Bilimle tanışmanın en eğlenceli yolu

Güncelleme Tarihi:

Bilimle tanışmanın en eğlenceli yolu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 17:30

Dışarıda sıcaklık 35 derece. Oğlumun karne hediyesi görevini ifa ettikten sonra, sınıf arkadaşı Yasemin’in annesi, çocukları Fulya’daki Bilim Merkezi’ne götürme teklifinde bulundu. Teklif bir akademisyenden gelmişti, işin içinde bilim vardı, oğlana da ilginç gelince, aslında bir çocuk için kulağa pek de cazip gelmeyen bu teklife hayır diyemedik. Malum, hafta sonları çocukları öyle bilim merkezi, müze gibi yerlere götürme alışkanlığımız ulusça pek yoktur.

Haberin Devamı

Biz iki anne, iki çocuk Bilim Merkezi’nin kapısını çaldık. Bizi önce İstanbul Üniversitesi Fizik Bölümü öğrencisi Gökhan karşıladı. Çocukların anlayacağı bir dille önce uzay bölümündeki göktaşı, uzayda kilo ve karadelik ünitelerini "deneyerek" anlattı. Göktaşına dokunup, karadeliği inceledik. (Aramızda kalsın biz iki kadın çocuklar gibi kilo ünitesinin üstüne çıkmaya pek cesaret edemedik!) Elektrik, optik, manyetizma, göz yanılsamaları konuları içinde kuşkusuz en ilginci sıçrayan elektronlar ve dönen küplerdi.

Üst katta uzun balina, akdeniz foku, yeşil kaplumbağa ve 20 milyon yaşındaki ağaç fosili görülmeye değerdi. Aslında merkezin içi oyun alanı gibi. 100’e yakın deney birimi var. Hem bizler, hem de küçükler için çok eğlenceli bir yer.

Daha sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji öğrencisi Dilek, bizi önce yangın simülatörüne götürdü. 15-20 dakika yangın temel eğitimi verdi. Ardından sanal küçük bir yangını çocuklarla söndürmeye çalıştı. Sırada benim en büyük korkularımdan biri vardı. Deprem. Yine depremle ilgili 20 dakikalık teorik eğitime uzaktan kulak misafiri oldum. Ancak, çocuklar interaktif şekilde katıldı. Yasemin ve Cem’i deprem simülatöründe daha yakından izledim. 4.5’tan 7.4 büyüklüğe kadar kadar farklı deprem senaryolarının uygulandığı bu ünitede Dilek, onlara da görev verdi. Birisi vanaları kapattı, diğeri kapıyı açtı. Sonra uygun pozisyonu alarak depremin geçmesini beklediler. Sakin ve bilinçli bir şekilde bu doğal afetle başa çıkma provası yaptılar. Tabii ki onları görünce biraz da korkumdan utanarak, yanlarına yaklaştım. Dışardaki sıcağın içeriye yansıdığı bu eğlenceli merkezden çocukları çıkarmakta zorlandık. En kısa sürede birlikte tekrar gitme sözünü vererek ayrıldık.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde yazdım. Yaz aylarında çocuklar çoğu zaman evlere kapatılıyor. Çocuklar iyi zaman geçiremiyor. Deneme Bilim Merkezi şimdi yaz okulları açtı. Bir, iki haftalık ya da aylık programlar var. Arkeoloji, bilim, uzay atölyeleri ve buna yönelik geziler de yapılıyor. Öğle yemeği ve akşam üstü kahvaltı veriliyor. Fiyatlar 250 ile 800 YTL arasında. Biraz bilimle haşır neşir olsun, biraz da eğlensin diyorsanız tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Tel: 0212 266 00 73 www.bilimmerkezi.org.

CUMARTESİ PAZAR AÇIK
İTÜ binasından çıkarıldıktan sonra Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün desteği ile Fulya’da Polat Towers’ın yanında açılan Şişli Belediyesi Bilim Merkezi’ni kış ve bahar aylarında her ay ortalama 10 bin kişi ziyaret ediyor. Merkezde karşılanan ziyaretçileri, rehberler en fazla 20 kişilik gruplar halinde gezdiriyor, deney üniteler hakkında bilgi veriyor. Cumartesi-pazar günleri 09.00-18.00 saatleri arasında açık. Ücretler öğrenci 4 YTL, tam 5 YTL.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!