Başyapıt Filmler Listesi - Başyapıt Olan Türk Ve Yabancı Filmler Nelerdir

Güncelleme Tarihi:

Başyapıt Filmler Listesi - Başyapıt Olan Türk Ve Yabancı Filmler Nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2022 14:07

Başyapıt filmler kendi ülkesinden çıkarak dünya genelinde başarılı olmuş filmlerdir. Başyapıt filmlerin puanları yüksek ve aynı zamanda ödüllü filmler oldukları bilinir. Başyapıt filmlerin listesi ile beraber Türk ve yabancı filmlerin hangileri olduğunu sizler için derledik.

Haberin Devamı

  Başyapıt filmler arasında Türk filmleri Hababam Sınıfı, Süt Kardeşler, Selvi Boylum Al Yazmalım ve Şaban Oğlu Şaban'dır. Yabancı filmler ise Baba, Esaretin Bedeli, Forrest Gump, Yeşil Yol ve Piyanist filmleridir. 

 Başyapıt Filmler Listesi 

 Her ne kadar film zevki kişiden kişiye değişse de birçok kişi tarafından kabul edilmiş, ödül almış ve değeri belli bazı başyapıt filmler vardır. Mutlaka herkesin izlemesi gereken filmler kategorisinde yer alan bu filmlerden beğendiğiniz ya da beğenmediğiniz filmler olabilir. Bunun için filmleri araştırmak ve buna göre karar vermek gerekir. Bununla beraber filmlerin İMDB puanlarına bakarak da izleme sırasına koyabilirsiniz. 

 Başyapıt filmler Esaretin Bedeli, Baba, Forrest Gump, 12 Kızgın Adam, Yeşil Yol, Leon, 3 Ahmak, Hayat Güzeldir, Er Ryan'ı Kurtarmak, Çağrı, Piyanist, Geçmişin Gölgesinde, V For Vendetta ve Akıl Oyunlarıdır. Başyapıt Türk filmleri ise Hababam Sınıfı, Tosun Paşa, Süt Kardeşler, Şaban Oğlu Şaban, Selvi Boylum Al Yazmalım, Züğürt Ağa, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı, Muhsin Bey ve Eşkıya filmleridir. Başyapıt filmler kendi ülkesinin dışında dünya genelinde bilinen ve severek izlenen filmlerdir. Bu nedenle global filmler olarak da bilinir. 

Haberin Devamı

 Başyapıt Olan Türk Filmler Nelerdir? 

 IMDB'ye göre başyapıt kabul edilen ve yüksek puan almış olan Türk filmleri: 

Hababam Sınıfı: Öğrencilik hayatları yaramazlık ve tembellik üzerine kurulmuş olan bir sınıf dolusu öğrencinin başından geçenler ve müdür ile imtihanları Hababam Sınıfı serisinde anlatılmıştır. Hababam sınıfının ilk filmi Rıfat Ilgaz'ın Hababam Sınıfı eserinden uyarlanmıştır ve yönetmenliğini de Ertem Eğilmez üstlenmiştir.

 Süt Kardeşler: Yıllar boyunca kimsenin sahibi olamadığı konağın sahibi olan Melek Hanım süt oğlu Şaban'ı arkadaşı ile karıştırarak Ramazan'ı evine alır. Abisine ise Ramazan'ı süt oğlu değil damadı Bayram olarak tanıtır. Olaylar karışık bir şekilde gelişir ve Gulyabani adında esrarengiz canavar da konağa illet olur.

 Şaban Oğlu Şaban: Askerde beceriksiz olan ve komutanını sürekli kızdıran Şaban askerlikten sonra arkadaşı ile çalgıcılık yapar ve aynı dönemde aynı sanatçıya aşık olurlar. Bu sanatçıya komutanları ve aynı zamanda belalı bir adam da aşıktır.

Haberin Devamı

 Selvi Boylum Al Yazmalım: Kamyon şoförü İlyas ile Asya birbirlerine aşık olarak evlenirler ve çocuklarının adını da Samet koyarlar. Sık sık yollara çıkan İlyas eve dönmez ve Asya'yı aldatır. Asya bunu görür ve İlyas'tan kaçar. İşleri de bozulan İlyas Asya'nın karşısına çıkmak istemez ve seneler sonra bir yerde karşılaşırlar.

   Başyapıt Olan Yabancı Filmler Nelerdir 

 IMDB'ye göre başyapıt olan ve yüksek puan almış Yabancı filmler:

 Esaretin Bedeli: Stephen King imzası ile 7 dalda Oscar adayı olan Esaretin Bedeli filminde zeki bir bankacı olan Andy kendisini aldatan karısı ve onun sevgilisini öldürmek ile suçlanır ve yargılanır. Tüm itirazlarına rağmen suçsuz olduğunu kanıtlayamaz ve hapis cezası alır. Gittiği hapishane çok kötüdür ve kendine has karakteri ile sevilen biri olur. 

Haberin Devamı

Baba: Oscar ödüllü Baba filminin ilki 1940-50 yılları arasında Amerika'da geçer. İtalya'dan Amerika'ya göç etmiş olan Baba lakaplı mafya babası çok düşman edinmiştir. Bir gün saldırıya uğrar ve yaralanır. Baba'nın bu durumunu fırsat bilen düşmanları ailesine zarar vermeye çalışır ve filmde bu süreç anlatılır. 

Forrest Gump: Sakat bir çocuk olan ve zorluk yaşayan Forrest tüm azmi sonucu kendini ülkesindeki en sevilen futbol yıldızları arasında göstermiştir. 

Yeşil Yol: Karakterin görevi idama mahkum edilen kişileri son yolculuklarına uğurlamaktır. Korkutucu görünümlü biri ile karşılaştığında kişiliğinin aslında saf olduğunu görür ve karakteri hakkında farklı ipuçları edinir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!