Cache nedir ve ne işe yarar? Browser Cache nasıl temizlenir

Güncelleme Tarihi:

Cache nedir ve ne işe yarar Browser Cache nasıl temizlenir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:05

Bir kullanıcı yeni bir web sitesini ziyaret ettiğinde, sayfadaki içeriği yüklemek ve görüntülemek için tarayıcısının verileri indirmesi gerekir. Bir kullanıcının siteyi bir sonraki ziyaretinde bu işlemi hızlandırmak için tarayıcılar sayfadaki içeriği Cache’ye alır. Peki, Cache nedir? İşte, tüm detaylar.

Haberin Devamı

Cache, dediğimiz şey Önbellek demektir. Önbelleğe alınan veriler genellikle, bir kullanıcı bir uygulamayı ilk kez açtığında veya bir web sitesini ziyaret ettiğinde bir cihazda depolanan görüntüler, dosyalar ve komut dosyaları gibi multimedya içerir.

 Cache Nedir ve Ne İşe Yarar?

 Bilgi işlemde bir Cache, tipik olarak doğası gereği geçici olan bir veri alt kümesini depolayan yüksek hızlı bir veri depolama katmanıdır. Böylece bu veriler için gelecekteki talepler, verilerin birincil depolama konumuna erişilerek mümkün olandan daha hızlı sunulur. Önbelleğe alma, önceden alınan veya hesaplanan verileri verimli bir şekilde yeniden kullanmanızı sağlar.

 Bir önbellekteki veriler genellikle RAM (Rastgele erişimli bellek) gibi hızlı erişimli donanımlarda depolanır. Ayrıca bir yazılım bileşeniyle bağlantılı olarak kullanılabilir. Bir önbelleğin birincil amacı, temeldeki daha yavaş depolama katmanına erişim ihtiyacını azaltarak veri alma performansını artırmaktır. Hız için kapasiteden ödün veren bir önbellek, verileri genellikle eksiksiz ve dayanıklı olan veritabanlarının aksine, tipik olarak bir veri alt kümesini geçici olarak depolar.

Haberin Devamı

 Önbelleğe alınmış veriler, bir cihazın belleğinde yeniden erişim için verileri depolayarak çalışır. Veriler, merkezi işlem biriminin (CPU) hemen altında bir bilgisayarın belleğinde depolanır. Bir aygıtın mikroişlemci çipinde yerleşik birincil önbellek düzeyi ile birkaç katmanda depolanır, ardından birincil düzeyi besleyen iki ikincil düzey daha vardır. Bu veriler, içeriğin ne kadar süreyle önbelleğe alınması gerektiğini, süresinin dolmasını veya aygıtın sabit sürücü önbelleğinin ne kadar süreyle dolduğunu gösteren, yaşama süresine (TTL) kadar saklanır.

 Browser Cache Nasıl Temizlenir?

 Bir Cache yani önbellek, kullanılan cihaza bağlı olarak farklı şekillerde temizlenebilir. Önbelleğe alınmış veriler, aşağıdaki işlemler kullanılarak;

 Apple Safari: Safari'yi açın ve "Geçmiş" seçeneğini seçin, ardından tarayıcıda kayıtlı tüm verileri kaldırmak için "Geçmişi Temizle"yi seçin. Ardından, son bir saat, son gün, son iki gün veya kullanıcının tüm geçmişine ait bir veri seçimini sağlayan bir açılır menü yükleyecek ve tüm tarama geçmişini, tüm çerezlerini ve tüm tarayıcı önbelleğini silecektir. Safari kullanıcıları ayrıca geçmişlerindeki siteleri tek tek seçip sağ tıklayıp silebilirler.

Haberin Devamı

 Google Chrome: Chrome'u açın ve tarayıcının sağ üst köşesindeki üç dikey nokta ile temsil edilen Ayarlar simgesini seçin. "Diğer araçlar" seçeneğini ve ardından "Tarama verilerini temizle"yi seçin. Sonraki sayfada, önbelleğe alınmış resimler ve dosyalar, tanımlama bilgileri ve site ve eklenti verileri için onay kutularını seçin. Ardından, geçmiş günden "zamanın başlangıcına" kadar ne kadar verinin silineceğini seçmek için seçenekleri kullanın. Bunu yaptıktan sonra, "Tarama verilerini temizle"yi seçin. Bu işlem, bilgisayarlarda ve Android ve iOS cihazlarda Chrome için çalışır.

 Mozilla Firefox: Firefox'u açın ve Kitaplık düğmesini tıklayın, ardından "Geçmiş"i ve ardından "Yakın Geçmişi Temizle"yi seçin. Temizlenecek önbelleğe alınan verilerin zaman aralığını seçin, ardından temizlenecek bilgileri seçmek için "Ayrıntılar"ın yanındaki oku tıklayın. Önbelleği temizlemek için "Şimdi Temizle"yi seçin.

Haberin Devamı

 Önbelleğe alınan veriler, uygulamalar tarafından depolanan veriler silinerek mobil cihazlarda da temizlenebilir. Mobil önbelleğe alınmış veriler;

 Android cihazlar: Android kullanıcıları, depolama alanını boşaltmak için cihazlarındaki önbelleği temizleyebilir. Ayarlar menüsünü açın, ardından "Uygulamalar" veya "Uygulamalar"ı açın, önbelleği veya verileri temizlemek için uygulamayı bulun ve "Depolama" seçeneğini seçin. Bu, uygulama tarafından kullanılan depolama miktarını gösterecek ve verileri temizleme seçeneği sunacaktır.

 Apple iOS cihazları: Apple kullanıcıları, depolama alanını tüketen verileri silmek için cihazlarındaki önbelleği de temizleyebilir. Ayarlar menüsünü ve ardından "Genel" seçeneğini açın. Bunun içinde, "Depolama ve iCloud Kullanımı"na gidin, ardından "Depolama"yı açın ve "Depolamayı Yönet"i seçin. Listeden bir uygulama seçin, ardından "Belgeler ve Veriler"e gidin. Uygulama 500 MB'den fazla alan kullanıyorsa alanı temizlemek için yeniden yükleyin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!