Boy hesaplama nasıl yapılır? Çocuk yetişkin ergenlik boyu nasıl hesaplanır

Güncelleme Tarihi:

Boy hesaplama nasıl yapılır Çocuk yetişkin ergenlik boyu nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2022 19:44

Kız ve erkek çocukların kemik yapıları birbirinden farklıdır. Kız çocuklarının kemik yapıları erkek çocuklarının kemik yapılarına oranla daha narindir. Bu sebeple kız-erkek boy uzama süreçleri değişkenlik göstermektedir. Genetik durum çocukların boy uzunluklarını değiştirir. Ebeveynlerin kendi boyları çocuklarının boylarını etkilemektedir. Bu nedenle çocuk boy hesaplamalarda anne ve babanın boylarından yola çıkarak ortalama boy hesabı yapılabilmektedir. İşte, ayrıntıları ile derledik

Haberin Devamı

 

 Çocuk yetişkin boy hesaplamaları yapılabilir ancak bu sonuçlar hiçbir zaman net değildir. Çünkü boy kemik yapısının genel durumu, beslenme süreçleri, bebekken anne sütü almış olup olmaması, herhangi bir kemik rahatsızlığı ya da genetik yapı bozuklukları boy üzerinde etkilidir.

  Boy Hesaplama Nasıl Yapılır?

  Basit olarak boy hesaplaması şu şekilde yapılabilir anne ve babanın boyları toplanır, santimetre birimine çevrilerek erkek çocuk için 13 cm eklenir, kız çocuk için ise 13 cm çıkarılır. Çünkü erkek ergen yapısı kız ergen kemik yapısına göre daha uzun olmaktadır. En son çıkan sonucun yarısı alınır.

 Elde edilen sonuç bir ergen kız veya erkek çocuk boyunun hedefi olarak tanımlanmaktadır. Fakat bu sonuç kesin sonuç değildir.

Haberin Devamı

  Ülke ve coğrafi konum, iklim farklılıkları, aile geçmişi, genetik durum, genetik rahatsızlıklar boy uzamasında etkin kriterler arasında yer almaktadır. Özellikle beslenme şekli boy uzamasında çok önemli rol oynar. Bir çocuğun boyunun uzaması ilk ebeveynlerin genine göre şekillenmektedir. Özellikle anne sütünü bir bebeğin uzun süre alması kemik gelişimini sağlayan en büyük etkenler arasında yer almaktadır. Ayrıca 11 yaş itibariyle hem kız çocuk hem de erkek çocuk için doktor tavsiyesi ile alınan vitamin ve mineral destekleri, omega3 yüklemeleri boy uzama konusunda da etkileri söz konusu olmaktadır.

  Çocuk Yetişkin Ergenlik Boyu Nasıl Hesaplanır?

  12 yaş itibariyle boy ortalama 5-7 cm arası hızlı şekilde uzamaya başlar bu dönemde yapılan yaş ve cinsiyete uygun egzersiz ve spor boy uzaması konusunda en büyük yardımcı araçlar arasında yer almaktadır. Ergen kız çocuklarında ortalama 150 ile 153 cm Erkek çocuklarda ise 155 cm kadar ulaşır.

  Erkek çocukların boy uzaması kız çocuklarına nazaran daha hızlıdır. Ancak ortalama boy uzaması üzerinde bir durum söz konusu olması halinde kız çocukların bacakta, erkek çocukların sırtlarında büyüme hormonlarının hızlı çalışması sebebiyle çatlaklar meydana gelebilir. Bu durumda bir cilt uzman hekimine göstermek ve erken önlem almak oldukça faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

  Boy uzama süreci 2 grupta toplanır çocukluk dönemi ve ergenlik dönemidir. Çocukluk döneminde yavaş seyir eden boy uzama hızı hormonların hızlı çalışması olarak nitelenen ergenlik döneminde hızlı şekil alabilir. Anne ve babanın boylarının toplamı kız çocuklarda -13 erkek çocuklarda +13 formülü sonucunda 2 ye bölünerek hedef boy ortalama sonuç verecektir.

  Çocukların duruş bozuklukları boy uzamasına etken değildir. Ancak boy uzaması duruş bozukluğu sebebiyle kamburluk sonucu olabilir. Bu sebeple ergenlik döneminde bir fizyoterapist kontrolü uygun olacaktır. Kilo boyu etkilemez ancak yeteri kadar boy uzamaması halinde kilo sağlık sorun yaratabilir. Çocukların büyümü aşamasında besin değerleri yüksek ve sağlıklı beslenmeleri çok önemlidir.

Haberin Devamı

  Et, süt, yumurta, peynir tavuk ve balık protein, omega 3 vitaminleri açısından çok zengindir. Bu dönemde kız ve erkek çocuklarının yeteri kadar bu besinleri tüketmeleri kemik yapısını geliştireceğinden sağlıklı boy uzaması ve kemik yapısının kuvvetlenmesine sebep olacak olumlu etkenler arasındadır.

  Boy uzamasına olumsuz etkenler arasında yer alan diğer sebepler arasında hormon bozuklukları ki özellikle tiroid hormonları bu anlamda önemlidir. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanımı yine olumsuz faktörler arasında yer almaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!