Avukatlık ücreti hesaplama nasıl yapılır? Vekalet ücreti nasıl hesaplanır

Güncelleme Tarihi:

Avukatlık ücreti hesaplama nasıl yapılır Vekalet ücreti  nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2022 19:38

Avukatlık ücreti olarak da bilinen vekalet, avukatların davalarda yaptıkları hizmet karşılığında aldığı ücrettir. Genel olarak bu alanda alınan sabit ücretler vardır. Ama pek çok avukat, bu ücretleri almak yerine kendileri fiyat belirlemeyi tercih eder. Avukatlık ücretleri ise, online ortamlarda kolay bir şekilde hesaplanabiliyor. Avukatlık ücreti hesaplama nasıl yapılır sizler için derledik.

Haberin Devamı

 İnternet ortamından hesaplanabilen vekalet ücretleri, noterden de kolaylıkla öğrenilebilir.

  Avukatlık Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

  Avukatlık ücreti olarak da bilinen vekalet, davalarda yaptıkları hizmet karşılığında avukatlara ödenir. Genellikle bu alanda sabit ücretler belirlenir. Ama genellikle avukatlar sabit ücretler yerine kendileri fiyat belirlemeyi tercih eder. Avukatlık ücretleri online ortamlardan da kolay bir şekilde hesaplanabilir. Bazı hesaplamaları yapabilmek için avukatlara başvurulması da oldukça önemlidir.

  Bu ücretler ise, her koşulda değişebilir. İcra davası ve nafaka davası için alınan ücretler ise aynı olmaz. Avukat ile müvekkili arasında gerçekleştirilen sözleşmede belli bir ücret belirlenir. Müvekkil tarafından avukata ödenen vekalet ücretinin belirlenmesinde:

 Avukatların yetkinliği,

 Çalışma alanı,

 Dava ile ilgili görüşü,

Haberin Devamı

 Avukatın tecrübesi etkili olur.

 Avukatlık Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

  Tarife yılı, mahkeme alanı, iş türü ve tutar da belirlenerek vekalet ücreti kolaylıkla hesaplanabilir. Vekalet ücreti, her sene Türkiye Barolar Birliği tarafından belli zamanlarda açıklanan avukatlık asgari ücret tarifesine göre belirlenir. Bu tarifelerde avukatların müvekkillerine verecekleri hizmet türü için alabilecekleri asgari tutar da bulunur.

  Hesaplama aracını da kullanarak basit bir şekilde vekalet ücretini kısa zaman içinde öğrenebilirsiniz. Vekaletnameler ise, farklı konuları da kapsar. Tapu işlemleri, intikal işlemleri, alım satım işlemleri, veraset işlemleri, genel vekaletname gibi pek çok farklı alanda vekalet verilerek olan kişi işlerini takip etmesi için bir uzmandan destek alabilir. Vekalet vermek isteyen kişiler ise, noter huzurunda bu belgeyi hazırlar.

  Vekaletname ise, şartlı olarak da belirtilir. Genellikle de bu durumların dışında hareket edilmez. Vekaletnamelerde bütün detaylar da belirtilir. Bu şekilde de herhangi bir suistimale imkan vermeden avukatlardan bir hizmet talep edilebilir. Vekalet ücreti, avukatların da becerisine bağlı olarak değişebilir.

Haberin Devamı

  Avukatlık sistemi otomatik olarak; Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre, kademeli bir şekilde hesaplama yapılarak kanuni vekalet ücreti de tespit edilir. İcra ve İflas müdürlüklerinde bulunan takip işlemleri için baştan sona kadar gerçekleştirilen tüm işlemlerin karşılığı yasal vekalet ücretleri, 2021 yılı için asgari olarak da şu şekilde belirlenmiştir:

 Takip miktarı ise, 4.800,00 TL’ye kadar olan icra takipleri için avukatlık ücreti, 720,00 TL’dir. Ama bu miktar ise, asıl alacağı geçemez.

 Aciz belgesi, takibi için sonuçlandıran işlemler arasında sayılır. Bu belgenin alınması durumunda avukata ise, tam ücret ödenir.

 İcra mahkemeleri için duruşma yapılması durumunda, aynı zamanda avukatlık ücreti verilmesine hükmedilir. Bu mahkemelerde ise, takip edilen işler için 840,00 TL vekalet ücreti verilmesi gerekir. İcra mahkemelerinde bulunan duruşmalı işler ve dava takibi için de 1.360,00 TL vekalet ücreti ödenir. İcra mahkemeleri için takip edilen ceza davaları için de 1.240,00 TL vekalet ücreti ödenmesi gerekir. Ama sadece bir istisna vardır ve bu da; icra mahkemelerinde açılmış olan istihkak davalarında verilmiş olan oranlara göre hesaplanacak avukatlık ücreti ödenmesi gerekir.

Haberin Devamı

 Borçlu, ödeme süresi içinde borcunu aksatmadan öderse belirlenmiş olan yasal vekalet ücretinin de yaklaşık dörtte üçü ödenir. Nispi ücreti gerektiren bazı işlerde bu hüküm uygulanmış olduğu, maktu ücreti gerektiren işlerde de her zaman bu hüküm uygulanır. Hesaplamalar da tüm bunlara uygun olarak yapılır.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!