CERN üyeliği teknolojik gelişmeye katkı sunacak

Güncelleme Tarihi:

CERN üyeliği teknolojik gelişmeye katkı sunacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2013 11:37

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilge Demirköz, Türkiye'nin Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ne (CERN) üye olmasının teknolojik gelişmeler açısından faydalı olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Demirköz, CERN'in dünyanın en ileri araştırma kuruluşu olduğunu ifade etti.
CERN'in üye devletlerden yıllık 40 milyon İsviçre frankı aidat aldığını anlatan Demirköz, “Türkiye, CERN'e üye olduğu takdirde ödeyeceği yıllık aidatının yüzde 60'ını yine bu kurumdan ihaleleri ile geri alabilir. Üye ülkelerin böyle bir hakkı var” dedi.
Dünyada en ileri teknolojileri geliştiren kurumlar arasında olan CERN'e üye olmanın çok değişik faydaları da olduğunu belirten Demirköz, şöyle konuştu: “İnternetin ara yüzünü bulan ve dünyaya hediye eden bir kurum. Bu buluşun bir şirketin elinde olsa neler yapabileceğini düşünsenize. CERN paylaşımcı bir yapıda, bazı teknolojileri dünya ile paylaşıyor ama ürettiği teknolojilerin çoğunu üye ülkelerle paylaşmakta. CERN bir araştırma kuruluşu ve anayasasında teknolojiyi üye ülkelerle geliştirmek var.”

Haberin Devamı

Lise öğrencilerine Higgs eğitimi

Doç. Dr. Bilge Demirköz, fizikte yetkinlik dersini ilk kez ODTÜ'de gerçekleştirdiklerini bildirdi. 9 yıldan bu yana dünyanın 30'u aşkın ülkesinde düzenlenin yetkinlik dersinde, öğrencilerin Higgs parçacığı hakkında bilgi aldığını ve CERN'deki “Büyük Hadron Çarpıştırıcısı” deneyinin verilerini analiz ederek, hem Z parçacığını tekrar keşfettiğini hem de Higgs bozonunun izine rastladıklarını anlattı.
Türkiye'nin çeşitli okullarından seçilen 32 lise öğrencisine gün boyu, ODTÜ Fizik Bölümü'nde Prof. Dr. Bayram Tekin ile CERN'deki CMS deneyinde çalışan Prof. Dr. Mehmet Zeyrek, OPERA deneyinde çalışan Prof. Dr. Ali Murat Güler ve AMS-02 deneyinde çalıştığı kendisinden detaylı bilgiler aldığını anlatan Demirköz, öğrencilerin Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygunlama Merkezi gezme şansını da bulduklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!