Ayak Tabanında Ağrı Noktaları Nelerdir? Ayak Tabanında Ağrı Neden Olur Ve Nasıl Geçer

Güncelleme Tarihi:

Ayak Tabanında Ağrı Noktaları Nelerdir Ayak Tabanında Ağrı Neden Olur Ve Nasıl Geçer
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2022 14:04

Ayak bölgesinde ayak arkları denilen bölümler yer almaktadır. Bu bölümler iç ve ön kısımda bulunarak toplamda 3 adettir. Bu bahsedilen ayak arkları düşük ya da fazlaysa ayak tabanında ağrılar olabilmektedir. Ayak tabanındaki ağrı noktaları tabandaki A ve C şeklinde isimlendirilen noktalarda yer almaktadır. Doğuştan gelen mekanik bozulma, ayak tabanını zorlama, şişmanlık, düz taban, topuk dikeni gibi nedenlerden dolayı ayak tabanında ağrı olabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Ayak tabanı ağrılarını pek çok insan çekmektedir. Bu ağrılar doğuştan gelen fiziksel bozulmalardan kaynaklanabileceği gibi farklı nedenlerden de kaynaklanabilir. Ayak tabanı ağrısı tedavisi için ağrının neden kaynaklandığını doğru tespit etmek gerekmektedir. Bu yüzden de ayak tabanı ağrısı çeken bireyler bu alanda uzman hekimlere başvurmaktadır. 

 Ayak Tabanında Ağrı Noktaları Nelerdir? 

 Ayak tabanındaki ağrı noktaları uzmanlar tarafından çok iyi bilinerek tedavilerde kullanılmaktadır. Bu ağrı noktalarına çeşitli masajlar ve dokunmalar yapılarak ağrılar azaltılabilmektedir. Ayak tabanındaki ağrı noktaları arasında ayak topuğunun orta kısmı, parmakların tam altındaki bölümler, ayak topuğunun biraz üstünde kalan çukur bölge gibi yerlerdeki noktalar ağrı noktaları olarak bilinmektedir. Ayak tabanındaki ağrı noktalarının neler olduğu konusunda en iyi bilgiyi uzmanlar verecektir. 

Haberin Devamı

 Özellikle ayak masajlarında bu ağrı noktalarına yer verilmektedir. Ayak masajlarında çeşitli yağlar kullanılarak belirli bölgedeki noktalara bastırma sonucunda kişinin ağrısında bir uyarma yapılmaktadır. Bu uyarma bireyin ağrısının hafiflemesi için iyi gelmektedir. Aynı zamanda ağrı noktalarına dokunarak birey hangi noktada ağrısının olduğuna dair çeşitli tepkiler verebilmektedir. Bu tepkiler tedavilerde ve tespitlerde kullanılmaktadır. 

 Ayak Tabanında Ağrı Neden Olur? 

 Ayak tabanındaki ağrı çeşitli sebeplerden dolayı olabilmektedir. Bu sebepler arasında ayağın iç ve ön kısmında toplamda 3 adet olarak bulunan ayak arklarının düşük ya da fazla olması gelmektedir. Çünkü ayak arklarının düşük ya da fazla olması demek kişinin ayağında mekanik bozulma olması demektir. Bu mekanik bozulma da ayak tabanında ağrıya neden olabilmektedir. Bilindiği gibi ayak arkları esnek ve kıvrımlı yapılardır. Bu yüzden de zemine uyumu kolaylaştırmakta, vücudun dengesini sağlamakta, vücut ağırlığını taşımada yardımcı olmaktadır. Bu işlevlerinden dolayı ayak arkları ayakların en önemli parçalarından biridir.

  Bireyin fiziksel yapısı da ayak tabanındaki ağrıların nedeni olabilmektedir. İşte ayak tabanındaki ağrının nedenleri şöyle sıralanmaktadır:

 Topuk dikeni 

Şişmanlık 

Ayak kaslarının zayıf olması 

Ayak bağlarının zorlanması 

Düz taban 

Yüksek taban

 Fazla ayakta kalma 

Yürüme

 Koşma

 Ayakta kireçlenme

 Sinir sıkışması

 Halluks Valgus

 İltihaplı romatizma

 Metatarsalji

Haberin Devamı

 Dar ve kalitesiz ayakkabı giymek, fazla ayakta kalmak, ayağın terlemesi, yanlış şekilde yürümek, ayağın fazla basınca maruz kalması, yüksek topuklu ayakkabılar kullanmak ve çıplak ayakla uzun süre yürümek gibi etkinlikler de ayak tabanında ağrıya sebebiyet verebilmektedir.

  Ayak Tabanında Ağrı Nasıl Geçer?

  Ayak tabanındaki ağrıların nedeni kişiden kişiye değişebilir. Bu nedene bağlı olarak tedaviler uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Fakat genel olarak baktığımızda ayak tabanındaki ağrıların mekanik bozulmalardan dolayı olduğunu görmekteyiz. İşte bu nedenden dolayı olan ayak tabanı ağrısının geçmesi için proloterapi enjeksiyon tekniğine başvurulabilmektedir.

Haberin Devamı

  Nöral terapi tekniği, tetik nokta enjeksiyonu ve germe egzersizleri ise kas gerginliğine bağlı olarak gerçekleşen ayak tabanı ağrılarının geçmesinde yer almaktadır. Ayak tabanındaki ağrılara bir de fizik tedavinin iyi geldiği söylenmektedir. Özellikle basma sorunlarıyla ilgili ağrıların tedavisinde bu yönteme başvurulabilmektedir. 

 Ayak tabanındaki ağrılara iyi gelmesi için kişiye özel ayak tabanlıkları kullanılabilir. Aynı zamanda bu tabanlıklar mekanik bozulmalara da iyi gelmektedir. Tedaviye destek olması amacıyla yine kişiye özel olarak üretilen ayak tabanı bantlarından yararlanılabilir. Ayak kaslarının güçlenmesi için doğru egzersizler yapılabilir. Ayak tabanındaki ağrının geçmesi alanında uzman hekimin uygulayabileceği tedavi ile mümkündür. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!