Baykuş Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Baykuş Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 13:58

Edebi eserlerde, kuşlar, bir durumu göstermek ya da bir duyguyu ifade etmek için sembol olarak kullanılır. Örneğin Zümrüdüanka, küllerinden yeniden doğduğu için, umudun, yeniden başlamanın ve mücadelenin sembolüdür. Hiç konmayan, hep uçan ve yeryüzüne sadece gölgesi düşen Hüma kuşu, barışı ve adaleti simgeler. Baykuş ise genellikle uğursuzluğun ve kötü bir haberin sembolü olarak metinlerde yer alır. Baykuş kim tarafından yazılmıştır? Konusu ve türü nedir tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

  Anlatımı zenginleştirmek için kuşların bire sembol olarak kullanıldığı birçok kitap yayımlanmıştır. O kitaplardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: 

 1- Tutiname -Papağan Hikayeleri

 2- Yaşar Kemal - Kuşlar da Gitti

 3- Leyla Ruhan Okyay - Leylek Havada

 4- Ayhan Sicimoğlu - Kargadan Başka Kuş Tanımam

 5- Elsa Triolet - Gün Doğarken Bülbül Susar 

 Baykuş Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Baykuş, Halit Fahri Ozansoy tarafından yazılmıştır. Beş Hececiler topluluğunda yer alan Halit Fahri Ozansoy, 12 Temmuz 1891 tarihinde doğdu. Lale devri şairlerinden Nedim'in hayranı olduğu için çıkardığı derginin adını ''Şair Nedim'' koydu. Yaklaşık 20 sayı çıkan dergi, maddi nedenlerden ötürü kapandı. 

 Çok yönlü bir şair olan Halit Fahri Ozansoy, pastoral, lirik ve sembolik şiirle yazdı. Şiirlerinde doğaya dönüş, vatan özlemi, milli mücadele, aşk gibi birbirinden farklı konuları başarılı bir şekilde işledi. 

Haberin Devamı

 İlk şiir kitabı Rüya 1917 yılında yayımlandı. Bu kitaptan sonra 10 şiir kitabı daha çıkaran Halit Fahri Ozansoy'un kaleme aldığı tiyatro oyunları da büyük beğeni topladı. Baykuş dışında yazdığı tiyatro eserlerinden bazıları şunlardır: Sönen Kandiller, Bir Dolaptır Dönüyor, 10 Yılın Destanı 

 Baykuş Konusu 

 1916 yılında yazılan ancak ilk kez 1928 yılında sahnelenebilen baykuş oyununda, insanın ölüm karşısındaki çaresizliği anlatılıyor. Karanlık bir atmosferde geçen kitapta, baykuş, ölümün sembolü olarak kullanılmıştır. 

 Baykuş Özeti 

 Baykuş adlı üç perdelik oyunda Nail ve Mehmet adlı iki kardeşin yaşadıkları anlatılıyor. Aniden hastalanan kardeşi Mehmet'e doktor getirmek için yola çıkan Nail'i zamana karşı yarışır. Uzun süredir aralıksız yağan kar yüzünden, yollar kapanmıştır. Nail köpeği ile çıktığı bu yolculukta büyük bir cesaret ve fedakarlık örneği sergiler.

  Baykuş Türü ve Özellikleri

  Baykuş, bir tiyatro oyunudur. Diğer oyunlardan en büyük farkı manzum bir şekilde yazılmış olmasıdır. Bu da metnin çok daha lirik bir üslupla kaleme alınmasını sağlamıştır. Trajedi türündeki oyunun temaları ise çaresizlik, cinnet ve ölümdür. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!