gençlerde bahar alerjisine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2023 11:05

Solunum yollarını tutan alerjik hastalıklar; alerjik rinit ve astım, mevsimsel özellik gösterebilir. Bunun başlıca sebebi, belli mevsimlerde dış ortam havasında yoğunluk gösteren polenlere duyarlılık göstermemizdir.

Haberin Devamı

Yaşadığımız bölgeye göre değişmekle beraber özellikle ağaçlardan dağılan polenler, ocak ve mart aylarında şikâyetlere neden olurken, çim polenleri nisan ve haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz aylarında şikâyetlere yol açar. 

YEŞİL ALANLARDA ZAMAN GEÇİRİNCE ORTAYA ÇIKAR
Alerjik rinitli hastalarda başlıca peş peşe nöbetler halinde gelen hapşırık, iltihaplı olmayan ‘su gibi akan’ burun akıntısı, burunda, damakta ya da genizde hissedilen kaşıntı, sağ ve sol burun deliklerinde zaman zaman gelişen ve değişkenlik gösterebilen burun tıkanıklığı ve her iki gözde yanma, batma, kaşıntı, kızarıklık ve sulanma görülen belirtilerdendir. Bu hastaların yaklaşık yarısında allerjik astım belirti ve bulguları dediğimiz nöbetler halinde hissedilen nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma ve öksürük görülür. Özellikle park, bahçe, piknik alanı gibi yeşil alanlarda zaman geçirme ile ortaya çıkar. 

Haberin Devamı

AKADEMİK BAŞARIYI ETKİLEYEBİLİR
Alerji açısından zorlu bir dönem olarak kabul ettiğimiz ilkbahar aylarında okul çağındaki çocuk ve genç hastalarımızın şikâyetlerinin artması ve bu nedenle akademik başarılarının ve sosyal faaliyetlerinin etkilenmesi sıkça rastlayabildiğimiz bir durumdur. Bu hastaların alerjik hastalıklar uzmanlarına başvurmaları gerekir. Yapılan muayene ile hastalık bulguları tespit edilmeli, deri ve kan testleriyle de alerjen duyarlılıkları saptanmalıdır.

İLAÇLAR DÜZENLİ KULLANILMALI
Tedavide hastalara duyarlı oldukları alerjenlerden korunma yöntemleri önerilir, şikâyetleri baskılayan ilaçlar verilir ve halk arasında ‘aşı’ tedavisi olarak bilinen alerjen immünoterapisi uygulanır. Bu nedenle daha önce tanı konan hastaların mümkünse mevsim başlamadan önce hekimlerine başvurmaları, verilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanmaları oldukça önemlidir. Pandemi döneminden de alışkanlık kazandığımız maskelerin takılması ve yeşil alanlarda geçirilen zamanın kısıtlanması, korunma açısından etkili olabilir. Aşı tedavisine şikâyetlerden önce başlanmalı ve tedavi bilinen protokoller çerçevesinde alerjik hastalıklar uzmanı denetiminde uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

EK KAYNAKLAR
Konu ile ilgilenen okuyucuların ek ve detaylı bilgiler için Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği websitesi (https://www.aid.org.tr/hastaliklar) ve sosyal medya hesaplarını (https://www.facebook.com/turkiyealerjidernegi) (https://twitter.com/AllerjiDernegi) (https://instagram.com/alerjidernegi)  (https://www.youtube.com/channel/UC0wvoPHlidSASIXh3td3LJg/featured) takip etmeleri tavsiye edilir. Dernek,  30 yılı aşkın süredir ülkemizin en donanımlı ve konuya hâkim uzmanları tarafından faaliyetine ulusal ve uluslararası çapta devam ediyor.

PROF. DR. ASLI AKKOR KİMDİR?
Lisans öğrenimini ve uzmanlığını İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. 2010 yılında docent unvanını, 2017 yılındaysa profesör unvanını aynı üniversiteden aldı. 2019 yılında Avrupa Alerji ve Klinik İmmunoloji Derneği Yönetim Kurulu’na seçildi ve yönetim kurulundaki görevine halen devam ediyor. Prof. Dr. Aslı Akkor, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İmmunoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı olarak görev alıyor.

BAKMADAN GEÇME!