Çocuğunuzu sorgulamayın sohbet edin

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuzu sorgulamayın sohbet edin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2023 15:39

11 Eylül’de milyonlarca öğrenci için ders zili çaldı. Ancak birçok aile çocuğunun okulda "İyi" olup olmadığına dair endişe taşıyor ve çocuğuna aynı soruyu yöneltiyor "Eee bugün okulda ne yaptın?" Ancak bazı aileler tatmin edici cevaplar alamıyor. Psikolog Irmak Kerimoğlu "Çocukla konuşurken eleştirel, başka çocuklarla kıyaslayıcı veya sorgular şekilde konuşmayın. Sohbet şeklinde veya oyunlar ile ne yaşadığını anlayabilirsiniz" dedi.

Haberin Devamı

Irmak Kerimoğlu Türkiye'de yapılan araştırmalara göre her 3 çocuktan 1'inin, OECD verilerine göre ise 4 çocuktan 1'inin akran zorbalığına maruz kaldığını belirtiyor. Akran zorbalığı artık sadece okul içinde de yaşanmıyor. Sosyal medya hesaplarında, okul dışında hem fiziksel hem ruhsal anlamda çocuklar şiddete maruz kalabiliyor. Bu durum sadece zorbalığa uğrayan çocuğun değil, zorbalık yapan çocuğun da okul başarısını ve sosyal ilişkilerini kötü etkiliyor. Peki çocuğumuzun ne hissettiğini, neler yaşadığını anlamak için nasıl davranmalıyız?

Çocuğunuzu sorgulamayın sohbet edin
'TÜRKİYE'DE HER 3 ÇOCUKTAN 1'İ AKRAN ZORBALIĞINA MARUZ KALIYOR'
Kerimoğlu "Çocuğun sizinle konuşmuyor olması mutlaka başına kötü bir şey geldiği anlamına gelmiyor. Bu çocuğun mizacından kaynaklı. Ama yine de çocukların günlük rutinlerinden haberdar olmak, tatsız bir olay yaşadıysa bunu anlamak, bir şeye üzüldüğünde, bir tehlike hissettiğinde bilmek için çocuğumuzla konuşma alışkanlığını oturtmamız gerekiyor. İlla çocuğun başına bir şey gelmesine gerek yok ama bunu yapmadığımızda çocuğun ne yaşadığından haberdar olmamız zor. "Çocuğu nasıl konuşturabiliriz?" yaklaşımı benim sağlıklı bulmadığım bir yaklaşım aslında. Eğer çocuğumuz bir akran zorbalığı ya da kötü bir durum yaşıyorsa onu sorgulamak yerine bunu oyunlarla yapmak ve uzman desteği almak en iyisi. Akran zorbalığı sadece arkadaşlarından gördüğü fiziksel bir şiddet değil. Dışlanmak, dalga geçilmesi de akran zorbalığına giriyor. OECD raporlarına göre de yaklaşık 4 çocuktan 1'i akran zorbalığına maruz kalıyor. Artık akran zorbalığı sadece okul saatlerinde olmuyor. Hem okul dışı sosyal hayatlarında hem de çok yaygın şekilde sosyal medyada oluyor artık. Akran zorbalığı çocuğun veya ailenin tek başına çözebileceği bir problem değil. Okul, her iki tarafın da aileleri ve çocuk ruh sağlığı uzmanı ile çözülebilir. Akran zorbalığı hem zorbalığa uğrayan hem de zorbalık yapan çocuğun akademik başarısını, sosyal ilişkilerini olumsuz etkiliyor. Sadece çocuğun sınıfını, okulunu değiştirmek kalıcı çözümler değil. Bu kolektif bir çalışma" dedi.

Haberin Devamı

NASIL YAKLAŞMALI?

Haberin Devamı

- Çocuğunuzu sorgular şekilde konuşmayın.

- Sohbet etmeye ve duygularını anlamaya çalışın.

- Oyun kurarak, onunla oyun oynayarak da ne yaşadığını anlamanız mümkün. Onunla oyun oynayın.

- Bir tehlike seziyorsanız mutlaka bir uzman ile görüşün ve anlamaya çalışın.

- Çocuğunuzu eleştirmeyin ve yaşıtları ile kıyaslamayın. Bu tavır duygularını açmasını engeller.

BAKMADAN GEÇME!