Bu çikolatalar çocuklar daha iyi görsün diye

Güncelleme Tarihi:

Bu çikolatalar çocuklar daha iyi görsün diye
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2023 09:54

Hilal ve Gökhan Muştu çiftinin üç çocukları var. Birbirinden sevimli bu üç çocuğun da sağlık sorunları bulunuyor. Sosyal medyada ‘Çikolatacı Anne’ olarak tanınan Hilal hanım bugünlerde çikolata satışlarından elde ettiği geliri gözleri ileri derecede şaşı olan kızı Eylül Naz’ın ameliyatı için biriktiriyor.

Haberin Devamı

Çikolata yapmayı internetten izlediği videolarla öğrenen Hilal hanım en büyük desteği, evde çikolata üretimine yardımcı olan eşi Gökhan Muştu’dan görüyor.
İstanbul Ümraniye’de yaşayan Hilal Muştu 27 yaşında ve 3 çocuk annesi. Tüm çocukları miyop, astigmat ve şaşılık gibi göz rahatsızlıklarıyla dünyaya geldi. 3 yaşındaki en küçükleri Fikret Uras’a otizm teşhisi konuldu. Önümüzdeki yıl birinci sınıfa başlayacak olan Eylül Naz’ın ise okuyup yazabilmesi için ileri düzeydeki şaşılığının ameliyatla düzeltilmesi gerekiyor.

ÇOCUKLARIMIN EĞİTİMİ VE TEDAVİSİ İÇİN
Çocuklarının hem özel eğitim hem de hastane masraflarıyla baş edebilmek için kolları sıvayıp internet üzerinden ürettiği çikolataları satan anne Muştu şunları söylüyor:
“Çocuklarımın 3’ünde de hep sağlık sorunu yaşıyoruz. En sağlıklısı birinci sınıfa giden Gökhan Aras. Onda sadece astigmat var. En küçüğümüz Fikret Uras otizmli, aynı zamanda miyop, astigmat ve şaşı. Eylül Naz’da ise aynı sorunlar daha ileri düzeyde. Eylül Naz, önümüzdeki sene birinci sınıfa başlayacak. Okuma yazmada şaşılıktan dolayı problem yaşıyor. Televizyonu bile rahatça izleyemiyor, gözlüğü yoksa kafasını kaldırarak görebiliyor. İleri derecede şaşı olduğu için iki gözünden ameliyat olması gerekiyor. Sosyal medyada durumu paylaştığımda ünlülerden destek gördüm. Daha sonra bir özel hastane 45 bin liralık ameliyatı karşılayabileceğini söyledi. Ama masraflar sadece Eylül Naz’ın göz ameliyatıyla sınırlı değil.”

Bu çikolatalar çocuklar daha iyi görsün diye
İNTERNETTEN ÖĞRENDİ İNTERNETTEN SATIYOR
Sağlık sorunlarıyla boğuşan çocuklarının eğitimlerini de aksatmamak için ürettiği çikolataları satma gayretinde olan Muştu çikolata işine nasıl girdiğini de şöyle anlattı: “Daha önce servis sürücülüğü yapan eşimin işleri pandemi döneminde okullar kapanınca bozuldu. Bunun üzerine o da evdeki üretimde bana yardım etmeye başladı. Kızıma hamileyken evde mantı ve baklava yapıp satıyordum ancak çok az para kazanıyordum. 2 yıl önce sosyal medyada yemek videolarına bakarken kalıplara dökülen çikolataları gördüm ve kendime ‘bunu öğrenip aile bütçesine destek olabilirim” dedim. YouTube’a “Belçika çikolatası temperleme nedir?” yazarak işe koyuldum ve izledikçe öğrendim. Daha sonra ücretsiz bir kursa katıldım ve zaten bildiğim bir iş için sertifika aldım.

Haberin Devamı

OKUL TAKSİDİ İÇİN 6 KUTU DAHA SATMALIYIM
Bugün evde tek başıma 15 çeşit çikolata üretebiliyorum. Dolgularını gerçek meyveler ve bitkisel krema kullanarak yapıyorum. Sipariş geldikçe üretime geçiyorum. Çocukların eğitim giderleri giderek artıyor. Her ay 5 bin TL Uras’ın kreş ve özel kurs ücreti, 3 bin lira da Eylül Naz’ın kreş parası var. Masraflar kırtasiye giderleriyle birlikte daha da artıyor. Sağlık masrafları da düzenli olarak karşımıza çıkıyor. Uras’ın okulunun son okul taksitini henüz ödeyemedik. Bunun için 6 kutu daha çikolata satmam gerekiyor. Otizm belirtileri, anaokuluna başladıktan sonra azaldı. Doktorlar daha da iyiye gitmesi için yüzme öneriyor. Ancak bunu sağlamak için daha çok sipariş almamız ve daha fazla çikolata üretmemiz gerekiyor."

Haberin Devamı

Bu çikolatalar çocuklar daha iyi görsün diye
SERVİSCİLİĞİ BIRAKTI EŞİNE YARDIM EDİYOR
Gökhan Muştu da çikolata üretiminde eşine daima destek olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
“Pandemide yüz yüze eğitime ara verilince bizim servis işleri uzunca bir süre durdu. Ben de evde geçirdiğim zamanda eşime yardım etmek için çikolata yapmayı öğrendim. Önce sadece paketleme yapıyordum sonra ona bakarak çikolata yapmaya başladım. Böylece üretim kapasitemiz arttı. Çocukların hastane işleri nedeniyle eşim sık sık evden ayrılmak zorunda kalıyor o zaman işi ben yürütüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!