Çiyan nedir? Nerede bulunur ve yaşar? Çiyan nasıl bir hayvandır ne ile beslenir?

Güncelleme Tarihi:

Çiyan nedir Nerede bulunur ve yaşar Çiyan nasıl bir hayvandır ne ile beslenir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 20:20

Böcek türü olan çiyanlar genel olarak sıcak havalarda ortaya çıkarlar. Son derece hareketli ve hızldırlar. Çoğunlukla taşların altında yaşayan bu canlılar, onları görenlerde bir panik havası oluşmasına sebep olabilir. Peki, Çiyan nedir? Nerede bulunur ve yaşar? Çiyan nasıl bir hayvandır ne ile beslenir sizin için ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Toplamda 6 sene kadar yaşam ömrüne sahip olan çiyanlar, çok ayaklı canlılardır. Genel olarak örümcek ve böcek avlayarak beslenirler. Ilıman ve sıcak bölgeleri seven kara hayvanları olarak karşımıza çıkmaktadır. Renkleri çoğunlukla yeşil kahverengi ve sarıdır.

Çiyan Nedir?

Çiyanlar eklembacaklıların bir üyesidir. Türüne göre 15 ile 177 çift bacakları mevcuttur. Özellikle iri olan türleri zehirlidir. Tropik bölgelerde çok daha büyük olabilmektedir. Hızlı ve oldukça hareketli olan çiyanlar pek çok değişik renkte bulunabilmektedir. Ama en çok gözlemlenen renkleri kahverengi, yeşil, sarı veya kırmızımsı turuncu renkleridir. Soğuk ortamlar sevmezler. Genellikle Antartika gibi buzlu yani soğuk bir iklime sahip yerler dışında hemen hemen her yerde rahatlıkla yaşayabilirler. Ortalama ömürleri 5-6 yıl kadardır.

Haberin Devamı

Çiyanlar Nerede Bulunur ve Yaşarlar?

Çiyanların yaklaşık olarak 2000'e yakın türü vardır. Etçil olan bu canlılar kış aylarında çoğunlukla nemli, karanlık ve tenha olan yerlerde saklanırlar. Yaz ve ilkbahar aylarında yumurtalarını oylukların ve nemli toprağın içerisinde bırakırlar. Soğuk ortamları sevmezler, daha çok ılıman bölgeler ve sıcak bölgelerde yaşarlar. Dünya üzerinde oldukça geniş bir yayılım alanları mevcuttur. Bu canlıların, tropik bölgelere yaklaştıkça boylarında da artış gözlemlenmektedir.

Çiyan Nasıl Bir Hayvandır ve Ne İle Beslenir?

Çiyanların pek çok cinsi çoğunlukla etobur hayvanlardır. Bu hayvanlar gece vakitlerinde avlanmaya çıkarlar. Genellikle küçük omurgalılar, solucan ve örümcek gibi canlıları pençeleri yardımıyla paralize ederler. Çoğunlukla geceleri aktif olan bu canlılar sıcak havalarda ortaya çıkarlar. Çiyanlar eklem bacaklılar grubuna dahildir. Bu grubun diğer üyelerine göre daha uzun bir yaşam ömürleri vardır. Bu canlılar zehirlidir ve bu zehir sayesinde kurbanlarını rahat bir şekilde yakalarlar. Aynı zamanda bu zehir ile kendilerini savunabilirler.

Çiyan Zehri İnsanlara Zarar Verir mi?

 Çiyan zehrinin insanlar açısından ölümcül bir etkisi yoktur. Fakat çiyan zehri kişilerin vücudunda uzun süre kaldığında oldukça ciddi sağlık problemlerine sebep olabilmektedir. Bu sebepten dolayı çiyan sokması durumlarında bir sağlık kurumuna gidilmesi faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Çiyan zehri özellikle atopik yani alerjik bir bünyeye sahip olan kişilerde, çocuklarda ve yaşlılarda son derece tehlikeli olabilmektedir. Yaşlı olan insanlarda bu hayvanın zehri vücut içerisinde kalırsa kişilerde felç gibi oldukça ciddi sağlık problemleri meydana gelebilir. Çiyan sokması gerçekleştiğinde ya da fark edildiğinde hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Hastanede oluşabilecek komplikasyonların önüne geçebilmek için çiyan zehrinin etkisini kaybetmesi üzerine tedavi uygulayacaktır.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!